Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kesäsää hullaannutti lahtelaiset – ravintolat kumartavat syvään, mutta poliisien tehtävät lisääntyvät

Lahdessa on mitattu tällä viikolla yli 20 asteen lämpölukemia. Lämmin sää kerää ihmisiä ulos ja terasseille, mutta myös rattijuoppojen määrä kasvaa.

Nora Akkanen ja Mari Laaksonen lounastamassa Lahden matkustajasatamassa. Kuva: Katja Luoma

Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta ja houkuttelee ihmisiä ulkoilemaan. Lahden matkustajasatamassa on riittänyt hälinää viime päivinä. Vesijärveltä on voinut bongata veneilijöitä, ja myös vesiskoottereita on huristellut aallokoissa.

Aurinko toi lahtelaiset Mari Laaksosen ja Nora Akkasen Lahden matkustajasatamaan lounastauolle. Naiset nauttivat kebab-annoksistaan ja viettävät mieluusti pienen tauon toimistosta järven äärellä lokkien ympäröimänä.

Satama tunnetaan eräänlaisena lahtelaisten olohuoneena, ja se kuuluu myös Laaksosen ja Akkasen suosikkipaikkoihin kesällä. Laaksonen urheilee paljon, joten hän käy usein myös maauimalassa ja Salpausselän harjuilla.

– Viikonloppuna olisi tarkoitus uskaltautua uimaan, mikä varmaan jää pikaiseksi kastautumiseksi, Laaksonen naurahtaa.

Kumpikaan ei pistäisi pahitteeksi, vaikka lämpötila hipoisi hellelukemia.

– Viime kesän sää ei ollut paras mahdollinen, joten täytyy nauttia näistä keleistä vielä kun voi, Akkanen toteaa.

Take away -lounaan jälkeen naiset suuntaavat takaisin työn pariin, mutta viikonloppuna heillä on aikomuksena nauttia säästä terassilla.

Kun terasseilta siirrytään sisätiloihin, aletaan olemaan jo melko päihtyneessä tilassa, mutta myös nälkäisiä. Ravintolapäällikkö Kaapo Miettinen

Toiveissa yli 18 astetta

Myös lahtelainen Risto Rajala on päätynyt satamaan nauttimaan jäätelöstä. Eläkkeellä oleva Rajala harrastaa golfia, joten kesäiset säät ovat tervetulleita. Myös omassa puutarhassa tulee vietettyä aikaa. Helteitä hän ei kaipaa.

– Kovin paljoa en helteistä nauti, joten parinkymmenen asteen lämpötila riittää hyvin, Rajala toteaa.

Lokit kuuluvat kesään, mutta sataman yrittäjille ne tuottavat päänvaivaa. M/S Happy Days -laivan omistaja Esa Mykkänen viettää aurinkoista päivää laivallaan lokkien jätöksiä siivoten.

Yksityisyrittäjänä Mykkänen pääsee vapaalle vasta syksyllä, mutta töiden lomassa voi nauttia auringonpaisteesta.

– Liian kuuma ei voi olla. Asiakkaiden näkökulmasta toivoisin, että kunhan olisi yli 18 astetta, Mykkänen sanoo.

Jäätelö maistuu lämpimällä säällä. Esa Mykkänen ja Risto Rajala nauttivat kesäsäästä satamalaiturin kupeessa. Kuva: Katja Luoma

Toukokuu voi olla ravintoloille jättipotti

Lämpötilat ovat olleet Lahdessa Suomen kärkisijoilla, mutta Ilmatieteen laitoksen mukaan kyse ei ole poikkeuksellisesta säästä. Toukokuun ensimmäisen viikon keskilämpötila on Lahdessa ollut noin asteen verran keskiarvoa korkeampi.

Joka tapauksessa lahtelaiset ravintolat hykertelevät tyytyväisinä pienestäkin lämpötilan noususta. Lahden satamassa sijaitseva laivaravintola M/S Kaunis Veera avasi ovensa jo huhtikuun puolivälissä. Ravintolapäällikkö Sallamaari Laineen mukaan asiakkaista ei ole ollut pulaa.

– Usein kesä- ja heinäkuu ovat myynnillisesti tasaisia, mutta toukokuu voi yllättää, mikäli säät suosivat, Laine kertoo.

Myös Lahden keskustassa terassit täyttyvät ihmisistä. Teerenpelin ravintolapäällikkö Kaapo Miettisen mukaan auringonpaiste näkyy erityisesti päivämyynnissä positiivisesti.

Lämmin sää vaikuttaa myös alkoholinkäyttöön.

– Kun terasseilta siirrytään sisätiloihin, aletaan olemaan jo melko päihtyneessä tilassa, mutta myös nälkäisiä. Ruokamyynti kasvaa kesällä huomattavasti, Miettinen sanoo.

Lue myös: Kohta pääsee pulahtamaan mäkimonttuun - maauimalan kesä jatkuu toukokuun lopusta elokuun puoliväliin
 

Kevät lisää rattijuoppojen määrää

Lämpö tuo mukanaan myös varjopuolia. Hämeen poliisin ylikomisario Jouni Takalan mukaan rattijuoppojen määrä kasvaa lämpimillä keleillä. Ilmiö toistuu vuodesta toiseen.

– Lämmin keli saa ihmiset liikkeelle, ja alkoholia usein nautitaan siinä samalla. Kun hyvä fiilis lisääntyy, säännöt unohtuvat joidenkin osalta, Takala kuvaa.

Takalan mukaan rattijuoppoja on poikkeuksellisen paljon enemmän liikkeellä kun sitä vertaa talviaikaan. Kuluneella viikolla Päijät-Hämeessä on saatu useampi rattijuoppo kiinni.

Myös kesän tapahtumat lisäävät poliisin työtehtäviä. Takala arvioi, että lauantaina järjestettävä Lahden sataman kesänavaus tulee työllistämään poliisia.

Tavanomaista lämpimämpää

Toukokuun ensimmäisen viikon keskilämpötila on ollut 9,6 astetta, kun viime vuonna koko toukokuun keskilämpötila oli 8,9 astetta. Kolmenkymmenen viime vuoden aikana Lahden keskilämpötila on ollut toukokuun ensimmäisellä viikolla 8,4 astetta, eli hieman on tavanomaista lämpimämpää.

Parinkymmenen asteen lämpötiloja toukokuussa on mitattu Lahdessa viimeksi vuonna 2016. Silloin lämpötila ylitti 24 asteen eli kurotettiin jo hellerajoja. Toukokuussa on tavanomaista, että lämpötila käy jossakin vaiheessa parissa kympissä.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi