Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lautakunta ei puolla pysyvää opetuslupaa Lahden kristilliselle koululle – "Tämä on eriarvoista kohtelua ja tietynlaista syrjimistä"

Lahden kristillinen koulu on toiminut vuodesta 2008 lähtien määräaikaisten opetuslupien turvin. Koulun kannatusyhdistyksen lausuntopyyntö opetuslupahakemuksesta jakoi sivistyslautakunnan kahtia.

Lahden kristillinen koulu vietti 10-vuotisjuhlaansa 11. toukokuuta. Rehtori Aleksi Rinne toivoi koululle pysyvää opetuslupaa ja huomautti, että päätös on lopulta poliittinen. Kuva: Katja Luoma

Lahden sivistyslautakunta ei puolla pysyvää opetuslupaa kristilliselle koululle. Kielteinen lausunto hyväksyttiin tiistaina pidetyssä kokouksessa äänin 6–6 puheenjohtaja Anneli Viinikan (sd.) äänen ratkaistessa.

Lahden kristillinen koulu on toiminut vuodesta 2008 lähtien määräaikaisten opetuslupien turvin. Koulua ylläpitävä kannatusyhdistys on hakenut valtioneuvostolta pysyvää lupaa esiopetukseen ja perusopetukseen siten, että oppilasmäärä rajataan 250:een.

Kaupungin sivistystoimen vastuualuejohtaja Lassi Kilponen esitti opetuslupahakemuksen puoltamista. Maria Mäkysen (sd.) tekemän muutosesityksen takana olivat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Viinikan mukaan lautakunnan on huolehdittava perusopetuksesta ja kunnallisesta opetuksesta.

Yksityisten koulujen kohdalla mietitään aina vähän tarkemmin. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.)

– Yksityisten koulujen kohdalla mietitään aina vähän tarkemmin. Ei siinä sen kummempaa dramatiikkaa ollut. Aikaisempinakin vuosina on tehty samanlaisia päätöksiä. Opetushallitushan sen sitten loppujen lopuksi päättää.

"Kaupungin kouluista pois"

Lahden kristillisessä koulussa on esikoululaiset mukaan lukien 143 oppilasta. Viinikka arvelee, että koulu jatkaa toimintaansa määräaikaisella opetusluvalla.

– Vaikka kristillinen koulu on pieni, nekin oppilaat ovat kaupungin kouluista pois. Voi tulla tilanne, että muutama opiskelija siirtyy yksityiseen kouluun, minkä seurauksena omien koulujen luokkakokoja joudutaan isontamaan, hän perustelee lautakunnan kielteistä suhtautumista pysyvään opetuslupaan.

Vähemmistöön jääneet lautakunnan jäsenet ja esittelijä Kilponen jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen. Varapuheenjohtaja Sari Niinistön (kok.) mielestä lautakunnalla ei ollut mitään syytä olla puoltamatta pysyvää opetuslupaa.

– Palveluverkkoon vetoaminen oli perusteetonta. Korostimme myös valinnanvapauden merkitystä ja sitä, että kristillisen koulun oppilasmäärät ovat kasvaneet.

"Enemmän kyse kristillisyydestä"

Lautakunnan jäsen Martti Mäkelä (ps.) on sitä mieltä, että kristillisen koulun toiminta ei ole kaupungilta pois.

– Palveluverkko ei ole syynä mistään kotoisin. Enemmän kyse on kristillisyydestä ja tyylistä, jolla koulussa opetusta harjoitetaan.

Mäkelä huomauttaa, että Lahden yhteiskoulu ja Steinerkoulu ovat toimineet pitkään kaupungin koulujen rinnalla. Hän pitää lautakunnan päätöstä kiusantekona.

– Tämä on eriarvoista kohtelua ja tietynlaista syrjimistä myös tällainen.

Oppilasmäärä kaksinkertaistunut

Lahden kristillinen koulu toimii entisissä Kiveriön yläasteen ja lukion tiloissa Teinintiellä. Koulun nykyinen määräaikainen opetuslupa on voimassa vielä neljä vuotta.

Kristillisen koulun oppilasmäärä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Oppilaista 90 prosenttia tulee Lahden alueelta ja loput muualta Päijät-Hämeestä.

Opetuslupaa myönnettäessä valtioneuvosto arvioi alueellista tarvetta, henkilökunnan ammatillista pätevyyttä ja taloudellisia edellytyksiä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi