Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Naapurit valittivat lahtelaisravintolan melusta ja hajusta – kun se ei auttanut, oikeusasiamies sai ratkaistavakseen kantelun

Alkuperäisessä valituksessa ympäristöpalveluiden toivottiin selvittävän, aiheuttaako Seipään iv-kone kyseenalaista haittaa Vapaudenkatu 16:n parvekkeille. Kuva: Sami Kuusivirta

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on jätetty kantelu, joka koskee Lahden rakennusvalvonnan, ympäristöpalveluiden ja ympäristöterveyden menettelyä Sporttiravintola Seipään ilmanvaihtokoneen aiheuttaman melu- ja hajuhaittavalituksen tutkinnassa.

Kiinteistö oy Vapaudenkatu 16:n asukkaiden tekemä valitus tuli vireille Lahden ympäristöpalveluille kesäkuussa 2016. Valituksessa ympäristöpalveluiden toivottiin selvittävän, aiheuttaako Sporttiravintola Seipään ilmanvaihtokone kyseenalaista haittaa Vapaudenkatu 16:n parvekkeille.

Melumittauksia tehtiin kuudella parvekkeella

Lahden ympäristöpalvelut teki melumittauksia kuudella parvekkeella. Melumittaukset tehtiin arkipäivinä lounasaikaan. Mittauksien yhteydessä tehtiin aistinvaraisesti hajuhavaintoja. Ilmanvaihtokoneen arvioitiin ylittävän melutason ohjearvot.

Seiväs velvoitettiin saattamaan ilmanvaihtokoneen melutaso ohjearvojen mukaiseksi, kuitenkin vähintään alueen taustamelun tasolle. Mittausten yhteydessä havaittiin myös ruuan valmistuksesta aiheutuvaa hajuhaittaa, jonka poistamisesta mainittiin pöytäkirjassa.

Uusintamelumittaus tehtiin heinäkuussa 2017. Sen perusteella todettiin, ettei melutasossa ollut tapahtunut muutosta.

Ravintola pyysi lisäaikaa selvitysten toimittamiseen ja ilmoitti, että asia saatetaan kuntoon maaliskuun 2018 loppuun mennessä. Varsinaisia suunnitelmia jatkotoimenpiteistä ei toimitettu Lahden ympäristöpalveluille. Ympäristöpalvelut kuitenkin katsoi, että suullisesti esitetty toimenpideaikataulu on kohtuullinen.

Maaliskuussa 2018 paikalla tehtiin uusi melumittaus. Melutason arvioitiin nyt olevan kutakuinkin alueen taustamelun tasolla.

Lahden kaupunki: haitat on korjattu

Lahden ympäristöpalveluiden mielestä Seiväs on joka tapauksessa korjannut ilmanvaihtokoneesta aiheutuvan meluhaitan. Toimenpiteiden myötä rasvan hajua esiintyy satunnaisesti eikä sitä voida pitää kohtuuttomana haittana.

Lahden rakennusvalvonnan mielestä valituksessa esitetyt haitat riippuvat vahvasti ympäristötekijöistä kuten tuulen suunnasta ja taustamelun tasosta. Nykyisellä tekniikalla haitat pystytään lähes täysin eliminoimaan.

Enna Kallijärven ja Kaisa Vilppulan nimissä tehty kantelu on kirjattu saapuneeksi oikeusasiamiehelle 13.12.2017. Oikeusasiamiehen toimistosta ei perjantaina osattu arvioida, koska tapaus saadaan ratkaistua.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi