Aiheet
Päijät-Häme

Hello! Kesäterassi aukeaa pitkän väännön ja odotuksen jälkeen - "Tämä on kaupungillekin uusi juttu"

Hello! Kesäterassilla tarjoillaan hampurilaisten sijaan hot dogeja ja taustalla soi 50-luvun amerikkalainen musiikki. Kuva: Arkkitehtitoimisto Arkviiri oy

Viime kesänä vääntöä ja keskustelua herättänyt Hello! Kesäterassi aukeaa Lahden torille torstaina 24. toukokuuta. Terassi sijaitsee Vapaudenkadun puolella Helmi Säästöpankin ja ravintola Mamma Marian kulmassa.

Hello! American Diner -ravintolan yrittäjä Martin Mustonen haki terassilupaa torille jo viime kesänä, jolloin Lahden kaupungin kanssa syntyi kiistelyä muun muassa siitä, onko terassi kiinteä, koska se tarvitsee vesi- ja sähköliittymät. Huolta aiheutti myös viemäröinnin tarve. Sopimus Lahden kaupungin kanssa saatiin lopulta tehtyä viime heinäkuussa, mutta terassin avaaminen päätettiin siirtää seuraavaan kesään, koska kesän 2017 toimintakausi olisi jäänyt liian lyhyeksi.

Viemäröinti omasta takaa, sähköt ja vesi yhteistyöllä

Tänä keväänä kaikki on kuitenkin edennyt Mustosen mukaan suunnitellusti, ja terassin rakentaminen on jo hyvässä vaiheessa. Kokonaisuus rakennetaan erillisessä paikassa, josta se siirretään torille muutamaa päivää ennen avajaisia.

Terassista on tulossa täysin liikuteltava ja helposti paikasta toiseen siirrettävä kokonaisuus, joka koostuu noin 100 asiakaspaikasta, myyntipisteestä sekä wc-konteista. Rakennelmassa ei ole erillistä viemäröintiä, vaan jätteet kulkeutuvat wc-kontin alle rakennettuun erilliseen säiliöön, joka tyhjennetään kiireellisinä aikoina kerran päivässä, hiljaisempina aikoina parin päivän välein. Tyhjennykset on suunniteltu terassin aukioloaikojen ulkopuolelle ja ne hoitaa Lassila & Tikanoja.

Sähkö- ja vesiliittymien osalta yritys tekee yhteistyötä tori-isäntä Timo Arasolan kanssa.

– Käytämme Arasolan hallitseman alueen sähköä, ja meille on erilliset mittarit, jotka mittaavat meidän käyttömme, Mustonen tarkentaa.

Terassille ei löytynyt maailmalta valmista ostettavaa toteutusta, joten kokonaisuus on tehty alusta loppuun asti itse, jotta lopputulos on juuri sellainen kuin vaaditaan. Tämän takia Mustonen toivookin, että lahtelaiset kunnioittavat terassia, eikä siihen kohdistettaisi ilkivaltaa.

Mustonen toivoo, että pop-up-terassikokeilu rohkaisee myös muita toimijoita tekemään vastaavanlaisia kokeiluja. Arkistokuva. Kuva: Juha Peurala

"Vastaavaa ei ole kokeiltu Lahdessa aikaisemmin"

Luvat terassille on myönnetty viideksi vuodeksi, joka käsittää tulevan suven lisäksi kolme seuraavaa kesää. Mikäli kaikki menee hyvin, Mustosen mukaan Lahden kaupunki on ilmaissut, että jatkosta on mahdollista keskustella.

– Tämä on kaupungillekin uusi juttu, sillä vastaavanlaisia, ilman kivijalkaa toimivia pop-up-terasseja, ei ole kokeiltu Lahdessa aikaisemmin. Kaupunki haluaa varmasti ensin nähdä konkretian kautta, että miten tämä käytännössä toimii, Mustonen pohtii.

Mustonen toivoo, että kokeilu kannustaa keskustaan muitakin uusia toimijoita, sekä rohkaisee Lahden kaupunkia ottamaan heidät vastaan.

– Mitä enemmän toimijoita ja tarjontaa, niin sitä nopeammin keskustaan voisi tulla ihan suht eurooppalainen tunnelma, Mustonen pohtii.

Hodarit korvaavat hampparit

Terassilla tarjoillaan sekä alkoholittomia että alkoholillisia juomia, kuten viiniä, siideriä, olutta ja drinkkejä. Tämän lisäksi tarjolla on myös pientä syötävää, erikoisuutena varta vasten terassikonseptia varten kehitetyt hot dogit.

– Emme kuitenkaan tarjoile terassilla hampurilaisia, niin kuin monet ovat virheellisesti luulleet, Mustonen täsmentää.

Työntekijöiden osalta Hello! Kesäterassi tekee yhteistyötä ravintola-alan yritys Night People Groupin kanssa, joka pyörittää Lahdessa yökerho Armasta ja Winttiä. Yrityksen työntekijät tulevat työskentelemään myös Hello American Dinerin terassilla.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt