Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Messilää halutaan kasvattaa huomattavasti - suunnitteilla kylpylähotelli ja tuhansia loma-asuntoja

Vuodepaikkoja olisi Messilässä tulevaisuudessa moninkymmenkertainen määrä nykyiseen nähden ja niitä käytettäisiin myös kesällä. Vetonaulana olisi suuri kylpylä. Kuntapoliitikko epäilee kaikkien suunnitelmien toteutumista.

Messilän rantaan nykyisen leirintäalueen kohdalle tulisi kylpylä ja sen ympärille kerrostaloja, joissa on loma-asuntoja. Kuva: Arkkitehtipalvelu

Messilän rantaan nykyisen leirintäalueen kohdalle suunnitellaan rakennettavan isokokoinen kylpylähotelli ja loma-asuntoja, joita tulisi Messilän alueelle yhteensä 4 000. Nopeasti turistikohde ei kuitenkaan nouse, vaan kylpylä ja ensimmäiset 2 150 loma-asuntoa rakennettaisiin vuosina 2020–2035, ja valmista olisi vuoteen 2050 mennessä. Tällä hetkellä Messilän hotellissa, mökeissä ja aitoissa on yhteensä 220 vuodepaikkaa.

Hollolan elinvoimavaliokunta hyväksyi tiistaina Hollolan ja Messilän matkailukeskuksen välisen puitesopimuksen. Kunta hyväksyy alueelle uuden asemakaavan ja myöhemmin tarvittavan kunnallistekniikan. Kaavan kunnalle kuitenkin teetättää Messilä ja kunnallistekniikan rakentamisesta kunta saa erillisen korvauksen, eli taloudellisesti kunta ei ota osaa hankkeeseen.

Ulkopuolisia investoijia

Messilä Maailman operatiivinen johtaja Pekka Markkanen sanoo, että puitesopimus on merkittävä niin Messilälle, Hollolan kunnalle kuin kaikille alueen asukkaillekin. Kokonaisuudessaan hanke toisi noin 600 vuosittaista uutta työpaikkaa ja Hollolalle 2,35 miljoonan euron kiinteistöverotulot ja viiden miljoonan edestä muita verotuloja. Kiinteistöjen yhteenlaskettu arvo olisi noin 390 miljoonaa euroa. Sellaisia investointivaroja ei Messilälläkään ole, vaan mukaan tarvitaan ulkopuolisia investoijia. Esimerkiksi kylpylälle halutaan ulkopuolinen rahoittaja ja pyörittäjä.

– Uskon, että kiinnostunut löytyy. Paikkahan on varsin mahtava, ylivoimainen ykkönen koko alueella, Markkanen sanoo.

Myös loma-asuntoja rakentamaan etsitään toista osapuolta.

– Mökkeily ei enää kiinnosta ihmisiä niin paljon, nyt halutaan kakkosasuntoja, joissa on kaikki valmiina, Markkanen sanoo.

Majoitusta tarvitaan lisää

Messilä on nykyisinkin Etelä-Suomen merkittävin hiihtokeskus, jossa käy vuosittain noin 200 000 asiakasta, suurin osa heistä pääkaupunkiseudulta. Lisääkin saattaisi olla tulossa, varsinkin ulkomailta.

– Tällä hetkellä emme voi olla matkatoimistojen ryhmämatkalistoilla, koska majoituskapasiteetin vähyyden takia emme voi ottaa bussikaupalla matkustajia, vaan ainoastaan pienryhmiä ja yksittäisiä matkailijoita, Markkanen sanoo.

Lue myös: Kuntosalibuumi jatkuu - uusi tulokas avataan Messilän rantaan
 

Talvisesonki olisi jatkossa edelleen Messilälle keskeinen, mutta Markkasen mukaan kylpylä ja luonto vetävät perheitä alueelle vuoden ympäri.

– Kaikki kesäaktiviteetit löytyvät täältä, ei tarvitse autolla lähteä mihinkään. Veneranta, golfkenttä ihan vieressä ja tietysti Salpausselän luonto. Sitä kotimaiset ja ulkomaalaiset matkustajat arvostavat nykyään, Markkanen sanoo.

Ilmastonmuutoskaan ei ainakaan vielä huoleta. Tähän mennessä Messilä on saatu auki joka talvi ja lumettamiseen on panostettu entistä enemmän.

Taustalla valituksia

Messilän kehittämisen vaativa kaavamuutos aloitettiin jo kymmenen vuotta sitten. Prosessista tuli pitkä, koska siitä valitettiin. Lopulta valitukset kaatuivat oikeudessa. Asemakaavastakin voi valittaa, mutta aiemmin käsitellyistä asioista ei voi valittaa uudestaan.

– Toivottavasti kahden vuoden päästä kaava on valmis ja päästään tositoimiin, Markkanen sanoo.

Ensin puitesopimus menee kuitenkin Hollolan hallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi vielä tämän kevään ja kesän aikana.

Markkanen ei usko, että Lahden mahdolliset kylpylä- tai hotellihankkeet hidastavat Messilän menoa, sillä Markkasen mukaan suunnitelmat ovat keskenään erilaisia.

Elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Erkki Arvila (sd.) sanoo, että kunnan on oltava mukana kun sen alueen yritystä kehitetään.

– Aika suureellisia investointeja siellä on, epäilen niiden koskaan toteutuvan, mutta kyllä Messilässä kehittämistä on, Arvila sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi