Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Höntsäilystä ei jaeta kunniakirjoja nuorille – Päijät-Hämeessä suosituin harrastus on omatoiminen urheilu

Sitoutuminen viikoittaiseen harrastukseen kärsii teini-iässä.

Nuorten joukkueharrastukset tarjoavat mahdollisuuden kehittää taitojaan ja luoda ihmissuhteita. Kuvassa FC Kuusysin tyttöjen joukkueen kapteeni Eini Pussinen (etualalla) ja Mirita Mäki-Manner. Kuva: Petri Koivisto

Peräti 90 prosenttia päijäthämäläisistä 14–19-vuotiaista nuorista harrastaa jotain. Luku on lähes sama koko Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suurin osa nuorista kuitenkin kokee, ettei omalla asuinalueella järjestetä kiinnostavaa vapaa-ajan toimintaa.

Harrastuksiksi lasketaan kaikki ohjattu toiminta, mutta myös itsenäinen harrastaminen, kuten parkour tai lukeminen. Parkourin tai skeittauksen kaltaiset vaihtoehtoliikunnan muodot ovat suosittuja. 77 prosenttia Päijät-Hämeen nuorista harrastaa omatoimista liikuntaa. Ohjatusti harrastavia on 46 prosenttia. Itsenäinen harrastaminen on yleistä teini-iässä, jolloin säännölliseen harrastukseen on vaikeampaa sitoutua.

– Yläkouluikäisille nuorille on tärkeintä olla kavereiden kanssa. Oleminen on usein näennäisesti päämäärätöntä, vaikka todellisuudessa se on tärkeää oman itsen ja paikkansa löytämisen kannalta, kertoo Lahden Nuorisopalvelun nuoriso-ohjaaja Reetta Möller.

Ohjatusta harrastuksesta saa arvokkaita kontakteja

Valmentaja on nuorille tärkeä tuki. Jalkapallo on säilyttänyt asemansa suosituimpien harrastusten joukossa pitkään. Kuvassa FC Kuusysin 14-vuotiaiden tyttöjen varakapteeni Laura Halttunen ja vastuuvalmentaja Teemu Virtanen. Kuva: Petri Koivisto

Nuorisotutkimusseuran tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Karin mukaan ohjatun harrastuksen etuna on, että sen kautta voi saada kesätöitä ja muita tärkeitä kontakteja. Tärkeintä ei kuitenkaan ole harrastuksen muoto, vaan mielekäs tekeminen.

– Höntsäilystä (omaehtoisesta liikkumisesta) ei kerry juurikaan kulttuurista pääomaa, eikä siitä jaeta kunniakirjoja. Työelämä ei tunnista höntsäilyn antia, mutta sosiaalista pääomaa se kasvattaa silti.

Viime vuoden kouluterveyskyselyssä selvitettiin ensimmäistä kertaa nuorten harrastuksia. Alakoululaisista 79 prosenttia, yläkoululaisista 90 prosenttia, lukiolaisista 94 prosenttia ja ammattiopiskelijoista 81 prosenttia harrastaa vähintään kerran viikossa jotain.

Toiminnan järjestäjät kuuntelevat nuorten toiveita

Tutkimusten mukaan harrastusinto lopahtaa useilla yläkoulu- ja lukioiässä, kun opinnot vievät enemmän aikaa. Joukkueeseen sitoutuminen tarjoaa ystävyyssuhteita ja on parhaimmillaan merkittävä osa elämää. Kuvassa FC Kuusysin 14-vuotiaiden tyttöjen pelaajat Mimosa Virtanen (vas.) ja Laura Halttunen. Kuva: Petri Koivisto

Lahden nuorisopalveluissa huomioidaan sellaisessa vaiheessa olevat nuoret, joille ohjattuun harrastukseen kiinnittyminen tuntuu vaikealta. Nuorten ryhmät voivat saada nuorisotiloja käyttöönsä esimerkiksi musiikkia, tanssia tai lihaskuntoharjoittelua varten jopa ilmaiseksi. Tarjolla on myös ympäri vuoden matalan kynnyksen harrastamista.

Toiminta on ilmaista tai vähintään edullista, jotta raha ei olisi este harrastamiselle. Monien harrastukset ovat tauolla kesäisin, mikä näkyy lomalla järjestettävän toiminnan suosiossa.

Harrastukset ovat nuorille itselleen tärkeitä, koska niissä he voivat kehittää taitojaan. Syrjäseuduilla asuvat nuoret ovat eriarvoisessa asemassa. Heille harrastuksena toimii luonnossa liikkuminen ja muu vaihtoehtoliikunta tai puuhastelu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselyn mukaan Päijät-Hämeen nuoret eivät ole tyytyväisiä asuinalueidensa harrastusmahdollisuuksiin. Lahdessa harrastustoiminta suunnitellaan nuorten toiveiden mukaan.

– Yksi syy tyytymättömyyteen on välimatka. Harrastukseen lähteminen voi tuntua vaikealta, jos nuorta kiinnostavaa toimintaa ei ole juuri omalla asuinalueella, Reetta Möller kertoo.

Harrastuksella on nuorelle merkitystä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos listaa harrastusmahdollisuuden nuoren kasvua suojaavaksi tekijäksi. Sen merkitys korostuu, jos nuorella on elämässään muita haasteita. Harrastuksesta voi saada tärkeän yhteenkuuluvuuden kokemuksen, jos sellaista ei synny koulussa.

Harrastuksiin liittyy myös ei-toivottuja ilmiöitä. Suorituskeskeisissä lajeissa on mahdollista saada rasitusvammoja ja väkivaltatutkimuksissa on käynyt ilmi, että harrastus voi olla paikka kiusaamiselle.

Anni Rannikko Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut vaihtoehtoliikunnan harrastajia. Rannikon mukaan vaihtoehtoliikunta, eli ohjauksesta vapaat harrastukset muodostavat nuorisokulttuureita. Rannikko huomasi Itä-Suomen yliopistossa parhaillaan tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että näitä lajeja harrastavat nuoret pyrkivät kohti yhdenvertaista ja kaikille avointa liikuntakulttuuria. Vaihtoehtoliikkujat tuovat esiin urheilun ongelmia, kuten mukaan pääsemisen vaikeutta, kilpailullisuutta, syrjintää ja hierarkkisuutta.

Lue myös: Nuoria kiinnostavat tv-ohjelmat, mutta ei vanhanaikainen tv-ruutu
 

Tänä kesänä Lahden nuorisolle on tarjolla muun muassa huvipuisto- ja luontoretkiä, frisbeegolfia, melontaa, kalastusta, laser-sotaa, kaupunkiseikkailu, lanit ja koiraleiri. Osa tarjonnasta on täyttynyt nopeasti ilmoittautumisen alettua viime viikolla. Toimintaa on kesällä tarjolla myös päiväsaikaan.

Lahden Nuorisopalveluiden lomatekemisiin voi ilmoittautua osoitteessa lahti.fi/lomatekemista.

Oikeus harrastaa

Nuorten oikeus harrastuksiin on taattu Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien sopimuksessa.

Sopimuksen mukaan nuorilla ja lapsilla on oikeus vapaa-aikaan, virkistystoimintaan sekä vapaaseen osallistumiseen kulttuurielämään ja taiteisiin.

Oikeus harrastaa kuuluu jokaiselle lapselle ja nuorelle asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta.

Lähde: YK:n lasten oikeuksien julistus.
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi