Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Veneilijät ohittavat Vesijärven hyvät satamat - "Ihmiset eivät tiedä kaikista tarjolla olevista palveluista"

Miksi Päijänteellä veneilevät päätyvät Vääksystä Heinolaan, mutta eivät Lahteen?

Asikkalan Kalkkisiin juuri valmistunut vierasvenelaituri odottaa kesän veneilijöitä. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Lepistö odottaa uuden laiturin lisäävän kylässä vierailevien määrää. Kuva: Aku Isotalo

Lahden satamissa on hyvät palvelut, ja Vesijärvi on hyvä veneilykohde, mutta sitä ei ole markkinoitu kovin hyvin. Ulkopaikkakuntalaiset veneilijät, kuten esimerkiksi jyväskyläläiset, käyvät usein Vääksyssä, mutta eivät jatka sieltä Lahteen.

Huonon markkinoinnin lisäksi ongelmia on myös käytännön järjestelyissä. Yli 12 metrin taittumattomalla mastolla varustetut purjeveneet eivät pääse Asikkalan Pulkkilanharjun sillan ali Vesijärven puolelle. Veneilijät ovat monia vuosia ehdottaneet siltaan läppää, mutta sellaista ei ole rakennettu. Läppäsiltaa on vastustettu, koska auki ollessaan se estäisi hälytysajoneuvojen kulun.

– Veneilijöille riittäisi, että silta olisi auki 10–15 minuuttia muutaman kerran päivässä, Lahden pursiseuran kommodori Pekka Jaakkola kertoo.

Kalkkisten uuden laiturin odotetaan lisäävän venematkailua myös Lahdessa ja Heinolassa. Kuva: Aku Isotalo

Lahtea ei hahmoteta vesistön äärelle

Lahti Regionin toimitusjohtajan Raija Forsmanin mukaan ihmiset eivät monesti hahmota, että Lahdessa on nimensä mukaan vesistöjä. Forsmanin mukaan Lahden tunnettavuutta vesistökaupunkina korostetaan yhä enemmän imagomarkkinoinnissa kansallisesti ja kansainvälisesti. Lahdella olisi kuitenkin potentiaalia lisätä vierailijoiden määrää.

Lahden satamapäällikkö Päivi Hämäläinen kertoo, että satamissa on toistaiseksi riittävästi vierasvenepaikkoja.

– Eniten veneilijöitä Lahden satamissa käy heinäkuussa. Ulkopaikkakunnalta saapunut vieras viipyy Lahdessa keskimäärin kolme päivää.

Lahti ja Vesijärvi ovat sijainniltaan kuin pussin perällä. Hämäläisen mukaan venematkailijoilta kerätyn palautteen perusteella sijainti vaikuttaa Lahden suosioon veneilykohteena. Veneilijät haluavat myös kattavia palveluita. Esimerkiksi tankkauspiste löytyy vain Niemen satamasta.

– Palautteesta huomaa, että ihmiset eivät tiedä kaikista tarjolla olevista palveluista ja tapahtumista. Tiedottamista ja markkinointia pitäisi siis kehittää.

Lue myös: Rismalahden rannoille suunnitteilla ökyhuviloita – Metsähallitus perääntyi painostuksen edessä
 

Kaupungin potentiaalia ei hyödynnetä

Myös Hämäläinen nimeää yhdeksi ongelmaksi sillat, jotka estävät isojen purjeveneiden saapumisen Lahteen. Kaupungin matkailupotentiaalin hyödyntäminen edellyttäisi siis muutoksia myös siltojen rakenteisiin.

Lahden pienemmät vierassatamat ovat aktiivisia ja kehittävät toimintaansa. Lahden Myllysaareen rakennetaan alkukesästä uusi vierasvenelaituri. Siitä on tarkoitus rakentaa risteilyaluksille sopiva.

– Tarkoituksena on, että esimerkiksi hääparit tai yritysvieraat voivat saapua saareen veneellä, Pekka Jaakkola kertoo.

Yksi uusista vierasvenelaitureista valmistui maanantaina Kalkkisten kylän satamaan Asikkalaan. Uuden laiturin odotetaan lisäävän venematkailua myös Lahdessa ja Heinolassa. Kalkkisten kylä kuuluisine Mani-baareineen on suosittu välietappi Päijänteellä.

Muutkin Asikkalan venesatamat ovat hyvässä kunnossa ja aktiivisia. Suosituimpia ovat Kanavalahden ja Kuotaan satamat, joissa on septi ja vesipiste. Kanavalahden satamassa toimii lisäksi ravintola Majakka-paviljonki. Kanavalahdessa veneilyä haittasi viime vuonna sillan laakerivika, joka vaikeutti kulkua. Vika on nyt kuitenkin korjattu.

Kalkkisten sataman uudessa vierasvenelaiturissa tehtiin tiistaina viimeisiä tarkastuksia. Kuva: Aku Isotalo
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi