Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Korkeakoulukirjaston toiminta Fellmannissa loppuu – "Ei ole järkeä pitää yllä nykyisiä neliömääriä"

Korkeakoulukirjastoa tukenut Lahden kaupunki on irtisanomassa kirjaston yhteistoimintasopimuksen päättymään tämän vuoden lopussa. Korkeakoulukirjasto toimii jatkossa Niemen kampuksella.

Korkeakoulukirjasto aloitti vuonna 2011 remontoiduissa tiloissa Fellmannin alakerrassa. Toiminta siirtyy Nieman kampukselle. Kuva: Samuli Ikäheimo

Korkeakoulujen yhteiskirjaston toiminta Fellmannin kampuksella päättyy, kun Lahden ammattikorkeakoulun ja yliopistojen toiminta keskitetään Niemen kampukselle.

Korkeakoulukirjastoa tukenut Lahden kaupunki on irtisanomassa kirjaston yhteistoimintasopimuksen päättymään tämän vuoden lopussa. Asia on esillä kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaostossa maanantaina.

Lamk muuttaa syksyllä Iskun tehdaskiinteistöön saneerattaviin tiloihin Mukkulankadulle. Niemen kampusalueelle sijoittuvat myös Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston LUTin ja Helsingin yliopiston toiminnot.

– Luontevaa on, että myös kirjasto siirtyy sinne, Lahden kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho toteaa.

Muutos saattaa jollekin näyttäytyä menetyksenä, mutta näen muuton järkevänä. Pääsihteeri Senja Jouttimäki

Tuki suunnataan uudelleen

Kaupunki avustaa korkeakoulukirjastoa tänä vuonna 500 000 eurolla.

– Kaupungin puolelta on todettu, että korkeakoulukirjaston ylläpito on korkeakoulujen omaa hommaa. Raha varmaan suunnataan jotenkin muuten korkeakoulutoiminnan tukemiseen, Alho ennakoi.

Lahden yliopistokampuksen pääsihteerin Senja Jouttimäen mukaan kirjaston muuttoa on valmisteltu hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Toki muutos saattaa jollekin näyttäytyä menetyksenä, mutta näen muuton järkevänä. Korkeakoulujen kesken saadaan tehokkaasti tuotettua palvelut.

Jouttimäki huomauttaa, että kirjaston tilantarve vähenee, koska aineistot ovat suurelta osin digitaalisessa muodossa.

– Ei ole järkeä eikä varaa pitää yllä sellaisia neliömääriä kuin nykyisin. Palvelut opiskelijoille ja tutkijoille eivät heikkene lainkaan. Laatu on vähintään sama kuin muillakin kampuksilla.

Korkeakoulukirjasto toimii jatkossa Niemen kampuksella sekä Mukkulankadulla että Niemenkadun tiedepuistossa. Kirjastot ovat kaikille avoimia.

Keskustaan avoimen tiedon keskus?

Lahdessa on pohdittu, pitäisikö korkeakoulutoiminnan näkyä jatkossakin kaupungin keskustassa.

– Keskusteluissa on ollut, tarvitaanko keskustaan avoimen tiedon keskus, jolla osoitettaisiin, että kaupungissa on yliopistotoimintaa. Siitä ei vielä ole valmiita suunnitelmia, Alho kertoo.

Keskuksessa voitaisiin järjestää esimerkiksi tiedetapahtumia. Jouttimäen mielestä sopiva tila voisi löytyä esimerkiksi Malskin panimoon perustettavan taide- ja muotoilukeskuksen yhteydestä. Fellmannin kampuksen tuleva käyttö on vielä avoinna.

– Saattaa olla, että opetusta on Fellmannissa vielä syksyllä jonkin verran, Jouttimäki sanoo.

– Ammattikorkeakoululla on vuokranmaksuvelvoite Fellmannin kampuksen tiloista vuoteen 2020 asti, Alho toteaa.

Fellmannia on pidetty mahdollisena väistötilana kaupungintalon saneeraukselle, joka on ajoitettu taloussuunnitelmassa vuosille 2020–21.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi