Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keskussairaalan leikkaussaleissa selkeitä sisäilmaongelmia

Työntekijät ovat oireilleet lekkausyksikössä jo vuosia. Kuva: Vanessa Riki

Päijät-Hämeen keskussairaalassa on selvitetty keskusleikkausyksikön työntekijöiden saamia sisäilmaoireita. Ongelmat ovat tuleet esiin työterveyshuollon vastaanottokäynneillä ja sisäilmakyselyssä.

Hyvinvointiyhtymän Polygon Finlandilla teettämän sisäilmatutkimuksen mukaan merkittävin sisäilman laatuun vaikuttava tekijä on runsas teollisten kuitujen esiintyminen sisäilmassa. Pyyhintäpölynäytteissä todettiin normaalin huonepölyn lisäksi eristepölyä, rakennusmateriaalipölyä, lasikuitua sekä maalipölyä. Kuituja päätyy sisäilmaan alakattojen ja ilmanvaihtohormien paljaista eristeistä.

Lisäksi tutkittiin TVOC-pitoisuuksia ja mikrobinäytteitä. Ulkoseinien materiaalinäytteistä ei löytynyt asumisterveysasetuksen toimenpiderajan ylittäviä mikrobipitoisuuksia. Sisäpuolisista rakenteista otetuista näytteistä kolmessa mikrobipitoisuus ylitti asumisterveysasetuksen toimenpiderajan.

Tutkimuksen mukaan keskusleikkausyksikön vaurioita voidaan korjata niin, että tiloja pstytään käyttämään siihen asti, kunnes uudet leikkaustilat valmistuvat. Nykyinen keskusleikkausyksikkö on 1970-luvulta. Se on tarkoitus korvata uusilla tiloilla niin sanotun rv7-hankkeen yhteydessä, jossa sairaalaa laajennetaan ja vanhoja osia puretaan. Rakentaminen käynnistyy vuonna 2019 ja tilojen on määrä valmistua vuonna 2022.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi