Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sote-uudistuksen lykkääntyminen kiristää taloutta entisestään Päijät-Hämeessä

Hyvinvointiyhtymän olemassaolo helpottaa kuitenkin tilannetta, sanoo hankejohtaja Ismo Rautiainen. Rautiainen toivoo, että ulkoistusaalto ei leviä Päijät-Hämeeseen.

Ismo Rautiainen kertoo, että päijäthämäläisiä kiinnostaa sote-uudistus, vaikka asiat ovat vaikeita. Kuva: Mirja Hussain

Sote-uudistuksen ilmeinen lykkääntyminen ei aiheuta Päijät-Hämeessä suurta paniikkia, koska sosiaali- ja terveyspalvelut on suurimmaksi osaksi jo yhdistetty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän järjestettäväksi. Huolta aiheuttaa kuitenkin tiukka taloustilanne.

Maakuntauudistuksen myötä Päijät-Hämeeseen on tulossa laskennallisesti 41 miljoonaa euroa lisää sote-palveluihin, mutta jos uudistus lykkääntyy, myös rahan tulo viivästyy entisestään. Samalla kuitenkin tiedetään, että kustannukset nousevat jyrkkään kasvuun erityisesti ikääntyneiden palveluissa jo vuonna 2020.

– Jos uudistusta ei tule nyt, meidän on pakko edelleen pärjätä jollain tavalla, sanoo hankejohtaja Ismo Rautiainen.

Päijät-Hämeen murheenkryyni ovat erityisesti peruspalvelut, joiden saatavuus on ollut jo pitkään erittäin huonoa.

Ulkoistuksia olisi parempi välttää

Jos maakuntauudistus lykkääntyy reilusti, monissa Suomen kunnissa harkittaneen palveluiden ulkoistamista yksityiselle toimijalle. Päijät-Hämeessä kaikki sote-palvelut on ulkoistanut Sysmä, joka ei sen takia ole mukana hyvinvointikuntayhtymässä.

– Toivon, että Päijät-Hämeessä kunnat eivät lähde ulkoistuksiin, koska yhteinen tahto on ollut tehdä asioita yhdessä hyvinvointiyhtymässä. Mutta koskaan ei voi tietää, Rautiainen sanoo.

Sinänsä hyvinvointiyhtymä ei kaadu, vaikka joku kunta siitä irtautuisikin, sillä Lahti ja muutama muu sen naapurikunnista muodostaisivat jo yhdessä riittävän asiakaspohjan. Ainakin toistaiseksi.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että Päijät-Häme on yksi pienimmistä maakunnista, joten mahdollisimman monien mukanaoloa vaaditaan, Rautiainen sanoo.

Pienissä huolena palvelut

Rautiainen vieraili tiistaina illalla Hollolassa keskustelutilaisuudessa, jossa kuntalaisille kerrottiin sote-uudistuksista. Maakuntauudistukseen liittyviä tilaisuuksia on järjestetty kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa, Heinola ja Sysmä ovat vielä jäljellä kesäkuussa. Tilaisuuksille on ollut kysyntää, enimmillään yhdessä tilaisuudessa on ollut 70 kuulijaa.

– Kysymykset ovat olleet samantyyppisiä. Pienissä kunnissa huolena on palveluiden säilyminen, isoissa kunnissa se ei niin huoleta. Vähiten tilaisuudessa oli osallistujia Lahdessa. Ilmeisesti kaupunkilaiset eivät ole vielä niin kiinnostuneita sotesta, Rautiainen sanoo.

Lue myös: Päijät-Häme sai poikkeusluvan keskussairaalan uudistamiseen, turvaa laajan päivystyksen säilymisen
 

Valinnanvapaus tapetilla

Hollolassa ihmisiä mietitytti erityisesti valinnanvapaus. Hollolassa ollaan perinteisesti oltu tyytyväisiä oman terveysaseman toimintaan ja joku kysyi, saako siellä edelleen jatkaa, jos ei halua valita. Vastaus on kyllä. Toisaalta Salpakankaalle syntyy varmasti myös yksityisiä sote-keskuksia, joten osa kuntalaisista päättänee myös käyttää valinnanvapautta.

Pienillä paikkakunnilla asukkaat joutuvat miettimään, suosiako oman kunnan julkista sote-asemaa, jotta palvelu säilyisi, vai lähteekö mieluummin esimerkiksi Lahteen yksityiselle.

Kun uudistus siirtyy käytäntöön, jokainen kuntalainen listataan ensin sen sote-keskuksen asiakkaaksi, joka on häntä lähimpänä. Käytännössä suomalaiset tyypillisesti kiinnostuvat tekemään päätöksiä vasta silloin, kun terveyskeskukseen tulee asiaa.

– Moni herää valitsemaan vasta silloin, kun asia koskee itseä, Rautiainen uskoo.

Kuvituksena ollut graafi poistettu 30.5. kello 9.19.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi