Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asuntomarkkinoilla suurin huoli kehätiestä jo viime syksynä – tielinjauksen lähistöltä myynnissä kymmenkunta kohdetta

Joukkopakoa alueen asukkaiden keskuudessa ei vielä toistaiseksi ole nähty. Kehätien arvioidaankin valmistuttuaan jopa kasvattavan Etelä-Lahden houkuttelevuutta esimerkiksi työmatkalaisten silmissä.

Kehätielinjauksen tieltä puretaan useita liian lähellä tietä sijaitsevia kiinteistöjä. Kuvan Sokeritopan rinteessä Launeella sijaitseva talo aiotaan siirtää muualle. Kuva: Leevi Vähälä

Lahden eteläisen kehätien rakentuminen on herättänyt huolta osassa alueen asukkaissa. Urakoitsijoiden järjestämissä asukasilloissa on puhuttu jopa asuntojen myymisestä.

Internetin asunnonvälityssivustoilla ei näy suurta myyntiryntäystä kehätielinjauksen välittömässä läheisyydessä. Oikotie.com- ja Etuovi.com-sivustoilla oli alkuviikosta myynnissä kymmenkunta kohdetta Metsä-Hennalassa, Patomäessä, Launeella ja Nikkilässä joidenkin satojen metrien etäisyydellä tulevasta kehätiestä.

Rakennuskanta näkyy hintatasossa

Paikallisten kiinteistönvälittäjien mukaan suurin epävarmuus alueen asuntomarkkinoilla nähtiin jo viime vuonna, kun rakennustyöt olivat alkamassa.

– Vaikka hanke on ollut lahtelaisilla tiedossa pitkään, niin kyllähän se aina yllätyksenä tulee. Rakennustöiden alkaessa kohteita arvioitiin hetkellisesti enemmän ja sekä myyjillä että ostajilla ilmassa vähän pelkoa ja jännitystä. Kyllä mekin vähän jännitettiin, kuinka kehätie tulee markkinoilla näkymään, sanoo yrittäjä Nanna Kaarre Remax Nosteelta.

Kaarteen arvion mukaan alueen hintataso on pysynyt vakaana.

Välittäjällä pitää olla ajantasaiset tiedot ja selkeät kartat mukana. myyntipäällikkö Jaana Pelkonen

– Kehätien piikkiin ei voi panna sitä, että hinnat eivät ole nousseet. Pikemminkin kyse on siitä, että rakennuskanta on vanhaa. Jos kehätien ei voi sanoa suoraan nostavan hintoja, niin ei sitä peikkonakaan nähdä. Sellaista ei ole näkyvissä, että alueelta haluttaisiin nopeasti pois.

Kehätie kiinnostaa asuntokaupoilla

Kehätie on kiinteistönvälittäjien mukaan ollut kuitenkin suuri puheenaihe asuntomarkkinoilla. SKV Lahden myyntipäällikön Jaana Pelkosen mukaan asunnon ostoa pohtivat asiakkaat ovat olleet alueella erittäin kiinnostuneita kehätiestä.

– Välittäjällä pitää olla ajantasaiset tiedot ja selkeät kartat mukana. Ainakaan meidän kohteissamme kehätie ei tähän saakka ole estänyt kauppoja. Pikemminkin siitä voi tulla valmistuttuaan myyntivaltti. Ostajista moni on sellainen, että ainakin toinen taloudesta käy Helsingissä töissä.

Saman asian vahvistaa Lahden Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Keijo Alén. Vaikka kehätien vaikutus asuntomarkkinoihin on rakentamisen aikana negatiivinen, voivat tie ja sen varteen mahdollisesti syntyvät uudet työpaikat aikanaan nostaa alueen asuntojen hintoja.

SKV:n Jaana Pelkosen mielestä muun muassa hyvät kulkuyhteydet ovat nostaneet laajemmin Etelä-Lahden kiinnostavuutta asuntomarkkinoilla. Myös Kaarteen mukaan hyvät yhteydet Helsinkiin ovat kysyttyjä.

– Lahdessa etäisyydet ovat kuitenkin pienet verrattuna pääkaupunkiseutuun ja yhteydet ovat hyvät monesta paikasta. Taloja on jo pitkään kysytty eniten Renkomäestä ja Ahtialasta, mutta markkina on minusta hyvässä tasapainossa. Lahdessa ei ole erityisen vaikeaa aluetta, Kaarre sanoo.

Huoneistokeskuksen Keijo Alénin mukaan kaupungistuminen ja urbanisoituminen näkyy Lahden asuntomarkkinoilla selvästi.

– Vaikka hyviä asuntoja on muuallakin, niin iso kuva on, että kolmella keskustan postinumeroalueella kysyntää on selvästi enemmän.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi