Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Elli Holappa, 20, käytti vuoden aikana yli 600 tuntia kilpahiihtotreeneihin ja kirjoitti samalla kuusi laudaturia ja kaksi eximiaa

Lahden lyseon tuore ylioppilas Elli Holappa teki Päijät-Hämeen laudatur-ennätyksen kirjoittamalla kuusi laudaturia ja kaksi eximiaa.

Elli Holappa on myös käynyt 9-vuotiaasta lähtien taide- ja muotoilukoulu Taikassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Nastolassa asuva Elli Holappa, 20, harrastaa kilpahiihtoa, ampumahiihtoa ja pianonsoittoa. Treenikaudella hiihtoharjoituksia kertyi parhaimmillaan 600 tuntia vuodessa. Koulun jälkeen hän kävi pianotunneilla kerran viikossa.

Siinä sivussa Elli kirjoitti kuusi laudaturia ja kaksi eximiaa sekä pänttäsi lääketieteellisen pääsykokeisiin.

– En voi olla muuta kuin onnellinen. Motivaatio on ollut korkealla, ja opiskelu on muutenkin tuntunut mukavalta, koska juuri ne asiat ovat kiinnostaneet minua, Holappa kertoo.

Päijät-Hämeen kaksi parasta yo-tulosta kirjoitettiin Lahden lyseossa. Holappa kirjoitti kuusi laudaturia biologiasta, kemiasta, fysiikasta, keskipitkästä ruotsista, lyhyestä saksasta ja äidinkielestä sekä kaksi eximiaa pitkästä matematiikasta ja englannista. Hän kirjoitti yhteensä kahdeksan ainetta, mikä on puolet enemmän kuin vähimmäisvaatimus.

Holappa kävi lukiota neljässä vuodessa ja kirjoitti aineet kolmessa vaiheessa. Keväälle jäivät äidinkieli, fysiikka ja lyhyt saksa. Kaikki siis laudatureita.

Tuloksia myös lukion ulkopuolella

Vuoden aikana Elli Holappa osallistui hiihdon SM-kisoihin ja sijoittui sarjassaan kuudenneksi. Lukion ensimmäisinä vuosina päivät olivat kiireisiä. Keskiviikkoisin treenit alkoivat tyypillisesti aamukahdeksalta, minkä jälkeen päivä jatkui koulussa kymmenestä neljään.

Pikaisen välipalan jälkeen Elli kiiruhti pianotunnille ja sieltä vielä iltatreeneihin. Miten tämä kaikki oli mahdollista?

– Kyllähän tämä on ollut melkoista palapeliä. Paras uudenvuodenlupaus oli tehdä lukusuunnitelma. Tein seinälleni ison kalenterin, jossa oli jokaiselle päivälle oma ruutunsa. Siihen oli merkitty jokaisen päivän ohjelma valmistumiseen asti.

Tavoitteena lääkis

Samaan aikaan, kun Elli Holappa opiskeli kevään kirjoituksia varten, hän luki lääketieteellisen pääsykokeisiin. Unirytmi on ollut erityisen tärkeää. Siitä hän ei ole tinkinyt. Aamulla oli oltava hereillä kahdeksalta, jotta pysyi tahdissa mukana.

Kympin oppilaan arvosanojen keskiarvo oli yläasteella 9,95 ja lukiossa 9,5. Syksyllä Holappa päätti höllätä tahtia ja vähensi keväällä treenejä, jotta lukemiseen pystyi keskittymään sataprosenttisesti.

– Kesällä oli samaan aikaan kesätyö S-marketissa ja tiukka treeniohjelma. Jälkikäteen tuntuu, että syksyisin on mennyt vähän yli, Holappa toteaa.

Elli on soittanut pianoa pienestä pitäen, ja soittaminen on ollut toimiva keino purkaa stressiä. Tänään Holappa soittaa Lahden Musiikkimaan kevätkonsertissa.

Lue myös: Painaako kummityttö tai naapurin poika lakin päähänsä? Katso lista Päijät-Hämeen uusista ylioppilaista
 

Ylioppilasjuhla häämöttää jo edessä, mutta niiden jälkeen on taas mentävä. Juhlien jälkeen hän viilettää Sveitsiin au pairiksi 1,5 kuukaudeksi.

– Nyt jännitän pääsykokeiden tuloksia. Toivon todella, että pääsen jo syksyllä opiskelemaan, koska oppimisen halu on valtava.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi