Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Laittomat kaatopaikat tuovat jättilaskun lahtelaisille – "Pahin törkykasa oli peräkärryllinen sekajätettä, paljon vaippoja ja biojätettä"

Metsistä on siivottu tänä keväänä jo 40 laitonta kaatopaikkaa. Vaikeimpia siivottavia ovat ongelmajätteet, mutta Lahden riesana ovat myös kuparivarkaudet.

Tonttilan metsään on purettu auton sisältö ja roskapusseja. Haveforestin metsäpalveluyrittäjä Janne Haverinen arvelee, että ennen heinän kasvua löytyy vielä 20 kohdetta. Kuva: Aku Isotalo

Talven jäljiltä Lahden metsissä paljastuu erittäin paljon roskaamista ja laittomia kaatopaikkoja.

– Tämä on jokavuotinen riesa, kun lumet sulavat. Löytyy kodinkoneita, rakennusjätettä, runkopatjoja, ja sohvat ovat hittituotteita, kertoo Lahden kaupungin metsäasiantuntija Markus Niemelä.

Tänä keväänä Kujalan mailla oli iso määrä pesukoneita, tietokoneita ja televisioita. Myös muuttojen loppusiivouksen viimeinen kuorma löytää usein tiensä metsään.

Parin kolmen viime viikon aikana kaupungin metsistä on siivottu jo 40 laitonta kaatopaikkaa. Asukkaat ilmoittavat viitisen uutta paikkaa viikossa. Kaupunki ostaa hylättyjen jätteiden siivouksen yhdeltä urakoitsijalta, nyt kaksi vuotta Haveforest oy:ltä.

– Kyllä siinä töitä saa tehdä. Moni paikka on ikävä siivottava, sillä jätettä on heitetty ojan pohjalle tai kalliolta alas, Niemelä huokaa.

Jätteiden siivous ja kuljettaminen maksaa kaupungille paljon. Viime vuosina summa on ollut jopa yli 50 000 euroa vuodessa.

– Se on merkittävä summa ylimääräisestä jätehuollosta. Kaupunkilaiset maksavat sen verojen kautta.

Joskus roskaaja jättää nimensä jätteen joukkoon

Metallituoli ja pöydänkansi on heitetty jyrkkäreunaiseen ojaan Lahden Tonttilassa. Kuva: Aku Isotalo

Jätteiden siivousvelvollisuus on ensisijaisesti roskaajilla. Heitä vain ei useimmiten saada selville. Seuraavana siivousvastuussa on maanomistaja.

Lahden kaupunki siivoaa jätteet vain omilta mailtaan. Yksityiset maanomistajat joutuvat kuljettamaan sohvat ja kodinkoneet pois omista metsistään. Ympäristötarkastaja voi lähettää niistä siivouskehotuksen. Roskaaminen on kielletty jätelaissa, joten siivoamaan joutuu viimeistään uhkasakon nojalla.

Joskus tosin käy niin, että jätteen seassa on papereita, joista käy ilmi roskaajan nimi. Silloin siivouskehotus lähtee hänelle, samoin sakot, sillä usein ympäristötarkastaja tekee asiasta rikosilmoituksen.

Jätettä on dumpattu eri puolille Lahtea. Lakkilantie on suosiossa, samoin monet metsäautotiet. Erityisen paljon roskataan Kujalan jätekeskuksen lähistöä.

– Meillä on loistava Päijät-Hämeen Jätehuolto, joka on lähellä ja jonne voi palauttaa paljon jätettä ilmaiseksikin. Ja sitten vain ajetaan sen ohi ja viedään kuorma metsään, Niemelä ihmettelee.

Heinä piilottaa kohta jätekasat kesäksi

Asukkaat ilmoittavat luontoon heitetyistä jätteistä ja laittomista kaatopaikoista yleensä kaupungin e-palautteen kautta. Janne Haverinen ja muut Haveforestin työntekijät käyvät siivoamassa kohteet. Kuva: Aku Isotalo

Haveforestin metsäpalveluyrittäjä Janne Haverinen arvelee, että metsistä löytyy tänä keväänä vielä parikymmentä laitonta kaatopaikkaa. Sen jälkeen kasvava heinikko ja puiden lehdet piilottavat ne. Seuraavan kerran törkykasoista tulee enemmän ilmoituksia syksyllä.

– Jätteet on tärkeää saada nopeasti pois, koska muuten dumppaamisen kynnys madaltuu, kun paikassa on jo jätettä, Haverinen sanoo.

Yhtenä päivänä yritys vei metsistä Kujalan jätekeskukseen kaksi kertaa täyden pakettiauton ja ison peräkärryllisen jätettä. Haverinen työkavereineen lajittelee jätteet. Osa on aina maksullista, mutta paljon on myös sellaista jätettä, jonka voisi viedä Kujalaan ilmaiseksi.

– Lehmuksentieltä haimme yhtenä päivänä ison sohvan, sitten patjan ja pari viikkoa myöhemmin kirjahyllyn. Toisesta paikasta löytyi kerran kolme taulu-tv:tä. Siinä on kyllä hämärää taustalla.

Lumenkaatopaikkoja ei ole vielä ehditty siivota. Niissäkin on lumen sulettua melkoinen määrä roskaa kaupungin kaduilta.

– Pahin törkykasa tänä keväänä oli maastoon jätetty peräkärryllinen sekajätettä, paljon vaippoja ja biojätettä. Sotku oli ehtinyt mennä lapiointikuntoon, Haverinen kertoo.

Siivoamisen lisäksi Haveforest tekee kaupungille metsänhoidon urakoita.

Ongelmajätteet ja johtojen poltto saastuttavat maata

Kanistereiden lisäksi törkykasaan oli heitetty roskapusseja ja pari pölykapseliakin. Kuva: Aku Isotalo

Huonekaluja suurempi ongelma ovat ongelmajätteet. Metsissä on joskus epämääräisiä kanistereita jäteöljyä, kemikaaleja ja liuottimia. Vuotaessaan ne saastuttavat maaperän, joka on myös putsattava.

– Viime vuonna Saksalasta löytyi jäteöljytynnyreitä. Kun yhtä niistä nostettiin kuorma-auton nosturilla lavalle, tynnyri hajosi. 200 litraa pikimustaa sotkua levisi ympäriinsä.

Lahdessa ovat riesana myös kuparivarkaat, jotka hankkivat kuparia sähköjohdoista ja -kaapeleista. Romukupari on kovissa hinnoissa, mutta metsäasiantuntija Niemelä ei ole kuullut muualla vastaavasta jätehaitasta.

– Aiemmin johdot poltettiin, jotta kupari saatiin esiin. Metsäautoteiden varsilla oli monta aaria palaneen johdon saastuttamaa maata. Nyt kuparivarkailla on kaapelinkuorintakone, sillä tänä vuonna metsistä on löytynyt kuutiokaupalla kuorittua kaapelia.

Lahden laittomista kaatopaikoista ja pienemmistäkin törkykasoista voi ilmoittaa kaupungille verkon e-palautteessa.

PHJ:n jäteasemat

Jäte ei aina maksa

Maksuton puu: puiset ja levystä tehdyt huonekalut.

Maksuton metalli: metalliset huonekalut, metallijalat.

Maksutta saa tuoda myös: kotitalouksien sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet, kartonki, kestopuu, lasipakkaukset, metalli, paperi, puu ja renkaat.

Maksullinen energiajäte: vaahtomuovipatjat, tyynyt, peitot, liinavaatteet ja matot.

Maksullinen sekajäte: sohvat ja muut verhoillut huonekalut, joustin- ja runkopatjat, peilit, betoni- ja tiilijäte, kattohuopa, kipsilevyt, purkulasi, jauhesammuttimet, kannot ja ylijäämämaat.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi