Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Maakunnassa on monta hienoa makkaranpaistopaikkaa – katso poiminnat ja lähde retkeilemään!

1. Aurinkovuoren laavun näköalapaikalta avautuu hieno näkymä Päijänteelle. Kuva: Emmi Mattsson

Päijät-Hämeessä riittää hienoja paikkoja retkeilijöille. Halusimme auttaa innokkaita makkaranpaistajia, ja pyysimme alueen partiolippukuntia ja muita paikallisia vinkkaamaan jokaisesta Päijät-Hämeen kunnasta yhden yleisen tulipaikan.

Asikkala

Aurinkovuoren laavulla pääsee makkaranpaiston ohella ihailemaan maisemia. Näköalapaikka on rakennettu paikalla sijainneen hyppyrimäen perustuksille, ja sieltä aukenee hieno näkymä Päijänteelle. Paikalla on laavu, nuotiopaikka, puuliiteri ja näköalapaikka.

2. Hartolassa makkaraa voi paistaa esimerkiksi Koskenniskan grillikatoksessa. Kuva: Ari Heinonen

Hartola

Makkaraa pääsee paistamaan pääsee esimerkiksi Koskenniskan grillikatoksella. Paikka on lähellä kirkonkylää, Tainionvirtaa ja Jääsjärveä. Paikalla on puucee, mutta puut pitää viedä paikalle itse. Tulisijana on kaivonrengas ja grilliritilä.

3. Pirunpesän nuotiopaikalle Hollolassa mahtuu isompikin joukko. Kuva: Marjaana Lahola

Hollola

Komean Pirunpesän lähistöllä on myös nuotiopaikka. Laavua tai katosta ei ole, mutta kivikehän ympärillä mahtuu istumaan isompikin porukka. Makkaranpaiston jälkeen voi käydä ihailemassa viereistä rotkoa.

4. Osin talvisessa kuvassa näkyy maisema, joka avautuu Heinolan Tähtiniemen laavulta. Kuva: Jorma Hakulinen

Heinola

Heinolassa on runsaasti laavuja. Luonnon lisäksi on mahdollista ihailla myös kaupunkimaisemaa, ainakin Tähtiniemen laavulla, jonne pääsee myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Alueella on betonirenkaasta tehty nuotiopaikka, istuskelulaavu sekä vessa.

5. Iitin Kalmusaaren laavu on vesistön vierellä, ja auringonlaskua kehutaan. Kuva: Antti Suikki

Iitti

Iitissä voi tutustua esimerkiksi Kirkkojärvessä sijaitsevaan Kalmusaareen ja sen laavuun. Veneille on laituri, mutta saareen pääsee myös polkuja ja pitkospuita pitkin. Laavu ja nuotiopaikka ovat aktiivisessa käytössä, ja puuliiterissä on yleensä puita valmiina. Auringonlasku on kaunis.

6. Myllykylän tiipiin mallinen laavu on lähellä Teuronjokea. Kuva: Liisa Rantala

Kärkölä

Kärkölässä voi seurata kosken kohinaa Myllykylän laavun lähellä. Aktiivisten kyläläisten rakentama korkea tiipiin muotoinen laavu sijaitsee lähellä Teuronjokea ja koskea. Käytössä on myös paistoritilä ruoanlaittoon.

7. Hauskannäköinen Lepakkolaavu on yksi Lahden monista laavuista. Kuva: Lahden kaupunki

Lahti

Kaupungissa on useita kotia. Salpausselän metsäisissä maisemissa sijaitseva, alun perin Steiner-koulun talkoilla rakentama Lepakkolaavu on hauskan näköinen. Paikalla on kivistä tehty tulisija ritilöineen ja istuskelutilaa.

8. Artjärven Lamminlaavun lintutornilta näkee lintusuolle. Kuva: Tiina Lepistö

Orimattila

Artjärvellä pääsee makkaranpaistoon Lamminsuon itäpäässä sijaitsevalle Lamminlaavulle, jonne pääsee Kimonkyläntieltä lähtevältä luontopolulta. Paikalla on tulipesä ja lintutorni, josta näkee lintujen suosimalle suolle, WC ja puuliiteri. Puita on yleensä valmiina.

9. Nuijamiehen kolo on lähellä pientä puroa Päijänne–Ilves-reitin varrella. Kuva: Iida Hollmen

Padasjoki

Padasjoella kannattaa tutustua kaupungin ylläpitämään Nuijamiehen koloon Päijänne–Ilves-reitin varrella. Metsäisessä paikassa lähellä pientä puroa sijaitsevan laavun yhteydessä on puita katoksessa ja puucee.

10. Pyydysniemen tulentekopaikka on aivan Päijätsalon saaren rannassa. Kuva: Mira Sulka

Sysmä

Makkaraa voi paistaa kansallispuistomaisemissa Pyydysniemen tulentekopaikalla. Nuotiopaikka on Päijätsalon saaressa lähellä rantaa. Pyydysniemessä on myös laituri pienveneille, ja lähistöllä on kuivakäymälä ja valmiita polttopuita.

Lähteet: Päijät-Hämeen ja Iitin partiolaislippukunnat ja muut paikalliset aktiivit, kuntien verkkosivut, luontoon.fi, ulkoilmamiehet.fi, retkipaikka.fi, outdoorsfinland.fi

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi