Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Joutsen lopetettiin ampumalla Asikkalassa - Heinolan lintutarha ei voinut ottaa lintua influenssavaaran takia

Olli Vuori kertoo, että lintutarha ei voinut ottaa lintua hoidettavaksi lintuinfluenssavaaran takia. Arkistokuva. Kuva: Sami Lettojärvi

Asikkalan Uupionkärjestä, Pulkkilanharjun läheltä löydettiin keskiviikkona iltapäivällä huonokuntoinen joutsen, joka jouduttiin lopettamaan ampumalla.

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo, että lintutarha ei voinut ottaa huonokuntoista lintua hoidettavaksi lintuinfluenssavaaran takia.

– Vesi- ja petolintujen vastaanottaminen on kielletty kaikissa hoitoloissa koko maassa toistaiseksi. Linnut ovat voineet oleskella alueella, jossa on lintuinfluenssa, ja ne voivat olla taudinkantajia, Vuori sanoo.

Paraisilta löydettiin maaliskuussa merikotka, joka varmistui tämän vuoden ensimmäiseksi lintuinfluenssatapaukseksi Suomessa. Huonokuntoinen merikotka toimitettiin hoidettavaksi Turun eläinhoitolaan. Kun linnun todettiin sairastuneen H5N6-tyypin lintuinfluenssaan, jouduttiin kaikki hoitolan linnut lopettamaan taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmisiin, mutta siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut ovat vaarassa. Taudissa on korkea kuolleisuus.

Toinen tauti mahdollisesti kyseessä

Vuori uskoo, että Asikkalan joutsen ei kuitenkaan sairastanut lintuinfluenssaa. Hän epäilee linnun kärsineen joutsenia piinaavasta taudista, joka vaikuttaa niiden tasapainoaistiin.

Tautiin sairastuneet joutsenet voivat kaatua jopa uidessaan. Vuori kertoo linnun löytäneen henkilön kuvailleen joutsenen olleen siinä kunnossa, ettei se pysynyt jaloillaan. Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kerrotaan, että joutsen oli löytynyt Uupionkärjestä rannalta, josta se ei päässyt liikkumaan omin avuin mihinkään.

Asikkalan palokunta luovutti linnun paikalliselle, poliisia avustavalle riistamiehelle, joka lopetti linnun ja hautasi sen.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi