Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sysmän Kotieläinkahvila lanseerasi oman oluen - pässinkiveksiä popsitaan elokuussa

Kivesten valmistustapa on vielä pohdinnan alla. Oluesta ei haluttu liian erikoista.

Nina Blomqvist halusi, että olut ei ole liian erikoista.

Vappuna Sysmän Kotieläinkahvilassa hörpättiin ensimmäiset omat oluet. Yrittäjät Nina Blomqvist ja Pasi Sinisalo halusivat Paimen-oluen alkavalle kaudelle erityisesti täydentämään karitsan lihasta tehtyjä hampurilaisia. Blomqvist ja Sinisalo pyörittävät myös Korven Karitsaa ja Starhill Stablea.

Yrittäjät olivat jo pohtineet oman pienen panimon perustamista, mutta he muuttivat suunnitelmia ja jättivät oluen teon taholle, joka osaa sen jo valmiiksi.

– Mietimme, että ryhtyisimme tekemään itse sahtia tai vaihtoehtoisesti olutta. Selvittelyjen jälkeen tulimme siihen tulokseen, että ajatus olisi ollut mahdoton toteuttaa jo kustannusten vuoksi, Blomqvist tarkentaa.

Tuotantomäärät olisivat todennäköisesti omaan kahvilakäyttöön tarkoitettuna jääneet pieniksi ja tuotantokustannukset olisivat olleet liian suuret. Monimutkainen lainsäädäntökin toi omat haasteensa, vaikka alkoholilainsäädäntö on vapautunut.

Mietimme, että ryhtyisimmekö tekemään itse sahtia tai vaihtoehtoisesti olutta. Yrittäjä Nina Blomqvist

Olut tulee Asikkalasta

Yhteistyökumppaniksi valikoitui asikkalainen muutaman vuoden alalla toiminut Kanavan Panimo, jolla oli laaja tuotevalikoima. Ajatuksena oli myös se, että tavoitteena ollut lähiruoka täydentyy lähellä tehdyllä oluella.

– Emme halunneet liian erikoista olutta – sellaista, joka olisi ihmisten makuun liian outoa, kertoo Blomqvist taustoista.

Valinta päätyi pils-tyyppiseen aika vahvasti humalaiseen olueen, johon on käytetty Kanavan Panimon reseptin mukaisesti myös kaurahiutaletta. Blomqvist kertoo, että olut valittiin niin, että se sopii nimenomaan lammastuotteiden kanssa nautittavaksi, eikä saunan lauteilla pullotolkulla hörpättäväksi.

Vappuna lanseerattu olut on ollut jo suosittua. Sitä on käyty ostamassa suoraan tilalta. Kyselyjä on tullut muistakin myyntipaikoista.

– Toistaiseksi Paimen-olutta on saatavissa ainoastaan täältä tilalta suoraan, yrittäjät kertovat.

Lue myös: Kunta tempaisee, ilmaista rahaa jaossa Sysmässä
 

Kotieläinkahvilassa on tänä kesänä myytävänä lammaspurilaisten lisäksi naudanlihasta ja hirvestä tehtyjä purilaisia.

A-oikeuksin varustettu kotieläinkahvila saa myös sahtia myyntiin naapurikunnasta Asikkalan Kalkkisista, Pihamaan panimolta.

Kotieläiminä ovat edelleen tilan omat islanninhevoset, ponit, lampaat, kanat, viiriäiset, puput ja ankat.

Tilan lampaista suurin osa on sijoitettu lähiseudulle, mutta osa matkustaa Helsinkiin saakka.

Paimen-olut valmistui yhteistyössä Kanavan Panimon kanssa.

Nyyttikesteillä syödään pässinkiveksiä

Kesäksi on luvassa myös ohjelmallisia iltoja. Elokuussa on esimerkiksi nyyttikestit.

Fingerpori-sarjakuvan innoittamana tilalla järjestetään tapahtuma, jossa tilan grillit ovat muiden käytettävissä. Paikalle saa tuoda jopa omia grillattavia. Pässin kivesten syönnistäkin nyyttäreillä kilpaillaan. Juomat on syytä ostaa tilalta.

– Fingerpori-sarjakuvassa henkilö meni ostamaan grillattavaa ruokaa. Tarjolla oli ainoastaan pässinkiveksiä ja sarjakuvassa todettiin, että grillijuhlat on peruttu, sen sijaan järjestetään nyyttikestit, Blomqvist taustoittaa.

Kivesten valmistustapa on vielä pohdinnan alla, mutta Blomqvist arvelee, että liekittäminen voisi olla varteenotettava vaihtoehto.

Pässin kivesten syönnistä kilpaillaan 4. elokuuta.

Eija Virolainen-Nurminen

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 vk 0 € ja pääset käsiksi kaikkiin Etelä-Suomen Sanomien maksullisiin sisältöihin

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X