Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaksi oppilasta erotettu koulusta Heinolassa kuluvana lukuvuonna - "Siitä voi herkästi tulla katkeruutta"

Heinolassa on tosi paljon huonosti voivia lapsia ja nuoria, kertoo kaupungin hyvinvointijohtaja. Kodeissa on rankkoja ongelmia. Koulupsykologin palvelut ovat olleet hyvinvointijohtajan mukaan aivan riittämättömiä.

Lyseonmäen koulun ympärillä on esimerkiksi paljon yhteistyöverkostoa, johon kuuluu muun muassa opiskeluhuollon henkilöstöä. Kuva: Armi Salonen

Heinolan kaupungin hyvinvointilautakunnassa käsitellään enenevässä määrin kurinpidollisia toimia kuten koulusta erottamisia. Puheenjohtaja Kimmo Huvinen (sd.) kertoo, että asia tulee esiin keskimäärin joka toisessa kokouksessa.

Oppilas voidaan erottaa koulusta kolmeksi kuukaudeksi silloin, kun kaikki mahdolliset tuki- ja rangaistuskeinot koulussa on käytetty eivätkä ne ole auttaneet.

Kuluvana lukuvuonna koulusta on erotettu määräajaksi kaksi oppilasta, toinen ylä- ja toinen alakoulusta.

– Alakouluissa koulusta erottamisia on tosi harvoin, joinain vuosina ei yhtään. Nyt on ollut vuoden sisällä yksi tai kaksi, koulutusjohtaja, lukion rehtori Johannes Rinkinen kertoo.

Myös Lyseonmäen koulun rehtori Jani Alatalo kertoo, että erottamiseen päädytään hyvin harvoin.

Huonosti voivia lapsia paljon

Kimmo Huvinen sanoo, että erottamisen taustalla on yleensä yleistä häiriköintiä, kiusaamista ja väkivaltaisuutta. Muut oppilaat ja opettajat pelkäävät, kun raivostunut oppilas alkaa heitellä tavaroita. Erottamisella turvataan luokan opiskelurauha.

– Kolmen kuukauden erottaminen on aika pitkä aika. Se voi lisätä syrjäytymisen riskiä. Väittäisin, että siitä voi herkästi tulla katkeruutta, Huvinen miettii.

Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja sanoo, että Heinolassa on tosi paljon huonosti voivia lapsia ja nuoria. Lisäksi kodeissa on rankkoja ongelmia.

Hepo-oja kertoo, että yläkoululla ja toisen asteen oppilaitoksissa koulupsykologin palvelut ovat olleet aivan riittämättömiä. Koulupsykologeja on vaikea saada töihin Heinolaan, koska työmäärä on iso.

Hyvinvointijohtaja esittää lautakunnalle kolmannen koulupsykologin palkkaamista. Tämän painopiste olisi Lyseonmäen koululla.

Kimmo Huvisen mukaan yläkoulun oppilashuolto on nyt lähinnä pystynyt sammuttamaan tulipaloja.

Lue myös: Heinolan Lyseonmäen koulu toiseksi NouHätä!-kisassa
 

Missä vanhempien vastuu?

Hepo-oja huomauttaa, että aina puhutaan siitä, mitä koulu tai yhteiskunta tekee tai ei tee. Hän ihmettelee, miksi vanhempien vastuuta ja sitä, mitä kotona tapahtuu, hyssytellään.

– Onko koti demilitarisoitu vyöhyke, johon ei saa koskea aivan kuin vanhemmat särkyisivät siitä, hän kysyy.

Alatalo korostaa ongelmien ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista.

– Tukea pitää saada siinä vaiheessa kun sitä tarvitsee. Syyt pahoinvoinnin taustalla voivat olla moninaisia.

Rehtorin mukaan nuorten tilanne Heinolassa ei poikkea muusta maasta.

– Tässä ajassa nuorilla on paljon pahoinvointia: on haasteita, paineita ja odotuksia. Toisaalta pettymysten sietokyky on ehkä matala, hän miettii.

Näkyy jo seiskalla

Lyseonmäen koulun 9. luokan oppilas Tommi Eloranta kertoo, että pahoinvointi näkyy lintsauksena ja häiriömerkintöinä. Hän on huomannut, että jo seiskaluokkalaisilla on paljon ongelmia.

– Ammattilaisia tarvitaan, jotta nuoret voivat mennä puhumaan jos on vaikeuksia. Kotonakin voisi puhua siitä, millaisia ongelmia koulussa on.

Hän toivoo vanhempien myös kannustavan lapsiaan koulunkäyntiin.

Tommi Eloranta kertoo, että positiivisena pysyminen auttaa silloinkin kun elämä kulkee vuoristorataa. Kuva: Armi Salonen
Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi