Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Autoilijat tyrmäävät maksullisen pysäköinnin Lahden satamassa: "Aiomme parkkeerata jatkossa muualle"

Sataman pysäköinnin muuttuminen maksulliseksi ei saa kannatusta keskiviikkona satamasta tavoitetuilta autoilijoilta, vaan parkkipaikkaa aiotaan uudistuksen tultua voimaan etsiä muualta. Yhä on epäselvää, minne esimerkiksi risteilymatkustajat tai invabussit tulevat jatkossa pysäköimään. Myös Sibeliustalon vieraiden pysäköinti mietityttää.

Lahtelainen Meri Lampinen valitsee parkkipaikan yleensä maksuttomuuden perusteella. Kuva: Katja Luoma

Lahden sataman pysäköintialueet muuttuvat maksullisiksi jo tämän kesän aikana. Lahden satamasta keskiviikkona tavoitetut autoilijat sanovat, että aikovat parkkeerata muutoksen jälkeen jonnekin, missä on edelleen ilmainen pysäköinti. Yksi näistä autoilijoista on orimattilalainen Ville Näveri, joka kertoo perheensä käyttävän mielellään sataman palveluita niin veneillessään kuin autolla liikkuessaan.

– Maksullinen pysäköinti vaikuttaa varmasti niin meidän kuin muidenkin valintoihin. Aiomme parkkeerata jatkossa muualle, jonnekin, missä pysäköinti ei maksa, Näveri sanoo.

Näveri perheineen viipyy vesillä yleensä vähintään aamusta iltaan.

– Jos auto pitäisi jättää siksi aikaa maksulliselle parkkipaikalle satamaan, jäisi se kyllä tekemättä. Minulla menee jo nyt parkkimaksuihin Lahden keskustassa 20 euroa kuussa, vaikka pysäköin yleensä vain lyhyeksi aikaa. Jos tuohon kahteenkymppiin ynnää kolmosvyöhykkeen taksat koko päivältä, alkaa se olla jo vähän liikaa.

Orimattilalaiset Ville Näveri ja Jami Näveri, 7, poikkesivat satamaan kesäeväiden perässä. Perhe käyttää veneillessäänkin sataman palveluita, tosin silloin ilman parkkimaksuja. Kuva: Katja Luoma

Näverin vanhemmat asuvat Ruoriniemessä, ja perhe jättää usein autonsa heidän parkkiruutuunsa veneilypäivän ajaksi. Näveri kertoo sataman parkkialueen olevan usein sen verran ruuhkainen, että Ruoriniemen paikka tulee tarpeeseen.

Sataman toimijoille annetaan aikaa kommentoida

Lahden kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Jukka Lindforsin mukaan prosessi aloitetaan kesäkuun alussa, mutta tarkkaa aikataulua etenemiselle ei vielä ole. Hän sanoo, ettei muutosta sataman alueella haluta kiirehtiä, koska toteutuksen laadukkuus halutaan varmistaa.

– Sataman toimijoille halutaan antaa mahdollisuus kommentoida järjestelyjä.

Sataman pysäköinti muuttuu maksulliseksi, koska keskustassa pysäköinti halpenee hieman. Sataman alueen taksat ovat kolmosvyöhykkeen taksoja, ensimmäinen tunti maksaa euron ja sitä seuraavat tunnit 0,50 euroa. Viikonloppuisin lauantaista sunnuntaihin satamassa saa pysäköidä maksutta.

– Satamaan on suunniteltu alkuvaiheessa yhtä maksuautomaattia, jossa on kortti- ja lähimaksu. Lisäksi tulee useampia kolikkoautomaatteja ja mobiilimaksumahdollisuus, Lindfors kertoo.

Lue myös: Lahden Ankkuri ja satama ehdolla Suomen parhaaksi kaupunginosaksi - tällaiset ovat kriteerit
 

Parkkialueen reunaan jää yksi rivi yhden tunnin kiekkopaikkoja. Sataman lähialueella Vesijärvenkadun kadunvarsipaikat muuttuvat nekin kiekkopaikoiksi.

Lindforsin mukaan tilastotietoa sataman pysäköinnistä ei ole, mutta asiaa valmisteltaessa on arvioitu, että alueella olisi yli 100 000 maksullista pysäköintiä vuodessa.

86 prosenttia ei halua maksaa pysäköinnistä satamassa

ESS kysyi aiemmin tänä vuonna lukijoilta verkossa, olisivatko he valmiita maksamaan pysäköinnistä Lahden matkustajasatamassa. Vain 14 prosenttia vastasi kyllä, loput 86 prosenttia ilmoitti, etteivät halua maksaa pysäköinnistä satamassa. Kyselyyn vastasi noin 500 ihmistä.

Satamassa niin ikään keskiviikkona asioinut lahtelainen Meri Lampinen kertoo, että pysäköinnin muuttuminen maksulliseksi tulee vaikuttamaan hänen valintoihinsa.

Kun huonoonkin tottuu, se alkaa tuntua hyvältä. Jukka Riikonen, yrittäjä

– En nyt sentään jätä tulematta satamaan, mutta pysäköin muualle, ilmaisille paikoille. En mielellään maksa pysäköinnistä, ja tiedän, että monet kaverit ajattelevat samalla tavalla, kertoo talvella ajokortin saanut Lampinen.

– Voinhan minä tänne satamaan polkaista myös pyörällä, Hennalassa asuva Lampinen sanoo.

Yrittäjän kommentti: Paljon on vielä mutkia matkassa

Lahden Järvimatkailu oy:n ravintola- ja laivaliikennevastaava Jukka Riikonen kertoo olleensa maanantaina palaverissa, jossa kaupunki esitteli hyvin alustavia suunnitelmiaan.

– Mikään ei ole niin selvää kuin epäselvä. Paljon on vielä mutkia matkassa, ennen kuin pysäköintimääräyksistä kertovat uudet liikennemerkit seisovat satamassa. Kaupungilla ei ole ollenkaan muistettu ajatella sitä, mihin jatkossa pysäköivät risteilymatkustajia tai Sibeliustalon vieraita kuljettavat bussit, invabussit ja moottoripyörät, Riikonen sanoo.

Kuva: Juha Peurala

Sibeliustalon konserttivieraat säästyvät pääsääntöisesti p-maksuilta, sillä maksullinen aika päättyy arkisin klo 18, ja esitykset alkavat usein vasta klo 19.

– Päiväkonserteissa ja konferensseissa käyviä maksut tietysti koskettavat.

Riikosesta kolmosvyöhykkeen pysäköintitaksat ovat lähinnä symbolisia. Hän epäilee niillä kerättävän taloudellisen potin merkitystä kokonaisuuden kannalta.

– Eihän tämä kiva juttu ole. Kukaan minulle asiaa kommentoinut ei ole nähnyt tässä mitään hyvää. Mutta kun huonoonkin tottuu, se alkaa tuntua hyvältä, hän murjaisee.

Riikonen toivoisi, että satamassa voisi maksaa vain käyttämästään parkkiajasta. Kolikkoautomaattien kanssa on se ongelma, että kävijä maksaa etukäteen esimerkiksi tunnista, eikä raaski maksaa uudestaan aloitusmaksua enää seuraavasta tunnista, vaikka viihtyisi pidempäänkin.

– Me suomalaiset olemme kuitenkin sen verran tarkkoja euroistamme.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi