Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijäthämäläisiä kutsuttu käyttämään valinnanvapautta – kirjeet aiheuttaneet hämmennystä

Rokotusohjelman rokotukset kuuluvat peruspalveluihin. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän saamaan valinnanvapauskokeiluun oli perjantaihin mennessä lähtenyt mukaan 1 365 ihmistä. Määrä on tuplaantunut sen jälkeen kun yhtymän lähettämät kuntalaiskirjeet ovat alkaneet saapua ihmisille. Kirjeessä ihmisiä on kutsuttu mukaan kokeiluun. Osassa perheitä on kuitenkin ihmetelty, miksi vain osa perheenjäsenistä on saanut kirjeen.

– Kirjeitä oli alun perin tarkoitus laittaa yksi per talous. Se koskee siis koko perhettä, eikä vain sitä henkilöä, jonka nimellä se on tullut. Kirje olisi ehkä pitänyt lähettää mieluummin mainoksena, Terveydenhuollon avovastaanottotoiminnan palvelusetelikokeilun projektipäällikkö Risto Raivio sanoo.

Kaikkiaan kokeiluun voidaan ottaa 9 000 ihmistä.

Kokeiluun on kutsuttu myös alaikäisiä lapsia, joilla kuitenkaan ei ole liittymiseen vaadittuja pankkitunnuksia. Raivio kertoo, että vanhemmat voivat tehdä valinnan lasten puolesta omilla pankkitunnuksillaan. Jos pankkitunnuksia ei ole käytössä lainkaan, valinnan voi ilmoittaa suoraan haluamalleen yksityiselle palveluntuottajalle tai käydä kokeilun piirissä olevien Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemien tai lähiklinikoiden palvelupisteissä. Koko perheen ei ole pakko valita samaa palveluntuottajaa.

Määrät vielä vähäisiä

Kokeilussa ovat Lahdessa mukana yksityisistä Terveystalo ja Mehiläinen. Molemmilla on tällä hetkellä kokeilua varten nimettynä yksi lääkärin ja hoitajan työpari, eli kaikki kokeilun kautta tulevat asiakkaat ohjautuvat samalle lääkärille. Aikoja ei voi varata netistä kuten omakustanteisella yksityislääkärikäynnillä, vaan yhteyttä on otettava puhelimitse.

– Toisaalta on hyvä, että asiakas tapaa siellä aina saman hoitavan tiimin, mutta jos kokeilu laajenee, kapasiteettia pitää lisätä, Raivio sanoo.

Vaikka yksityisissä lääkärikeskuksissa potilaat ohjautuvat yhdelle lääkärille, sinne on silti toistaiseksi saanut aikoja julkista nopeammin.

– Lista on vielä niin lyhyt heidän osaltaan. 1 365 potilasta jakautuu kaikkien kesken, kun taas julkisella puolella yhtä lääkäriä kosken on 2 000 potilasta, Raivio sanoo.

Lääkäriä ei voi valita

Valinnanvapauskokeiluun kuuluva palvelupaketti kattaa sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut sekä näihin liittyvät perusterveydenhuoltoon kuuluvat perustason laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Asiakas voi valita palvelun tuottajan, mutta ei voi valita, kuka yksittäinen lääkäri häntä hoitaa. Jos asia vaatii erikoislääkäriä, lähete annetaan julkiselle puolelle tai käynnin voi maksaa itse. Valinnanvapauden piirissä olevat lääkäripalvelut maksavat yksityisellä saman verran kuin julkisella.

Kokeiluun voi ilmoittautua nyt, jos ei ole vuoden sisällä käyttänyt valinnanvapauttaan. Kokeilu koskee Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän ja Padasjoen asukkaita ja Lahdessa Ahtialan ja Nastolan terveysasemien ja pääterveysaseman asiakkaita.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi