Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Terveystalo kiinnostanut eniten valinnanvapauskokeilussa päijäthämäläisiä

Terveystalon vastaanotto on Lahden keskustassa. Kuva: Anna-Kaisa Kojo

Päijät-Hämeessä käynnissä olevassa palvelusetelikokeilussa eniten kiinnostusta on herättänyt Terveystalo. Tiistaina päivällä tuhat ihmistä oli valinnut terveysasemakseen Lahden Terveystalon, 497 ihmistä Lahden Mehiläisen, 76 ihmistä Juho Nummenmaan ja 172 ihmistä Vääksyn Lääkärikeskuksen.

Yhteensä valinnanvapautta käyttäneitä oli 1 741, mutta määrät nousevat tällä hetkellä koko ajan. Palvelusetelikokeilu alkoi toukokuun alussa ja se jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun. Kaiken kaikkiaan kokeiluun voidaan ottaa 9 000 ihmistä.

Kirjeitä tulossa

Mukaan lähteneiden määrä on ollut kasvussa siitä lähtien, kun hyvinvointiyhtymän lähettämiä kutsukirjeitä alkoi saapua ihmisille. Kutsut kulkevat postissa eri tahtia ja esimerkiksi Asikkalassa kirjeitä on vielä saapumatta.

Ilman kirjettäkin kokeiluun voi kuitenkin ilmoittautua hyvinvointiyhtymän nettisivuilla pankkitunnuksilla, tai ottamalla suoraan yhteyttä haluamaansa palvelutuottajaan. Lapset, joilla ei ole omia pankkitunnuksia, pitää ilmoittaa suoraan palveluntarjoajalle.

Kirjeiden nimet ja osoitetiedot on saatu Väestörekisterikeskuksesta. Kirje ei ole henkilökohtainen, vaan koskee koko perhettä.

– Lahdessa kirjeitä on tullut myös niille, joilla ei ole oikeutta osallistua kokeiluun, sillä sitä ei ole pystytty rajaamaan, projektipäällikkö Risto Raivio kertoo.

Lue myös: Keskussairaalan leikkaussaleissa selkeitä sisäilmaongelmia
 

Keskustan ja Eteläisen lähiklinikan asukkaat Lahdessa eivät kuulu kokeilun piiriin, koska näiden terveysasemien palvelut on jo ulkoistettu Mehiläiselle, vaikka moni ei asiasta edes tiedä, sillä ulkoistus ei näy päälle päin.

Kiinteä korvaus

Palvelusetelikokeilun rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Jokainen palveluntuottaja saa listautuneesta asikkaasta kiinteän vuosikorvauksen huolimatta siitä, käykö asiakas terveysasemalla kertaakaan tai useita kertoja. Asikkaalle käynnit maksavat saman kuin julkisella puolella.

– Tämä ei ole palvelun tuottajille taloudellisesti kannattavaa, vaan he ovat halunneet olla mukana kokeilussa, Raivio sanoo.

Palvelusetelikokeilun puitteissa yksityisiltä terveysasemilta saa vain perustasoisia palveluita. Erikoissairaanhoito on edelleen lähetteellä keskussairaalassa tai asiakkaan omalla kustannuksella yksityisellä.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi