Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Influenssakausi ollut Päijät-Hämeessä pitkä ja raju - eikä se ole vieläkään täysin selätetty

Influenssa vei Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella sairaalahoitoon lähes 500 ihmistä. Arkistokuva. Kuva: Sami Lettojärvi

Influenssakausi on ollut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella poikkeuksellisen raju ja pitkä, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Ville Lehtinen.

Varmistettuja influenssatapauksia on ollut hyvinvointiyhtymän alueella keskiviikkoon 2. toukokuuta mennessä yhteensä 1 669, joista 490 on vaatinut sairaalahoitoa. Näistä 10 on vaatinut tehohoitoa ja 60 valvontatason hoitoa, kuten tehostettua sydänvalvontaa tai valvontaa aivohalvausyksikössä. Yhteensä 30 henkilöä on kuollut influenssaan sairaalahoidon aikana.

Varmistettujen ja sairaalahoitoa vaatineiden tapausten määrät ovat Lehtisen mukaan noin kaksinkertaistuneet kahteen viime talveen verrattuna. Osittain tämä selittyy sillä, että diagnostiikka on parantunut ja potilailta otetaan herkemmin näytteitä.

– Näyttää kuitenkin, että koko Suomen mittakaavassa epidemia on ollut voimakas. Erityisen rajun siitä teki etenkin se, että B-influenssa, joka on normaalisti A-influenssaa heikompi, oli tänä vuonna poikkeuksellisen voimakas. Meillä oli siis kaksi voimakasta influenssaa, sekä A- että B-epidemia, Lehtinen selittää.

Rokotteen teho ei paras mahdollinen

Influenssaepidemia alkoi Lehtisen mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella joulun aikaan ja sen huippu osui helmi- ja maaliskuun taitteeseen. Pahimpana aikana varmistettuja influenssatapauksia diagnosoitiin noin 150 per viikko.

Lehtinen muistuttaa, että influenssakausi ei ole vieläkään täysin laantunut. Keskiviikkona yli 10 influenssapotilasta oli vielä sairaalahoidossa ja viime viikolla todettiin 25 varmistettua influenssatapausta.

– Yleensä tilanne rauhoittuu, kun ilmat lämpenevät. Oletettavaa on, että nyt puhutaan enää korkeintaan muutamasta viikosta ennen kuin tilanne rauhoittuu takaisin normaaliin, Lehtinen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tulee tekemään kausi-influenssarokotteesta aikanaan rokotussuoja-arvion. Lehtisen mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, ettei rokotteen teho ole tänä vuonna ollut paras mahdollinen

– Vaihtelua esiintyy aina. Influenssavirukset muuttuvat ja sen ennustaminen etukäteen, minkälainen rokotteen koostumuksen tulisi olla, jotta se suojaisi, on välillä vaikeaa, Lehtinen selittää.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi