Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Fringe Festival valtaa Lahden kadut kesän lopulla – Edinburghissa kaupunkifestivaali järjestettiin jo 70 vuotta sitten

Näin taiteiltiin Kanadan Winnipegin Fringe-festivaaleilla vuonna 2016. Kuva: Leif Norman / Winnipeg Fringe Theatre Festival

Lahdessa järjestetään ensimmäistä kertaa 29.8.–1.9. monitaiteellinen Fringe-kaupunkifestivaali. Nelipäiväisen taide- ja kulttuurifestivaalin juuret ovat toisaalta Lahden Taidelauantaissa, toisaalta Skotlannin Edinburghin Fringe-festivaalissa, joka juhli viime kesänä jo 70-vuotissyntymäpäiviään.

Edinburghissa Fringe on valtava tapahtuma, joka kestää noin kolme viikkoa. Viime vuonna mukana oli yli 50 000 esitystä 300 esiintymispaikassa. Festivaalibrändi on levinnyt muuallekin, ja nykyään Fringe-festivaaleja järjestetään yli 250 kaupungissa ympäri maailman.

Lahden tapahtuma on osa Nordic Fringe Network -verkostoa, jossa festivaaleja järjestetään tänä kesänä Lahden lisäksi Ruotsissa Tukholmassa ja Göteborgissa sekä Norjan Bergenissä.

Lähes 250 kansainvälistä hakemusta

Lahden tapahtumassa nähdään esiintyjiä sekä Suomesta että ulkomailta. Ulkomaalaisten esiintyjien hakemuksia järjestäjät saivat jopa 249.

– Ihan niin monta esiintymispaikkaa ei löydy, joten olemme sorteeranneet halukkaista, ja kansainvälisten artistien kutsut ovat lähteneet, kertoo Lahti Fringe Festivalin tapahtumatuottaja Marjo Leppä.

Pyrimme siihen, että annamme tosi moninaiselle taiteelle mahdollisuuden. Tapahtumatuottaja Marjo Leppä

Yhteensä esiintyjäryhmiä on tulossa festivaaleille reilusti yli sata, ehkä jopa parisataa. Paikallisten esiintyjien ilmoittautumisia otetaan vastaan pitkälle elokuuhun. Lepän mukaan lahtelaisten näkyminen ja alueelliset toimijat ovat festivaalin ytimessä, mutta kiinnostuneita on muualtakin Suomesta.

– Kyselyitä tulee koko ajan.

Sirkuksesta tanssiin ja teatteriin

Fringen on tarkoitus levittäytyä Lahteen näkyvästi. Esiintyjiä aletaan julkaista vasta kesäkuussa, mutta tyypillistä festivaalille on, että mukana on kaikkea katuesiintyjistä tanssiin, teatteriin, sirkukseen sekä kuva- ja videotaiteeseen.

– Pyrimme siihen, että annamme tosi moninaiselle taiteelle mahdollisuuden, Leppä kertoo.

Leppä toivoo, että yleisö lähtee rohkeasti ja avoimin silmin katsomaan esiintyjiä, vaikka ne eivät olisi etukäteen tuttuja.

– Mukana on harrastajia, ammattilaisia ja opiskelijoita, kansainvälisiä ja suomalaisia ja monenlaisia taiteen suuntauksia. Tapahtumia ja äksöniä tulee olemaan monipuolisesti.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Osallistutko Lahti Fringe Festivalin tapahtumiin?
Osallistutko Lahti Fringe Festivalin tapahtumiin?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi