Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lapsiin kohdistuu seksuaalirikoksia ja kuritusväkivaltaa – "Näiden rikosten tutkinta on prioriteettilistan kärjessä"

Kuritusväkivallan ja pahoinpitelyjen kohteeksi joutuu tyypillisesti 4–10-vuotiaita lapsia, yleensä omassa kodissaan. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeessä on tehty poliisille tänä vuonna 38 rikosilmoitusta lapsiin kohdistuneista rikosepäilyistä. Näistä 12 liittyy epäiltyihin seksuaalirikoksiin ja loput epäiltyyn väkivaltaan, pääosin niin sanottuun kuritusväkivaltaan.

Kaikki tapaukset tutkitaan, mutta jokainen ei päädy syyttäjän pöydälle. Osassa tapauksista voi olla kyse esimerkiksi avioeroon liittyvästä puolison mustamaalaamisesta, jossa rikosta ei oikeasti olekaan tapahtunut.

– Lapseen kohdistuvat rikokset ovat tärkeitä tutkittavia. Ne ovat prioriteettilistan kärjessä, kertoo rikosylikomisario Miia Lehtinen Hämeen poliisista.

Rikospoliisi onkin nyt vahvistanut tätä keskittämällä kaikkien lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnan alueittain tiettyyn yksikköön. Päijät-Hämeen tutkinta on keskitetty pitkäkestoiseen tutkintaan Lahdessa ja tapausten tutkinnanjohtajana on Lehtinen.

Samalla tapausten tilastointi tarkentuu. Nyt voi ennakoida, että rikosilmoitusten määrä on vuositasolla yli sata. Vertailutietoa edellisvuosiin ei ole, koska aiemmin jutut menivät tutkintaan eri ryhmille.

Koti voi olla lapselle vaarallinen paikka

Kuritusväkivallan ja pahoinpitelyjen kohteeksi joutuu tyypillisesti 4–10-vuotiaita lapsia, yleensä omassa kodissaan. Kuritusväkivallaksi lasketaan fyysinen ja henkinen väkivalta. Se voi olla läimäytyksiä, pilkkaamista tai huomiotta jättämistä. Yhdessä tapauksessa lapsi oli pahoinpidelty vyöllä lyömällä.

– Muista tapauksista poikkeava oli alkuvuonna, kun kaksikuukautista vauvaa oli ravisteltu voimakkaasti Heinolassa. Olisi tärkeää, että vanhemmat ja yksinhuoltajat saisivat yhteiskunnalta apua omaan jaksamiseensa, rikosylikomisario Lehtinen sanoo.

Tutkimusten mukaan lapsuuden kokemukset väkivallasta ovat yhteydessä omiin kasvatustapoihin. Lasten ruumiillinen kuritus kriminalisoitiin Suomessa 1984, mutta asenteet muuttuvat hitaasti.

Lastensuojelun keskusliiton tutkimuksen mukaan lähes kolmasosa suomalaisista pitää tukistamista ja luunappia hyväksyttävinä kasvatuskeinoina. Piiskaaminen on loppunut lähes kokonaan, mutta joka neljäs vanhempi kertoi yhä tukistavansa lastaan.

Poliisi tekee tiivistä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, ja samalla on lähes aina käynnissä lastensuojeluprosessi. Lehtisen mukaan Päijät-Hämeessä poliisin ja lastensuojeluviranomaisten yhteistyö toimii.

– Olen huolissani sosiaalipuolen resursseista. Toivon, että lastensuojelun työntekijöillä olisi nykyistä enemmän mahdollisuutta jalkautua tukemaan perheitä ennalta ehkäisevästi. Tämä tarve kasvaa koko ajan. Kun poliisiin otetaan yhteys, silloin ongelma on jo iso.

Kannabisilmiö on nykypäivää

Seksuaalirikokset kohdistuvat monenikäisiin lapsiin. Näiden rikosten uhreiksi lapset joutuvat sekä perheen sisällä että kodin ulkopuolella.

– Toinen asia ovat alle 16-vuotiaat teinitytöt. Tapaukset liittyvät usein käyttäytymiseen sosiaalisessa mediassa. Teinit hakevat huomiota esimerkiksi Tinderin kautta ja ovat otettuja, jos vanhemmat miehet kiinnostuvat.

Lehtinen muistuttaa, että Tinder-ensitreffejä ei koskaan kannata sopia mihinkään asuntoon, vaan julkiselle paikalle.

– Niin sanottu kannabisilmiö on nykypäivää. Aiemmin tytöille tarjottiin alkoholia, nykyään myös huumeita, ja sen jälkeen käytetään seksuaalisesti hyväksi, Lehtinen kertoo.

Lue myös: Kolmekymppinen mies tarjosi 14-vuotiaalle tytölle kannabista ja raiskasi tämän Lahdessa
 

Huhtikuun lopussa Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi noin 30-vuotiaan miehen, joka oli tarjonnut 14-vuotiaalle tytölle kannabista ja raiskannut tämän. Rikos tapahtui tämän vuoden tammikuussa Lahdessa.

Hyväksytkö tukistamisen tai luunapin kasvatuskeinona?
Hyväksytkö tukistamisen tai luunapin kasvatuskeinona?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi