Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Halu auttaa heräsi nopeasti – rivitalon asukkaille kerätään pikaista vaateapua, sosiaalityöntekijät jalkautuivat Sinilähteelle

Ravintola Kusmikussa kerätään tulipalossa omaisuutensa menettäneille vaatteita. Kusmikun yrittäjä Jenita Leppälä kertoo, että vaatteiden lisäksi on lahjoituksina on saatu esimerkiksi astioita ja lakanoita. Kuva: Sami Lettojärvi

Sekä vapaaehtoiset että Heinolan kaupunki aloittivat ripeästi rivitalopalossa kotinsa menettäneiden auttamisen. Heinolalainen Sari Hokkanen käynnisti jo keskiviikkoaamuna vaatekeräyksen Facebookin Positiivisten ihmisten Heinola -ryhmässä.

– Tulipalossa meni kahdeksan asuntoa, ja asukkaat menettivät kaiken. Siellä on lapsiperheitä, joilla ei ole nyt mitään, Hokkanen kertoo.

Hokkasen mukaan tarkoitus on kerätä ensin vaatteita ja kenkiä, ja myöhemmin mietitään, voitaisiinko asukkaille kerätä myös jotain muuta.

Keräyspisteitä ovat ravintola Kusmiku Heinolan keskustassa ja yksityisasunto Sinilähteellä. Jälkimmäisen osoitetta voi kysyä Facebook-ryhmän kautta. Tarvetta on sekä miesten, naisten että lasten erikokoisille vaatteille ja kengille.

Hokkanen kertoo, että motiivi vaatekeräyksen aloittamiselle oli yksinkertainen – auttamisen halu.

– Minulle on luontaista tehdä tällaista. Tulee niin paha mieli, kun toiset ovat menettäneet kaiken. Lahjoittajien määrä osoittaa, että tällaisen kriisitilanteen jälkeen yhteisöllisyys nousee Heinolassa kukoistukseen.

Hokkasen mukaan lahjoituksia kertyi päivän mittaan niin paljon, että myös reilu viikko sitten Mäkirinteessä palaneen rivitalon asukkaat voivat käydä hakemassa tavaroita.

– En tiedä, oliko aiemmin palaneen talon asukkaille minkäänlaista keräystä. Nyt lahjoitukset on siis tarkoitettu molempien talojen asukkaille.

Hokkanen sanoo olevansa tyytyväinen Heinolan kaupungin toimintaan tulipalon jälkiselvittelyssä.

– Käsittääkseni perheet saatiin turvaan heti yöllä. Kuulin myös, että Heinolan hammashoitola on lahjoittanut hammasharjoja talon asukkaille.

Heinolalainen Sari Hokkanen aloitti Facebookissa vaatekeräyksen jo keskiviikkoaamuna. Kuva: Juha Peurala

Lahjoittajia kävi pitkin päivää

Ravintola Kusmikun yrittäjä Jenita Leppälä kertoo, että jo iltapäivän aikana toistakymmentä henkilöä oli käynyt tuomassa lahjoituksia.

– Sen jälkeen kun Facebookissa oli ilmoitettu, että tänne saa tuoda tavaraa, ensimmäinen lahjoittaja tuli jo noin kymmenen minuutin päästä.

Lahjoituksina on saatu vaatteiden lisäksi esimerkiksi lakanoita, astioita ja verhoja. Paikallinen kodinkoneliike muisti kotinsa menettäneitä perheitä lahjoittamalla kahdeksan kahvinkeitintä.

– On hienoa nähdä, että ihmiset haluavat auttaa toisiaan, Leppälä iloitsee.

Leppälän ravintolaan saa tuoda lahjoituksia toistaiseksi.

– Ei tässä ole mietitty takarajaa. Tavaraa saa tuoda, ja sitä kyllä mahtuu tänne.

Hätämajoitus järjestyy varmasti

Päijät-Hämeen sosiaalipäivystys ryhtyi jo yöllä järjestämään rivitalon asukkaille hätämajoitusta. Heinolan kaupungin sosiaalikeskuksen palvelupäällikön Eija Leinon mukaan sosiaalityöntekijät jalkautuivat aamulla auttamaan palosta kärsineitä.

– Me teemme kaikkemme, että ihmiset saavat katon päänsä päälle, Leino sanoo.

Heinolan vs. sosiaali ja terveysjohtaja Kirsi Timonen kertoo, että kaupunki kutsui Suomen Punaisen Ristin mukaan antamaan kriisitukea. SPR:n edustajat olivatkin palopaikalla keskiviikkona puolen päivän jälkeen. Timosen mukaan myös mielenterveyspalvelujen kriisivalmiutta on nostettu.

Heinolassa tarvitaan hätämajoitusta jo toista kertaa lyhyen ajan sisällä. Mäkirinteessä paloi kolmen huoneiston rivitalo toukokuun 6. päivänä. Timonen vakuuttaa, että kaupungilla on resurssit majoittaa kaikki Sinilähteellä palaneen rivitalon asukkaat.

– Kaikille järjestetään majoitus, niin pitkäksi aikaa kuin on tarvetta. Sellaista ei tapahdu, että joku jäisi yöksi kadulle.

Timonen ei kerro, minne talon asukkaat on majoitettu.

– Haluan taata tulipalon uhrien yksityisyyden. Mielestäni heidän majoituspaikkansa ei ole julkista tietoa. Haluan myös välittää syvän myötätunnon osoitukseni kaikille asukkaille, joiden koti paloi, Timonen sanoo.

Kaupungin vuokra-asuntoja vapaana

Heinolan va. kaupunginjohtaja Sinikka Malin kertoo, että majoituksen järjestäminen palaneen talon asukkaille on kaupungin sosiaalipalvelujen velvollisuus.

– Majoitus etsitään kaupungin vuokrataloyhtiön asunnoista, ja sen lisäksi voidaan käyttää muita vapaana olevia asuntoja, Malin kertoo.

Malin kiittelee sitä, että vapaaehtoiset heinolalaiset aloittivat vaatekeräyksen ripeästi.

– Se, että ollaan heti valmiina antamaan apua, on hieno asia ja osoittaa kaupunkilaisten yhteisöllisyyttä.

Kaupungin omistaman Heinolan Vuokra-asunnot oy:n toimitusjohtaja Merja Uurainen kertoo, että yhtiöltä löytyy vapaita asuntoja sekä tilapäisesti että pidemmäksi ajaksi, jos kaupunki tai kotinsa menettäneet ihmiset haluavat niitä vuokrata. Rivitaloasunnot ovat vähissä, mutta kerrostaloissa riittää valinnanvaraa.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Leo Autere
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi