Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sisäministeri Mykkänen ei nostanut Lahtea tikun nokkaan: "Meillä on useita kaupunkeja, joissa huumausaineiden käyttö on koholla"

”Huumepääkaupunkikohusta” hermostuneen Lahden edustajat marssivat ministerin ja valtakunnallisen median puheille yhdessä poliisin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän edustajien kanssa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja va. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen eivät myöntäneet, että Helsingin-vierailu olisi tehty Lahden maineen puhdistaminen mielessä.

Kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen (vasemmalla) keskusteli tiistaina Lahden huumeongelmasta kaupungin, Hämeen poliisin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän edustajien kanssa. Kuva: Photographer: Kai Sinervo

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei halua lähteä arvioimaan sitä, kuinka paha Lahden huumeongelma on verrattuna Suomen muihin suuriin kaupunkeihin.

– Emme tällaista rankinglistaa julkaise, eikä sitä kovin suurella tarkkuudella pysty tekemäänkään. Meillä on useita kaupunkeja, joissa huumausaineiden käyttö on koholla. Lahti on yksi niistä kaupungeista, joissa tätä ilmiötä on näkyvillä.

Tiistaina Helsingissä Lahden kaupungin, Hämeen poliisin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän edustajien kanssa keskustellut Mykkänen sanoi, että kaikkialla Suomessa on tartuttava entistä tiukemmin huumeongelmaan. Järjestelmälliseen rikollisuuteen on päästävä puuttumaan nykyistä paremmin, ennaltaehkäisevä työ on tehtävä yhteistyössä yli viranomaisrajojen ja erityisesti nuorten asenteita huumeita kohtaan on kyettävä muuttumaan, Mykkänen luetteli.

– Lahti ei missään nimessä ole ainoa kaupunki, jossa ongelma on pinnalla ja missä siihen on tartuttu. Se on valtakunnallisesti useissa kaupungeissa kasvava ilmiö ja siihen täytyy pystyä puuttumaan, Mykkänen sanoi.

– Pääkaupunkiseudulla huumausaineiden käyttöä on ollut pidempään kohtuu laajasti. Nyt se nostaa useimmissa maakuntakaupungeissa päätään.

Maineenpuhdistusretki?

Lahden huumetilanne on ollut viime aikoina laajasti esillä valtakunnallisessa mediassa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Iltalehti ovat kertoneet Lahden huumeongelmasta laajasti viime viikkoina.

Emme tällaista rankinglistaa julkaise, eikä sitä kovin suurella tarkkuudella pysty tekemäänkään. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.)

Lahden kaupungin edustajat, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja va. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen eivät myöntäneet, että retki ministerin puheille ja valtakunnallisten tiedotusvälineiden eteen olisi tehty kaupungin maineen puhdistaminen mielessä.

Viestintäjohtaja Heini Moision mukaan tapaaminen kiireisen ministerin kanssa ei olisi järjestynyt Lahdessa.

Mäkisen mukaan kaupunki ei vähättele ongelmaa tai ole luovuttanut. Komu sekä Mäkinen huomauttivat ministerin tavoin, ettei Lahti ole huumeongelmansa yksin.

– Tämä ei ole missään tapauksessa sellainen ongelma, että sen edessä tulisi nostaa kädet ylös. Me olemme tehneet jo pitkään tiivistä ja hyvää yhteistyötä eri viranomaisten kesken. Ongelma on vakava ja valtakunnallinen. Haluamme omalta osaltamme tuoda esiin ne erilaiset vaihtoehdot, joilla vakavaa asiaa voidaan hoitaa ja miten siihen tulee tarttua, Mäkinen sanoi.

Lahden va. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen vakuutteli, ettei Lahdessa väheksytä huumeongelmaa. "Tämä ei ole missään tapauksessa sellainen ongelma, että sen edessä tulisi nostaa kädet ylös." Kuva: Photographer: Kai Sinervo

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki sanoo käyneensä keskusteluja huumeongelmasta kaupungin johtavien poliitikkojen ja viranhaltijoiden jo "paljon ennen niin sanottua kohua".

– Huolta on kannettu pitkin vuosia ja eri foorumeilla. On rohkeaa lähteä nyt avaamaan tilannetta ja tuoda tunnistettu ongelma pöytään.

Mykkänen ei luvannut lisärahaa

Sisäministeri Mykkänen ei luvannut lisää rahaa huumepoliisien määrän lisäämiseksi Hämeessä. Hänen mielestään poliisin resurssien kasvattaminen sinänsä ei ole edes kaikkein tehokkain keino puuttua ongelmaan.

Mykkäsen mielestä poliisilaitosten johtohenkilöiden tulee ohjata nykyisiä resursseja sen mukaan, mihin niitä kulloinkin tarvitaan. Kaikkien olennaisinta Mykkäsen mukaan on se, että huumeongelmaa ratkotaan Lahdessa ja muissakin kaupungeissa moniammatillisella yhteistyöllä vielä nykyistä paremmin. Poliisin lisäksi työhön tarvitaan entistä laajemmin mukaan niin oppilaitokset kuin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisetkin.

– Tietenkin lisäresurssit olisivat aina tarpeen. Kuitenkin vielä oleellisempaa on, että moniammatilliset tiimit saadaan toimimaan vielä tehokkaammin.

Panoksia verkkovalvontaan ja valeostoihin

Hämeen poliisiin Koskimäki ei lähtenyt ministerin edessä rummuttamaan lisäresurssien puolesta.

– Resurssikeskustelu käydään varmaankin erikseen. Oleellista on se, että poliisi keskittyy siihen, mihin toimivalta on annettu. Meidän päätehtävä on keskittyä tarjontaan, ja erityisesti yhteistyössä muiden tahojen kanssa vaikuttaa asenteisiin, niin että ne ovat huumeiden käyttöä kohtaan selkeän kielteiset. Lisäksi meillä pitää olla toimivat järjestelmät hoitoon ohjaamisessa.

Koskimäki sanoo olevansa tyytyväinen Hämeen poliisin tehokkuuteen huumausainerikollisuuden tutkinnassa. Koskimäen mukaan netissä tapahtuvan kaupan estämiseen ja vähentämiseen on satsattava paitsi Hämeen poliisissa, myös valtakunnallisesti. Valeostot ja verkkovalvonta on Koskimäen mukaan vielä liian vähäistä.

– Anonyymien verkkojen valtakunnallinen haltuunotto olisi yksi avain tulevaisuuden huumetorjunnassa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muita keinoja laiminlyötäisiin.

Palvelut turhan pirstaleiset

Hyvinvointiyhtymän toimialajohtajan Mika Forsbergin mielestä kaikkein tärkeimpiä toimia huumeongelman kitkemiseksi ovat perheille tarjottava mahdollisimman varhainen tuki sekä päihdepalveluiden saatavuuden parantaminen.

– Palvelujärjestelmä on ollut sirpaleinen ja se kaipaa eheyttämistä. Asiakkaan kannalta tärkein on ohjaus oikeanlaisten toimenpiteiden piiriin.

Yhtymä on perustamassa asiakasohjausyksikköä ensi vuonna. Sillä pyritään ottamaan koppi moniongelmaisista lahtelaisista. Yksikön perustamista varten yhtymä hakee valtion pilottirahoitusta.

– Mukana "yhden luukun" palvelussa on muun muassa päihdeneuvonta, neuvolatoiminta ja liikuntaneuvonta perinteisen terveyskeskustoiminnan lisäksi. Myös hoitokeinoissa tulee ottaa käyttöön uusia menetelmiä. Kaikkien pitää ajatella uudella tavalla, myös lääkäreiden. Nykymenetelmien tulokset eivät ole hyviä, kertoo tilaisuuden perustuslakivaliokuntakiireidensä vuoksi väliin jättänyt kansanedustaja, hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari (sd.).

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi