Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kehätien työmaa imaisi kaivon tyhjäksi Nikkilässä? "Tiedot vastaanottanut henkilö ihmetteli, että ei tämä oikein tunnu todelta"

Pohjaveden tasoa on alennettu Launeella kolmella metrillä tietöiden takia. Nikkilän Metsätiellä asuvan Lasse Frantsin tontilla pohjaveden pinnan alenema näyttää olevan huomattavasti suurempi.

Lasse Frantsi pääsi ottamaan kasteluvettä pihakaivostaan, jonka pinta on yhä kuusi metriä alempana kuin huhtikuun lopussa. Kuva: Aku Isotalo

Lahden Nikkilässä Metsätiellä asuva Lasse Frantsi hämmästyi, kun hän oli asentamassa uppopumppua tonttinsa rajalla olevaan kasteluvesikaivoon. Kaivon vedensyvyys oli mitattu huhtikuun lopulla eteläisen kehätien rakentamiseen liittyvissä tutkimuksissa.

Kaivossa oli vettä noin 11 metriä. Frantsin yllätykseksi vesi oli kadonnut parissa viikossa lähes kokonaan.

– Kun rupesin laittamaan pumppua, vettä oli pohjalla puolisen metriä. Edellisinä kesinä kasteluvettä on pumpattu jatkuvasti. Loppukesästä vesi on joskus alkanut olla vähissä. Olemme seitsemän vuotta asuneet tässä, eikä ikinä ole tapahtunut näin.

"Yhtään emme pumpanneet"

Keskiviikkona kaivon vedensyvyys käytiin mittaamassa uudelleen. Kaivossa oli vettä, mutta pinta oli kuusi metriä alempana kuin edellisessä mittauksessa.

– Se on aika paljon. Yhtään vettä emme olleet kaivosta pumpanneet.

Veden väheneminen saattaa johtua siitä, pohjaveden pintaa alennetaan Launeella kehätien rakentamisen takia. Frantsin kiinteistö sijaitsee runsaan puolen kilometrin päässä tielinjasta.

– Tie tulee kolmen metrin syvyydelle Launeen nykyisen parakkikoulunkin kohdalla. Vettä pumpataan pois koko ajan.

Frantsi kertoi kaivonsa kuivumisesta tiistaina Nikkilässä pidetyssä kehätiehankkeen asukasillassa.

– Tiedot vastaanottanut henkilö ihmetteli, että ei tämä oikein tunnu todelta. Sanoin, että mistä te tiedätte, missä vesisuonet menevät. Meidän kaivomme ainakin kuivahti.

Pintaa alennettu 3 metrillä

Kaivon vedenpinta näkyi torstaina noin kymmenen metrin syvyydessä. Kuva: Aku Isotalo

Liikenneviraston projektipäällikön Janne Wikströmin mukaan käynnissä on koepumppausohjelma, jolla saadaan tietoa siitä, millä pumppausmäärillä pohjavesi alenee.

– Yleisesti pumppauksesta voidaan sanoa, että meillä on vesilain mukainen lupa sekä työn aikana että pysyvässä tilanteessa alentaa Launeella pohjavettä.

Pohjaveden tasoa on alennettu Launeen tulevan tien kohdalla luonnollisesta tilanteesta noin kolmella metrillä.

– Alueella on jatkuvatoiminen mittari, joka toimittaa lukemat kymmenen minuutin välein. 11 metriä on ison kuuloinen lukema. Varsinainen pohjaveden pinta ei ole tuollaisia määriä ole laskenut.

Wikström arvioi, että pumppauksella voi olla huomattaviakin vaikutuksia pohjavesialueen reunoilla oleviin paineellisiin orsivesiin. Orsivedeksi kutsutaan pohjavettä, joka on muodostunut vettä läpäisemättömän kerroksen päälle.

Nikkilän alueella sijaitsevat kaivot eivät enää ole talousvesikäytössä.

– Vesilain mukaisessa ympäristöluvassa on velvollisuus huolehtia kasteluveden saannista, jos pohjaveden pumppaus aiheuttaa kastelukaivoihin kuivumista, Wikström kertoo.

Huoltotie suututtaa asukkaita

Nikkilässä pidettiin tiistaina asukasilta, jossa kävi noin 120 lähiympäristön asukasta. Ärtymystä on herättänyt etenkin metsään rakennettava leveä huoltotie.

– Pääosa massansiirroista tehdään työmaatietä pitkin, eikä katuverkkoa tarvitse käyttää. Työmaatien avulla saamme lyhennettyä töiden läpimenoaikaa eli häiriö loppuu nopeammin, Wikström perustelee tien tarvetta.

Osalle asukkaista tien rakentaminen tuli yllätyksenä.

– Kartat ovat olleet esillä jo edellisessä asukastilaisuudessa lopputalvesta. Lähimpien talojen asukkaat on tavattu suunnittelutoimistolla. Isossa hankkeessa voisi aina tiedottaa enemmän, Wikström myöntää.

Asukasillassa käytiin läpi myös melusuojausta ja työmaan työskentelyaikoja.

– Ihmiset toki haluavat tietoa, kun iso rakennushanke tulee lähelle. Meistä on kiistatta rakentamisaikana häiriötä.

Frantsin mukaan asukkaat ovat huolissaan myös pohjaveden alenemisesta.

– Mitä pohjaveden pinnan alentaminen vaikuttaa ympäristötalouteen ja luontoon? Monelle tuntui olevan yllätys, että tien pinta tulee kolme metriä syvään kanjoniin.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi