Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sohvan vieminen jätteeksi Kujalaan maksaa nyt 27 euroa, viime vuonna 7 euroa – "Ei kelpaakaan energiajätteeksi"

Sohvat ovat sekajätettä. Ne puretaan käsin Kujalan jätekeskuksessa. Sohvia hylätään myös luontoon, kuten tämä sohva Heinolan Jyrängössä. Kuva: Armi Salonen / ESS-arkisto

Jätteeksi vietävä sohva maksaa Kujalan jätekeskuksessa nykyään 27 euroa. Moni on ihmetellyt hinnannousua, sillä vielä syksyllä sohvasta pyydettiin vain 7 euroa.

– Huonekalut otetaan vastaan sekajätteen hinnalla, joka on 27 euroa kuutiometriltä. Kolmenistuttava sohva katsotaan yhdeksi kuutioksi. Viime vuonna sohvat otettiin Kujalassa energiajätteen hinnalla, mutta sitten kävi ilmi, etteivät ne kelpaakaan energiajätteeksi, kertoo Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) palveluesimies Mika Kantele.

PHJ tarkastaa hintojaan vain vuodenvaihteessa, joten sohvan taksa pysyi alhaisena koko viime vuoden. Tämän vuoden alussa palattiin alkuperäiseen hintaan eli 27 euroon. Edullisempi hinta jäi yhden vuoden kokeiluksi.

Kantele kertoo, että yleensä huonekalut murskataan, mutta sohvat eivät menneetkään murskaksi, vaan tukkivat Late-lajittelukeskuksen.

– Sohva on haastava tuote, koska siinä on metallijousia ja muita metalliosia. Jouset menivät murskaimesta läpi ja tukkivat Laten kuljettimet. Jouset piti irrottaa käsityönä.

Ongelmana on myös sohvien verhoilu. Nahka ja keinonahka eivät ole energiajätettä, vaan ne poltetaan sekajätteen kanssa. Nykyään sohvat puretaan käsin. PHJ:llä on tästä työstä sopimus Lahden Työn Paikan kanssa.

Sohvan hinnannoususta on tullut PHJ:lle palautetta muutamalta ihmiseltä.

Kantele ei usko, että 27 euron jätemaksu sohvasta innostaisi ihmisiä hylkäämään sohvat ennemmin metsien salakaatopaikoille.

– Jätteen hinta ja metsään vieminen eivät oikeastaan kohtaa. Salakaatopaikoillahan näkee usein sähkölaitteita ja kylmälaitteita. Ne saa tuoda Kujalaan ilmaiseksi.

Samoin puisten ja metallisten kalusteiden tuominen jätekeskukseen on ilmaista.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi