Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden yhteiskoulun lukio on maan kymmenen parhaimman joukossa – Tiirismaan lukiokin paransi sijoitustaan

Lahden yhteiskoulu nousi lukiovertailussa valtakunnan kymmenen parhaimman joukkoon. Kuva: Noora Kiiskinen

Useimmat Päijät-Hämeen lukiot paransivat sijoitustaan lukioiden vertailussa, jossa on huomioitu pakollisten aineiden keskiarvo. Lahden yhteiskoulun lukio nousi perjantaina julkistetussa lukiovertailussa maan kymmenen parhaimman lukioon joukkoon sijalle yhdeksän. Sen sijoitus nousi listalla kuusi pykälää edellisvuodesta.

Lahden Tiirismaan lukio paransi myös sijoitustaan vuoden takaisesta kolmellakymmenellä sijalla. Tänä vuonna se löytyi rankingista sijalta 39. Vääksyn yhteiskoulu paransi sijoitustaan huimat 138 sijaa, ja oli tänä vuonna listalla sijalla 64.. Lahden lyseon lukio oli puolestaan 80:s. Sen sijoitus nousi edellisvuodesta 55 sijaa. Asia käy ilmi ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) perjantaina julkaisemasta tietokannasta.

STT julkaisee ensi viikolla vielä toisen lukiovertailun, jossa on otettu huomioon myös opiskelijoiden lähtötaso.

Pääkaupunkiseutu loisti jälleen

Kevään ylioppilaskirjoitusten lukiokärkikolmikko pakollisten aineiden keskiarvon perusteella sijaitsi tänäkin vuonna pääkaupunkiseudulla. Helsinkiläinen Ressun lukio kiilasi lukiovertailussa niukasti espoolaisen Etelä-Tapiolan lukion ohi, joka menestyi parhaiten edellisen kevään kirjoituksissa. Kolmanneksi parhaiten pärjäsi Kulosaaren yhteiskoulun lukio Helsingissä.

Ressun lukio kuuluu niihin kouluihin, jotka vuosi toisensa jälkeen ovat pysytelleet parhaimpien lukioiden joukossa. Rehtori Ari Huovinen selittää menestystä toimivalla yhteistyöllä.

– Opiskelijoiden vanhemmat tukevat työtämme. Teemme hyvin paljon yhteistyötä korkeakoulujen ja muiden koulujen kanssa, ja opiskelijat itse ovat vahvasti mukana koulun kehityksessä, hän sanoo.

Toisena menestystekijänä hän pitää koulun heterogeenistä rakennetta. Noin puolet lukion oppilaista tulee toisilta paikkakunnilta.

– Meillä ei ole omaa syöttöyläastetta. Meille tullaan opiskelemaan myös muualta Suomesta. Tämä on hyvin heterogeeninen yleislukio, ja erilaisuudessa piilee vahvuus. Rikastutamme toisiamme, Huovinen sanoo.

"Pienessä koulussa on helppoa tarjota tukiopetusta"

Pakollisten aineiden vertailu ei ota huomioon lukion aloittaneiden lähtötasoa. Perinteisesti Helsingin seudun lukiot ovat pärjänneet vertailussa hyvin. Kahdenkymmenen parhaan lukion joukossa yli puolet sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Usein myös jokin pieni lukio, jossa kirjoittajia on hyvin vähän, on päässyt kärkisijoille.

Viidennelle sijalle ylsi nyt Savukosken lukio Itä-Lapissa. Sieltä kirjoitti kaksi ylioppilasta. Tällä hetkellä koko lukiossa on yhteensä 11 oppilasta. Opettajia on suurin piirtein saman verran, mutta he ovat yhteisiä peruskoulun kanssa.

Savukosken lukion rehtori Irja Harju näkee pienen ryhmäkoon ja yksilöllisen opetuksen vahvuutena.

– Pystytään heti puuttumaan ja antamaan tukiopetusta, jos huomataan, että jollain oppilaalla on vaikeuksia jossain aineessa. Voidaan järjestää opetusta yhdellekin oppilaalle, hän sanoo.

Savukosken sijoitusta ylioppilasvertailussa hän pitää osoituksena opetuksen hyvästä laadusta ja opiskelijoiden motivaatiosta. Harju uskoo ja toivoo hyvien tulosten lisäävän intoa hakea Savukosken lukioon.

Vuosikymmenen alussa lukiota uhkasi lakkauttaminen. Nyt tilanne on parempi. Harjun mukaan kunnan tuki on merkittävä.

– Meillä on nyt hyvä tilanne. Täällä on halu säilyttää lukio, vaikka se on pieni. Se on ainoa toisen asteen oppilaitos kunnassa.

Pistemuutokset eivät vaikuta vertailuun

Perjantaina YTL ilmoitti, että ylioppilaskirjoituksissa on tehty pistemuutoksia toisen kotimaisen kielen ja vieraiden kielten kokeiden arvostelussa. Noin 7 800 koesuorituksen kokonaispisteet nousevat vähintään yhdellä pisteellä ja noin 500 kirjoittajalla koesuorituksen arvosana nousee. Kenenkään kokonaispisteet tai arvosanat eivät laske.

YTL:n pääsihteeri Tiina Tähkän mukaan pistemuutokset on otettu huomioon perjantaina julkistetussa aineistossa. Pistemuutokset eivät vaikuta ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden keskiarvon vertailuun.

Tänä keväänä ylioppilaaksi pääsee noin 27 000 abiturienttia.

Juttua päivitetty 26.5. kello 15.27: Lisätty faktalaatikko sekä Vääksyn Yhteiskoulun sijoitus.

Päijät-Hämeen lukiot

Lukiovertailun sijoitukset

9. Lahden yhteiskoulu (+6)

39. Tiirismaan lukio (+30)

64. Vääksyn yhteiskoulu

80. Lahden lyseo (+55)

171. Nastopolin lukio (+159)

174. Lahden Rudolf Steiner (+150)

177. Iitin lukio (+34)

201. Heinolan lukio (+125)

293. Itä-Hämeen opisto (-184)

301. Erkko-lukio (-36)

373. Nastopolin lukion aikuislinja (-59)

374. Kannaksen lukio (+4)

Ylioppilaslautakunta
Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi