Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Konstit valkoposkihanhien karkottamiseen vähissä, Mukkulassa jätösten siivoamisesta jopa kymppitonnin kustannukset kesässä

Viime vuosina valkoposkihanhet ovat vallanneet Lahdessa esimerkiksi Mukkulan rannan, Pikku-Vesijärven puiston ja Ruoriniemen asuinalueen. Lintujen jätösten siivoaminen aiheuttaa kesäisin tuhansien eurojen kustannukset. Kaupungin ylläpitohortonomin mukaan rantojen siivoamista tehostetaan, mutta poppakonsteja lintujen karkottamiseen ei ole.

Valkoposkihanhet ovat aiheuttaneet asukkaille riesaa esimerkiksi Ruoriniemen alueella. Tiistaina Ankkurin rantapuiston uimarannan lähellä oleskeli vain yksi lajin edustaja. Kuva: Katja Luoma

Valkoposkihanhien jätösten siivoaminen aiheuttaa viherpalveluyrityksille pahimmillaan noin 10 000 euron kustannukset kesässä. Viime vuosina hanhien valtaamia paikkoja ovat olleet Lahdessa etenkin Mukkulan uimaranta, Pikku-Vesijärvi ja Ruoriniemi.

Heinolassa parvet ovat aiheuttaneet ongelmia esimerkiksi Sepänniemessä ja Rantapuistossa.

Aliurakoitsijana Mukkulan rannan siistimisestä vastaavan Viherpalvelut Hyvösen toimitusjohtaja Timo Hyvönen arvelee, että viileämpinä kesinä siivouskustannuksia aiheutuu noin 5 000 euroa. Tänä vuonna ensimmäiset hanhet ovat jo asettuneet Mukkulaan.

– Pieni parvi siellä on majaillut. Katsotaan nyt, miten kanta kehittyy.

Mukkulan kartanon yrittäjä Anu Kärkkäinen uskoo, että hanhien vuoksi auringonottajien määrä on vähentynyt. Hanhet ovat pysyneet pois Mukkulan kartanon pihapiriistä, mutta Kärkkäinen on huolissaan jätösten mahdollisesta kulkeutumisesta yrityksen tiloihin asiakkaiden kenkien mukana.

– Asiakkaat kävelevät esimerkiksi saunalle mennessään jätöksissä. Meidän on pidettävä huolta, että portaikot ovat siistit.

Ruoriniemessä helmikuun alusta asuneet Jani Tihula, Taru Pekkarinen ja Luka Tihula ovat huomanneet, että valkoposkihanhet viihtyvät heidän kotialueensa lisäksi Pikku-Vesijärven puistossa ja Mukkulassa. Kuva: Katja Luoma

Karkottamiskonstit vähissä

EU:n lintudirektiivin suojelemien valkoposkihanhien karkottamiseen ei ole tänä kesänä luvassa uusia konsteja, sanoo Lahden kaupungin ylläpitohortonomi Seija Nurkkala. Hänen mukaansa kaupunkilaiset tekevät hanhista ja niiden jätöksistä valituksia vuosittain.

– Aiempien vuosien tapaan olemme varautuneet siivoamaan hanhien jätöksiä. Hätistely on yksi mahdollisuus, mutta sekään ei kanna kovin pitkälle. Meillä on ollut esimerkiksi muovijoutsenia, mutta kovin helposti hanhet tuntuvat tottuvan niihin.

Siivoamisessa panostetaan etenkin uimarantoihin.

– Saattaa olla, että sateiden jälkeen veden laatu hetkellisesti heikkenee, kun ulosteita huuhtoutuu rantavesiin, sanoo johtava terveystarkastaja Tomi Bondarew Lahden ympäristöterveydestä. Hänen mukaansa hanhia jätöksistä ei ole todettu kuitenkaan olevan merkittävää terveyshaittaa.

Seija Nurkkalan mukaan viranomaiset pitävät silmät ja korvat auki keinoille pitää linnut kurissa.

– Jossakin kehotettiin jättämään nurmikko leikkaamatta, jotta hanhet eivät tulisi paikalle. Jos nurmi jää pitkäksi, alue on aivan yhtä epämiellyttävä käyttää myös kaupunkilaisille.

Nurkkalan mukaan kaupunki ei pysty pitämään viheralueita niin puhtaina kuin haluttaisiin, sillä jätöstä tulee paljon.

– Siinä saisi joku kulkea koko ajan perässä.

Lue myös: Tietyt alueet Lahdessa kärsivät roskaamisesta - "Ongelma ei ole roskisten tyhjentämistahti, vaan se, etteivät roskat päädy roskikseen"
 

"Miksi kantaa ei voisi rajoittaa?"

Runsaslukuiset hanhiparvet ovat takavuosina piinanneet Lahden Ruoriniemen asuinaluetta. Tiistaina naapurustossa oli vielä rauhallista: vain yksi hanhi oleskeli rantavedessä eikä jätöksiäkään nurmikoilla juuri näkynyt. Ankkurissa asuva Tauno Kolari oli kävelyllä rannassa. Häneltä ei linnuille liiemmin sympatiaa herunut.

– Juuri keskustelin yhden kaverin kanssa, että miksi kantaa ei voi rajoittaa vaikka laji onkin rauhoitettu. Eihän niitä tarvitse kokonaan hävittää. Tuntuu, että ne lisääntyvät varsin nopeasti.

Kolarin mukaan hanhia on ollut pahimmillaan niin paljon, että Vesijärven reunaa kulkevan kävelytien varsi on ollut niistä mustanaan.

– Väliin niitä oli niin paljon, ettei oikein uskaltanut liikkua kun ne tulivat päälle. Jätöksiä oli niin paljon, että niitä sai väistellä koko ajan.

Talvesta asti Ruoriniemessä asuneet Jani Tihula ja Taru Pekkarinen ovat huomanneet, että hanhet viihtyvät Ruoriniemen lisäksi Mukkulassa ja Pikku-Vesijärven puistossa.

– Mukkulassa niitä on ollut riesaksi asti. Jätöksiä on ollut jumalattomasti, Tihula sanoo.

Ampumislupa vaikea saada

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että Helsingin yliopistolle kuuluvilta Viikin opetus- ja tutkimustilan pelloilta valkoposkihanhia on ryhdytty karkottamaan vapaaehtoisen koirapartion avulla. Ely-keskus on myöntänyt luvan karkottamiselle. Myös Nurkkala on kuullut paimenkoiria käytetyn hanhien hätistämiseen.

– Sitä ei ole meillä vielä kokeiltu. Se vaatisi tällaiseen toimintaan tarkoitetun koiran, sillä lähtökohtaisesti koirat eivät ole sallittuja rannoilla. Emme voi vain sanoa ihmisille, että viekää koiranne sinne. Sitten meillä olisi seuraava ongelma edessä.

Rauhoitetun hanhilajin yksilöitä ei saa tappaa tai häiritä ilman lupaa. Poikkeuslupa lintujen ampumiseen on mahdollista saada, jos linnuista aiheutuu haittaa esimerkiksi kansanterveydelle, elintarviketurvallisuudelle, lentoliikenteelle, metsästykselle tai kalastukselle. Luvan saaminen on kuitenkin vaikeaa, eikä sellaista ole Lahteen haettu.

– Veikkaanpa, että meillä pitäisi olla puiston valtaamista vahvemmat perusteet, että saisimme käyttää kovempia keinoja. Ensisijaisesti kyseeseen tulevat varmaan taloudelliset tappiot viljelijöiden sadon suhteen. Jos populaatiot kasvavat tänä vuonna yllättävän paljon, niin se voisi olla peruste, Nurkkala sanoo.

Ankkurissa asuva Tauno Kolari kannattaa valkoposkihanhikannan harventamista, vaikka laji onkin EU-direktiivin suojelema. Kuva: Katja Luoma
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi