Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kylpylähotellin ja uintikeskuksen hinta-arvio kohosi yli 100 miljoonaan euroon – tässä tuoreet havainnekuvat

Lahden kaupunginhallituksen on määrä tehdä maanantaina periaatepäätös altaan sijoittamisesta Ranta-Kartanoon. Uimahallin ja hotellin väliin tulisi lasitettu aukio.

Havainnekuva. Kuva: Sigge Arkkitehdit

Lahden Ranta-Kartanoon suunniteltavan viihdekeskuksen kustannusarvio on noussut yli 100 miljoonaan euroon. Kisapuiston viereen rakennettavaan kokonaisuuteen on tulossa muun muassa hotelli, kylpylä, 50 metrin uima-allas, kauppoja, ravintoloita, hyvinvointipalveluita ja parkkitalo.

Hankkeen rahoitus tulisi kansainvälisiltä rahastoilta ja suomalaisilta eläkeyhtiöiltä sekä Lahden kaupungilta, joka rahoittaisi 50 metrin uima-altaan. Kaupunginhallituksen on määrä tehdä maanantaina periaatepäätös altaan sijoittamisesta Ranta-Kartanoon.

Uimahallin on alustavasti arvioitu maksavan noin 30 miljoonaa euroa, jos halli rakennettaisiin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti Launeelle. Ranta-Kartanossa investointikustannukset olisivat samaa tasoa kuin Launeella, mutta ylläpitokustannukset olisivat hotellin ja kylpylän yhteydessä edullisemmat.

Ranta-Kartanon hankekokonaisuudella saataisiin merkittäviä kaupunkirakenteellisia ja elinkeinopoliittisia hyötyjä. Jos uusi vesiliikuntakeskus toteutuu, kaupunki voisi 15–20 vuoden päästä luopua jonkin olemassa olevan uimahallin ylläpidosta.

Havainnekuva. Kuva: Sigge Arkkitehdit

Neljä ehdokasta operaattoriksi

Viihdekeskuksen suunnittelua vetää lahtelainen kiinteistösijoitusyhtiö Kinos Property Investment.

– Olemme tehneet oman hanketutkimuksemme ja esittäneet kaupungille, millä mallilla asiat olisivat toteutettavissa. Kaupunki on tehnyt rinnalla samaa työtä ja antanut palautetta, mikä on toiminut tosi hyvin, toimitusjohtaja Arto Korhonen toteaa.

Lue myös: "Lahdessakin osataan tehdä maailmanluokan kokonaisuus" - tällainen mies on Ranta-Kartanon kylpylähotellihankkeen takana
 

Jos kaupunki sitoutuu hankkeeseen, Kinos pääsee tekemään sopimukset hotellioperaattorin ja päävuokralaisten kanssa. Hotelliin tulee 160 huonetta. Lisäksi uimahallin päälle on tarkoitus rakentaa sata huoneistoa, joita hotelli operoi.

– Operaattorivaihtoehtoja on vielä useita. Olemme haastatelleet neljä, jotka ovat edelleen pelissä mukana. Kaksi ehdokkaista ei vielä toimi Suomessa.

"Vahvaa vastakaikua"

Kinos arvioi vielä joulukuussa, että yksityisen investoinnin arvo olisi ilman uimahallin osuutta 35–40 miljoonaa euroa. Vaikka kustannusarvio on kohonnut, sijoittajilta on Korhosen mukaan saatu "vahvaa vastakaikua".

– Isosti joudutaan tekemään töitä, että kokonaisuus saadaan kasaan oikein kustannuksin, mutta kyllä se syntyy.

Luonnosten mukaan hotelli, kylpylä sekä ravintolatilat tehdään Pikku-Vesijärven puiston viereen. Uimahalli kytkeytyisi lasitetun aukion kautta hotelliin. Pysäköintitalo sijoittuisi uimahallin ja vanhan linja-autoaseman väliin. Rakennusoikeutta tuli noin 30 000 kerrosneliömetriä.

Korhosen mukaan suunnittelussa on onnistuttu hyvin, vaikka tehtävä on vaikea.

En ihan kaikkia perusteita osaa sanoa, mutta näin on sovittu. Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen

– On aika haastavaa rakentaa iso hotelli, iso kauppagalleria, jättimäinen uimahalli ja iso parkkitalo kapealle kaistaleelle, jonka reunat ovat eri suuntiin vinot. Siinä on sovittelemista, että kokonaisuus saadaan asiakaslogistiikan puolesta toimivaksi.

Korhosen mukaan Ranta-Kartanon viihdekeskus nivoisi keskustan, sataman, Urheilukeskuksen ja Kisapuiston yhteen.

– Vastaavanlaista mahdollisuutta ei mielestäni ole missään muussa suomalaisessa kaupungissa laajasti toteutettavissa. Lahtelaisiin tapahtumiin tulevista asiakkaista 60 prosenttia yöpyy muualla kuin Lahdessa. Se kuvastaa sitä, että palvelutarjonnasta on pulaa.

Valmistuminen vie vuosia

Kylpylähotelli ja uimahalli voisivat valmistua arviolta 4–5 vuoden päästä. Hanke työllistäisi rakennusaikana noin 450 henkeä. Pysyviä työpaikkoja tulisi suoraan tai välillisesti yli sata.

Päättäjillä ei ollut huomautettavaa, kun kylpylähotellihanketta esiteltiin kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaostolle huhtikuun lopulla.

– Hanke on edennyt niin kuin sovittu. Nyt odotetaan maanantain päätöstä, ja sitten katsotaan, miten jatketaan, kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen toteaa.

Kylpylähotellin toteuttaminen edellyttää kaavamuutosta, jonka valmistelu on aloitettu.

Kinoksen Arto Korhosen mukaan sijoittajilta on saatu "vahvaa vastakaikua" kylpylähotellihankkeelle. Kuva: Juha Peurala

Havainnekuva vasta maanantaina?

Kinos on teettänyt hankkeesta havainnekuvia, joita on toimitettu myös kaupungille. Korhonen näytti kuvaa torstaina Etelä-Suomen Sanomille, muttei halunnut antaa sitä julkaistavaksi.

Havainnekuvan perusteella rakentaminen noudattaisi Ranta-Kartanon alueen nykyistä kaavaa, jossa on katuihin rajautuvien rakennusmassojen kulmissa on korkeampia torniosia. Kuvassa näkyy siistiä ja modernia rakentamista, muttei kohauttavaa "Wau-arkkitehtuuria".

Kaupunginhallituksen maanantain esityslistan liiteaineistosta löytyy varaussopimus, liitekartta ja prosessikaavio, muttei havainnekuvaa rakentamisesta.

Miksi kuva on jätetty pois?

– Sovimme Kinoksen kanssa, että havainnekuvat julkistetaan vasta maanantaina kaupunginhallituksen jälkeen. En ihan kaikkia perusteita osaa sanoa, mutta näin on sovittu, Jakonen vastaa.

Etelä-Suomen Sanomat sai havainnekuvat iltapäivällä. Lahden kaupunki kertoi sopineensa Kinoksen kanssa, että kuvat voi julkaista.

”Tällä hetkellä näyttää hyvältä”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ennakoi, että kaupunki sitoutuu rahoittamaan Ranta-Kartanon uimahallia.

- Hankkeeseen on suhtauduttu positiivisesti. Puhutaan isosta mahdollisuudesta ja ulkopuolisesta sijoituksesta Lahteen. On erittäin toivottavaa, että asiasta olisi poliittisesti mahdollisimman laaja yhteisymmärrys.

Komu huomauttaa, uimahalliratkaisulla saadaan edistettyä montaa asiaa.

- Haasteena on ollut löytää investoijille sopivan isoja kokonaisuuksia. Siksi on tosi hyvä juttu, että Lahdella on tarjota Ranta-Kartano. Vesiliikuntakeskus tarjoaa erittäin hyvän paikan terveysliikunnalle. 50 metrin uima-allas on vihdoin mahdollista toteuttaa sellaisella kuviolla, että kaupunki edistää hotellin, kylpylän ja viihdekeskuksen toteutumista. Tämä on yhtälö, johon voi olla tosi tyytyväinen. Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta tällä hetkellä näyttää hyvältä.

Komun käsityksen mukaan uimahallin hinta olisi pysymässä noin 30 miljoonassa eurossa, vaikka koko hankekokonaisuuden kustannusarvio on noussut.

- Tästäkin kuullaan vielä asiantuntijoita maanantaina.

Juttua päivitetty 4.5. klo 14:46: lisätty havainnekuvat.

Juttua päivitetty 4.5. klo 15:18: lisätty Pekka Komun kommentit.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi