Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnaksen vanhemmat taistelevat koulunsa puolesta – "Tuntuu hullulta lähteä kauemmas, jos omalta alueelta on koulullinen lapsia"

Koiskalan alueen kehitys voi painaa vaakakuppia Myllykouluun rakennettavan monitoimitalon puoleen. Kunnaksen vanhemmista suunnitelma on hullu, kun alueella on tulevanikin vuosina lapsia omaan kouluun.

Kunnaksen koululla osoitettiin mieltä terveellisen oppimisympäristön puolesta toukokuun alussa. Nyt vanhemmat ajavat koulun säilyttämistä. Kuva: Sami Kuusivirta

Kunnaksen koulun vanhemmat saivat tiistaina mieluisia uutisia, kun kaupunki ilmoitti, että noin sata koulun oppilasta kuljetetaan syyslukukaudeksi evakkoon Jalkarannan koululle. Vanhempien seuraava taistelu liittyy Kunnaksen koulun säilyttämiseen

Kesäkuussa sivistyslautakuntaan tulevassa palveluverkkoselvityksessä ehdotetaan, että Myllypohjan koulun tontille rakennettaisiin 4-sarjainen koulu sekä esiopetus ja päiväkoti. Samalla Kunnaksen koulu ja kolme päiväkotia voitaisiin lakkauttaa.

– Ennusteissa lapset eivät ole Kunnaksen alueelta vähentymässä. Tuntuu hullulta, että Kunnaksesta pitäisi lähteä kauemmas kouluun, jos omalta alueelta on koulullinen lapsia, sanoo Kunnaksen koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Laura Grönlund.

Vanhemmat toivoisivat, että Kunnaksen huonokuntoinen koulu purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi koulu.

Koiskala ajoi Kunnaksen ohi

Lahden sivistystoimialan pohjoisen alueen aluepäällikkö Matti Saarela vahvistaa, että Ahtialan suuralueella oppilasennusteet näyttävät vakaimmilta juuri Kunnaksessa. Myllypohjassa oppilasmäärän ennustetaan tippuvan selvästi ja Ahtialassa jonkin verran vuoteen 2025 mennessä.

– Palveluverkkoesitykseen päädyttiin, koska etenkin kaavoituksen näkökulma oli, että Koiskalantien seutu on sellainen, missä kaavoituksellisesti on mahdollisuuksia suurempaan laajenemiseen. Siitä lähtökohdasta Myllypohja on liikenteellisesti ja lapsimäärällisesti järkevämpi paikka, Saarela sanoo.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kunnaksen asukkaita kouluverkkopäätöksen kaavoitusperusteet ovat hämmentäneet, koska myös Kunnaksessa on valmiiksi asemakaavoitettuja tontteja. Kaupungin yleiskaava-arkkitehdin Johanna Palomäen mukaan Koiskalan alue on ajanut Kunnaksen tonttien edelle.

– Koiskala on priorisoitu edelle, koska siellä alue on jo rakentumassa. On järkevää jatkaa sitä ennen uuden alueen avaamista. Kunnaksessa ei ole haluttu investoida kunnallistekniikkaan ja luovuttaa tontteja siksikään, että Lahdessa ei ole pulaa kaavoitetuista tonteista. Kunnas on Lahden mittakaavassa aika syrjässä.

Koiskalan alueen kehittäminen liittyy osaltaan myös Lahden ja Nastolan yhdistymiseen. Kuntien yhdistymissopimuksessa mainitaan raja-alueiden tehokkaampi käyttö ja erityisesti Koiskalan alueen kehittäminen.

– Lahden ja Nastolan yhdistymistä suunniteltaessa tiedettiin, että nivelalueet tulevat olemaan tärkeitä. Koiskalan lisäksi samanlaista kaavarunkotyötä tehdään Villähteelle aseman seudulle. Kuntien yhdistymisen yksi iso hyöty on, että yhdyskuntarakennetta voidaan tarkastella ilman hassuja keinotekoisia rajoja.

Monitoimitalo pitää rakentaa oikeaan paikkaan

Yleiskaava-arkkitehti Palomäki myöntää, että kyseessä on monimutkainen ongelma. Akuutti koulutilanne Kunnaksessa pitäisi ratkaista, mutta samalla tehdä ratkaisuja tulevaisuutta ajatellen.

– Ratkaisujen pitäisi olla mahdollisimman joustavia ja epävarmoja välitilanteita pitäisi pystyä väistämään. Lapsimäärä voi laskea tai kasvaa, mutta jos rakennetaan iso monitoimitalo, pitää sen olla varmasti oikeassa paikassa.

Kunnaksen vanhemmat uskovat ja toivovat, että lähivuosien vakaa lapsimäärän kehitys saisi päättäjien pään kääntymään Kunnaksen koulun säilyttämisen kannalle.

Lue myös: Lautakunta ei puolla pysyvää opetuslupaa Lahden kristilliselle koululle – "Tämä on eriarvoista kohtelua ja tietynlaista syrjimistä"
 

– Toiveikkaana uskomme, että meitä kuunnellaan. Perustelut ovat niin hyvät. Tuntuu hullulta, että kokonainen lapsiperhealue tavallaan lopetettaisiin. Kyllä sieltä niitä asuntoja sitten ruvetaan myymään, jos koulu lakkautetaan, Laura Grönlund sanoo.

Kunnaksen vanhemmat ovat peränneet vaihtoehtoja palveluverkkoesitykselle ja Kunnaksen koulun lopetukselle. Aluepäällikkö Matti Saarelan mukaan ennakkovaikutusten arvioinnissa on pohdittu myös vaihtoehtoa, jossa Kunnaksessa säilytettäisiin koulu ja esiopetus, mutta päivähoitoa keskitettäisiin Myllypohjan koululle.

– Kustannuksia ei vielä ole päästy arvioimaan, koska Tilakeskus ei ole pystynyt niitä laskemaan. Jonkin verran lisäkustannuksia syntyisi, mutta enemmän ehkä synergiaetuja jäisi saavuttamatta. Oppilashuollon palvelut olisivat paremmat, kun oppilaita olisi enemmän.

Saarela myös huomauttaa, ettei mahdollinen päätös Myllypohjan koulun laajentamisesta ja Kunnaksen koulun lakkauttamisesta merkitse sitä, että kaikki Kunnaksen koulun oppilaat alkaisivat kulkea Myllypohjaan. Osa oppilaista menisi todennäköisesti Ahtialan kouluun ja Ahtialan oppilaita siirtyisi Myllypohjan kouluun.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi