Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä haluaa kunnilta lisää rahaa: "Neljän miljoonan euron näkemysero vastaa sadan ihmisen palkkaa"

Hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari toivoo, että Päijät-Hämeen sote pääsee yli kuolemanlaaksosta. Kuva: Lauri Rotko

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus haluaa, että kuntien vuoden 2019 maksuosuuksia korotetaan 2,1:llä prosentilla. Toimitusjohtaja Eetu Salusen mukaan korotus kattaa vain inflaation ja kunta-alan palkkaratkaisun aiheuttaman kustannusten nousun, eli todellisuudessa haetaan nollakasvua. Kuntien maksuosuudet kattavat noin 85 prosenttia yhtymän koko budjetista.

Kunnat ovat usein vedonneet siihen, että hyvinvointiyhtymää perustaessa puhuttiin yhden prosentin vuosittaisesta kasvusta kuntaosuuksiin.

– Sopimus tehtiin vuonna 2016, jolloin ei ollut inflaatiota ja kunta-alan palkat laskivat, Salunen sanoo.

Tänä vuonna kunta-alalla palkat nousivat maltillisesti, mutta ensi vuonna kasvua tulee kaksi prosenttia.

– Yhtymällä ja kunnilla on noin neljän miljoonan euron näkemysero. Se vastaa sadan ihmisen palkkaa, Salunen sanoo.

Neljästä miljoonasta kaksi tulisi Lahdelta ja loput muulta maakunnalta.

Osa isompaa kokonaisuutta

Yhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari (sd.) huomauttaa, että kyse on nyt isommista asioista.

– Käsittelyssä on 20 miljoonan euron kokonaisuus. Prosenttikeskustelun taakse on jo pitkään tuotu faktoja. Kyse on siitä, mitä palveluita ja minkälaisen palveluverkon kunnat haluavat, Skinnari sanoo.

Ensi vuoden kustannuksissa on nousupainetta tämänhetkisen arvion mukaan reilut 32 miljoonaa euroa. 20 miljoonan euron säästöjä ensi vuodelle tavoitellaan tehostamistoimilla, kasvurahoituksella ja mahdollisilla omaisuusjärjestelyillä. Hyvinvointiyhtymän hallitus päätti maanantain kokouksessa jatkaa neuvotteluja laboratorioliikelaitoksen myynnistä Fimlab Laboratorio oy:lle. Samoin mietittiin PHP:n puhelinosakkeiden myyntiä. Omaisuuden ja liiketoiminnan myynnillä on mahdollisuus löytää tämän vuoden kasvurahoituksesta puuttuvat 5,7 miljoonaa euroa. Tehostamista puolestaan etsitään vähentämällä ympärivuorokautista palveluasumista ja lastensuojelun sijoituksia.

– Ikääntyneiden ja erityisryhmien kotiasumisen lisääminen tulee olemaan perusbisnestä seuraavat 20 vuotta, Salunen sanoo.

Esimerkiksi lastensuojelun sijoitusten vähentäminen vaatii kuitenkin merkittävää satsausta perheiden peruspalveluihin. Salunen myöntää, että lisäresurssien saaminen on vaikeaa.

Talous tiukalla

Skinnari sanoo, että tilanne on nyt Päijät-Hämeessäkin historiallisen hankala maan hallituksen päättämän rahoitusmallin takia.

– Toivon että kuntapäättäjät tekevät yhdessä päätöksiä vastuullisesti. Kyse on koko sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuudesta.

Skinnari muistuttaa, että perustuslaki määrittelee, että riittävät sote-palvelut on tarjottava jokaiselle. Voiko perustuslakien kriteereitä muuttaa Päijät-Hämeessä?

Sote-laki hankaloittaa

Hyvinvointiyhtymän hallitus ja kunnat ovat eri mieltä myös neuvotteluiden aikataulusta. Neuvottelut aloitetaan sovitusti ennen kesää, mutta hyvinvointiyhtymässä haluttaisiin jättää varsinaisten päätösten teko elokuulle, koska sote-lakien päättäminen eduskunnassa vaikuttaa jälleen lykkääntyvän.

– Valtion hankkeiden osalta rahoitusta on mahdotonta linjata ennen sote-päätöksiä, Skinnari sanoo.

Päijät-Häme on hakenut mukaan muun muassa valinnanvapauskokeiluun ja pyytänyt sitä varten 19 miljoonaa euroa. Päätöksiä ei ole vielä saatu. Niissä on joka tapauksessa ehtona se, että raha liikkuu vasta kun eduskunta on hyväksynyt sote-lait.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi