Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Toimialajohtajat eivät tiedä, millaista työtä täällä tehdään" - sairaanhoitajat työskentelevät palkattomilla tauoillaankin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä yhtenäisti työaikoja. Osa työntekijöistä oli tyytyväisiä, mutta osa kokee, että ylempää johtoa ei edes kiinnostanut, miten uusi työaika sopii työhön. Seuraavaksi yhtymä yhtenäistää työntekijöiden palkat.

Lasten psykiatrisen poliklinikan sairaanhoitaja Paula Mäkipelto nauttii työstään, mutta ihmettelee johtamiskulttuuria. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työaikojen harmonisointi, eli samaa työtä tekevien työaikojen yhtenäistäminen on parhaillaan käynnissä. Kaikki yksiköt eivät ole vielä siirtyneet uusiin työaikoihin. Työaikaharmonisoinnissa on ollut monessa yksikössä kyse siitä, onko ruokatunti omaa aikaa vai työaikaa. Kaikki työntekijät eivät ole saaneet haluamaansa työaikamuotoa.

Yhtymän päätös oli pettymys esimerkiksi lastenpsykiatrian poliklinikalla. Etukäteen oli tiedotettu, että esimies ratkaisee työajan yhdessä työntekijöiden kanssa. Poliklinikalla päätös oli tehty yksimielisesti ja siitä oli tarkoitus järjestää kuulemistilaisuus. Juuri ennen tilaisuuden alkua yhtymän johdosta tuli tieto, että työaika on jo päätetty ja päätös oli päinvastainen kuin minkä esimies ja työntekijät olivat laatineet.

– Myös esimiehen päätösvalta sivuutettiin kokonaan. Yksikään sana aiemmin luvatusta ei toteutunut, sanoo sairaanhoitaja Paula Mäkipelto.

Johtoa ei ole näkynyt

Mäkipelto kertoo, että hän on kollegoineen lähettänyt yhtymän ylemmille johdoille useita viestejä asiasta, mutta niihin ei ole vastattu. Työaikoja muutettiin niin, että työntekijöillä on keskellä työpäivää 30 minuutin palkaton ruokatauko. Käytännössä taukoa ei usein ehdi pitää, koska sairaanhoitajat ovat mukana lääkärikäynneillä, koulukäynneillä ja kotikäynneillä, joita hoitajat tekevät palkattomalla tauollakin. Myös varsinaista työaikaa pidennettiin 45 minuutilla viikossa. Palkkaa nostettiin vastineeksi kahdella prosentilla, mikä on Mäkipellon mukaan noin 40 euroa kuussa.

– Tuntuu siltä, että toimialajohtajat eivät tiedä, millaista työtä täällä tehdään. He ovat luvanneet tulla tutustumaan, mutta ei ole näkynyt, Mäkipelto sanoo.

Henkilöstöjohtaja Erja Saari kertoo, että työajoista on tullut palautetta yhtymän sisältä, ja yhden yksikön kanssa järjestetään vielä kuulemistilaisuus. Työajat päätettiin juuri sen mukaan minkä asiakaspalvelu sallii.

Myös palkat uusiksi

Myös palkkaharmonisointi, eli samaa työtä tekevien palkkojen yhtenäistäminen on edennyt suunnitteluvaiheeseen. Päätökset asiasta on tarkoitus tehdä kesäkuussa.

Lain mukaan julkisen puolen työnantaja ei voi laskea työntekijän palkkaa. Saari sanoo, että tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien palkat harmonisoidaan ylälaitaan.

– Yhtymässä tehdään uusi palkkajärjestelmä ja luodaan uudet työnkuvat, joiden mukaan palkkaus määräytyy, Saari sanoo.

Tähän asti samaa työtä tekevillä työntekijöillä on saattanut olla satojen eurojen erot kuukausipalkassa, koska Lahdessa maksettiin pääsääntöisesti pienempää palkkaa kuin muissa Päijät-Hämeen kunnissa.

Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen kertoi talvella, että valtakunnallisesti on arvioitu, että palkkojen harmonisoiminen ylälaitaan lisäisi sote-menoja seitsemällä prosentilla, mikä on erittäin suuri summa.

Saari sanoo, että neuvottelut uusista työnkuvista ja palkoista aloitetaan kunhan päätökset on ensin saatu valmiiksi.

Tieto ei kulje

Mäkipelto sanoo, että työntekijöille asti palkkaharmonisointisuunnitelmista ei ole vielä tiedotettu.

– Linjaus tuntuu olevan se, että tieto tulee viime tipassa ja tehtyjä päätöksiä voi myös muuttaa viimehetkellä, Mäkipelto sanoo.

Mäkipelto sanoo, että työntekijä ovat tunteneet olevansa kakkosluokan kansalaisia, joita ei ole tarkoituskaan kohdata, vaan päätökset ovat läpihuutojuttuja.

– Työn tekevät potilastyötä tekevät ihmiset. Nyt kuitenkin palkataan vaan konsulttifirmoja suunnittelemaan uusia malleja, Mäkipelto sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi