Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hauskasta ei aina tarvitse maksaa - poimi tästä viisi menovinkkiä viikonlopuksi

Lahdessa järjestetään viikonloppuna pääsymaksuttomia tapahtumia koko perheelle graffitimaalauksesta kierrätystempaukseen ja urheilulajikokeiluihin. Herkkujakaan ei unohdeta. Tästä kaupungin kesä alkaa.

Juuso Haffuer skeittaa rampilla, jota hän kuvaa pieneksi, äkäiseksi ja jyrkäksi. Kuva: Katja Luoma

1. Raappana tähdittää Skate 'n Spray -festivaalia.

Inspiksen maalaus- ja graffititapahtuma Skate 'n Spray tulee taas. Niemen Ace Cornerin ympäristössä on tarjolla runsaasti luvallisesti maalattavaa pintaa. Pienimmillä lapsilla ja aloittelijoilla on mahdollisuus toteuttaa näkemyksiään heille varatuilla seinillä. Mallia voi ottaa tapahtumassa esiintyviltä kokeneimmilta artisteilta.

Maaleja on tarjolla ilmaiseksi niin kauan kuin sponsoritavaraa riittää, ja senkin jälkeen maaleja voi ostaa.

Skeittiparkissa tulevat lautasankarit pääsevät hiomaan taitojaan pujotteluradalla. Parkissa päivä huipentuu temppu- ja hyppykisaan. Palkintoina on rullalautoja ja muuta alan härpäkettä. Kisat käydään kahdessa sarjassa: alle ja päälle 18-vuotiaat.

– Haluamme näyttää, että graffitit eivät ole töhryjä ja skeittaaminen vain meteliä, vaan iloista hauskanpitoa ja yhdessäoloa, sanoo Inspiksen toiminnanjohtaja Philip "Ville" Halonen.

Ilmaistapahtuma alkaa lauantaina kello 12 ja päättyy noin kello 21.

Suomalaisen reggaen eturiviin kuuluva Tonttilan oma poika Raappana esittää jamaikalaista kansanmusiikkia ensimmäisellä kotimaisella noin kello 18. Kuuntele Halosen Radio Voimalle antama haastattelu tästä.

Kyllikintiellä kierrätetään.

2. Hyvä pannaan kiertämään Kyllikintiellä.

Kiveriön Mansikkavuoren Kyllikintien kierrätystempaus järjestetään jo 17. kerran. Alueen asukkaiden yhteinen voimainponnistus on kasvanut vuosien saatossa katukirppiksestä monipuoliseksi kierrätystapahtumaksi.

Kyllikintiellä voi tehdä monenlaisia löytöjä sekä luopua entisistä löydöistä. Tällä kertaa Pelastusarmeija ottaa vastaan puhdasta ja ehjää tavaraa, kuten vaatteita, astioita, kodintekstiilejä ja -tarvikkeita. Paikalla on myös jätelava.

Kirpputorin tarjonnasta vastaavat tien asukkaat ja asukkaiden ystävät. Herkkujakaan ei ole unohdettu. Tapahtuman koordinaattorin Teija Horpun mukaan vuoden uutuus on lettubaari. Portinpielistä myydään myös kahvia, leivonnaisia ja grillimakkaraa.

Kyllikintiellä kuhisee lauantaina kello 10–14. Parkkipaikkoja löytyy Pohjanakanpolun varresta ja kauempaa.

Kyllikintien kierrätystempaus on palkittu Lahden ympäristöviikolla Vuoden ympäristötekijä -tunnustuksella. Parhaimmillaan tempaus on kerännyt lähes tuhat vierasta.

Rajasen kiinteistön sisäpiha kutsuu kaupunkikulttuurista kiinnostuneita. Kuva: Mirja Hussain

3. Support your local burger!

Kansainvälisen mallin Petit Backyard Sale sykkii Rajasen kiinteistön tunnelmallisella sisäpihalla Lahden keskustassa. Vuosi sitten paikalle löysi pari tuhatta kaupunkikulttuurista kiinnostunutta. Tarjolla on second hand -vaatteita, ruokaa, musiikkia ja muutenkin urbaania tunnelmaa.

– Myynnissä on nimenomaan korkealaatuisia second hand -vaatteita. Ei myydä vanhoja varastoja, eikä kakkoslaatua. Vaate- ja ruokamyyjät ovat paikallisia, Petit St. Louis -puodin yrittäjä Toni Putula kertoo.

Herkuista vastaavat Tryffdeli, Torikauppa Pupu, Horus Café, ekokahvila MeaManna, Pikku-Veskun uusi kahvilanpitäjä Anna Välimäki sekä Putula itse.

– Valmistan Petit Burgereita salaisella reseptillä. Pitäähän pihatapahtumassa savun haista. Linjastomme on hidas, mutta lopputulos miellyttävä. Joka vuosi burgerit on viety käsistä, yrittäjä sanoo.

Musiikista vastaa Ylävire-yhtye.

Viidennen kerran järjestettävä Petit Backyard Sale on avoinna lauantaina kello 11–15. Rautatienkatu 18:n sisäpihalle kuljetaan Petit St Louisin myymälästä tai Hämeenkadun puolelta kahvila Oskarin portista.

Vesisamoilijat järjestää perinteisesti näytöksiä. Kuva: Sami Kuusivirta

4. Perinteitä on myös Vesisamoilijoiden kauden avauksella.

Vuonna perustetun 1950 melontaseura Vesisamoilijoiden tukikohtana toimii Kahvisaari Lahden Niemessä.

Kahvisaaren kauden avauksessa lauantaina kello 12–15 on mahdollista tutustua melontaharrastukseen. Tarjolla on maksutonta melontakokeilua koko perheelle, melonta- ja pelastautumisnäytös sekä tietoa seuran kesän toiminnasta ja kursseista.

Seuran ylimelamies Jukka Karvanen muistuttaa, että lauantaina on mahdollista vierailla myös Suomen ainoassa melontamuseossa. Museon merkittävin aarre on Sylvi Saimon kajakki, jolla hän voitti ensimmäisenä suomalaisnaisena olympiakultaa. Saimo meloi ykköseksi 500 metrillä Helsingin olympialaisissa 1952. Museon kokoelmissa on muutakin historiallista kilpakalustoa.

Kaunis Kahvisaari on kaikkiaan tutustumisen arvoinen paikka. Vuonna 1897 rakennetun tunnelmallisen päärakennuksen pihamaalla kelpaa telmiä ja pelata erilaisia pihapelejä.

Lions Club Laune järjestää taas tapahtuman perheille. Kuva: Marjaana Kontu

5. Leijonaveljien klassikko viime vuosituhannelta.

Lions Club Lahti Launeen puuhaama Iloinen Päivä Launeen Perhepuistossa (IPLP) on niin vanha tapahtuma, että sen historian aikana kaupungissa on ehtinyt tapahtua parikymmentätuhatta iloista perhetapahtumaa. Päivää leijonaveljiensä kanssa puuhaava Timo Arasola ei edes muista, milloin IPLP järjestettiin ensimmäisen kerran.

Vanhemmat veljet tietävät sen tapahtuneen 1997.

Pitkään järjestetyllä tempauksella on pitkät jäljet ja läjäpäin ystäviä. Koko perheen puuhapäivä kokoaa perinteisesti satamäärin yleisöä.

Tällä kertaa IPLP:n yhteistyökumppaneita ovat ainakin Pelicans, Lahden Reipas, PHSB ja Renkomäen VPK.

– Tarjolla on myös cheerleadingia, poniratsastusta, kasvomaalausta ja arpaongintaa. Lisäksi poliisi ja Päijät-Hämeen pelastuslaitos esittelevät toimintaansa. Ja mikä parasta, kaikki aktiviteetit ovat kävijöille ilmaisia, Arasola kertoo, ja kertoo senkin, että makkara, vohvelit ja muut herkut vaihtavat omistajaa pikkurahalla.

Tapahtuman tuotto käytetään perinteiseen tapaan lahtelaisen nuorisotyön tukemiseen. Iloinen Päivä Launeen Perhepuistossa sunnuntaina kello 10–14.

Lue myös: Neljä lahtelaisravintolaa anniskelee alkavalla terassikaudella aamuneljään - "Jos on hyviä ilmoja ja lämmintä, ihmiset viihtyvät enemmän ulkona kuin sisällä"
 
Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi