Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Palvelusetelikokeilu laajenee keskiviikkona Päijät-Hämeeseen, mutta yksityislääkäreiden palvelut ovat rajatut

Perusterveydenhuollon valinnanvapaus laajenee Päijät-Hämeessä keskiviikkona. Palvelusetelikokeilun alkamisen myötä terveysasemaa voi vaihtaa julkisesta toiseen tai yksityiselle, ja käynnin hinta pysyy samana. Mistä tahansa syystä yksityislääkärille ei kuitenkaan palvelusetelillä voi mennä, vaan kokeiluun sisältyvät palvelut on rajattu.

Nea Harviainen (takana) kävi maanantaina äitinsä Sari Harviaisen ja siskonsa Mia Harviaisen kanssa Mehiläisen lääkäriasemalla. Perheen lapset ovat käyttäneet lähinnä yksityisiä palveluita. ”Ei tarvitse jonottaa niin paljon”, Sari Harviainen sanoo. Kuva: Janne Ranne

Perusterveydenhuollon palvelusetelikokeilu alkaa Päijät-Hämeessä keskiviikkona. Kokeilu tarkoittaa sitä, että kokeiluun kuuluvilla alueilla asuvat voivat valita, mitä terveysasemaa he haluavat käyttää. Mukana on myös yksityisiä lääkäriasemia, joiden palveluita voi käyttää samalla hinnalla kuin julkisen terveysasemankin palveluita.

Kokeilussa ovat mukana Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki ja Lahti. Lahden osalta kokeilu on rajattu pääterveysaseman, Nastolan terveysaseman ja itäisen lähiklinikan, eli Ahtialan terveysaseman asiakkaisiin.

– Kokeilussa ovat mukana kaikki paikkakunnat, joissa palvelua ei ole ulkoistettu. Myös Lahdessa pois rajautuivat ne terveysasemat, joiden palvelun tuottaa jo yksityinen. Muuten asiakkaista tulisi päällekkäistä maksua, kertoo palvelusetelikokeilun projektipäällikkö Risto Raivio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Palvelusetelikokeiluun voidaan ottaa mukaan 9 000 ihmistä.

Yksityiselle nopeammin

Palvelusetelikokeilussa on kyse valinnanvapaudesta. Valita voi minkä tahansa mukana olevan terveysaseman ilman ylimääräisiä kuluja. Päijät-Hämeessä tällä hetkellä mukana ovat yksityisistä Terveystalo ja Mehiläinen Lahdessa ja Juho Nummenmaa Lammilla. Toukokuun puolivälissä kokeiluun liittyy Vääksyn Lääkärikeskus Asikkalassa.

– Harmi, että kaikilla paikkakunnilla ei ole yksityistä vaihtoehtoa. Mutta jos asiointi suuntautuu muutenkin Lahteen, voi valita yksityisen. Yksityisten kilpailuvaltti on varmasti se, että sinne pääsee nopeammin. Toisaalta julkisella puolellakin on suuria eroja hoitoonpääsyn nopeudessa eri terveysasemien välillä, Raivio sanoo.

Koskee rajattuja palveluita

Valinnanvapauskokeilu ei tarkoita sitä, että yksityiselle lääkärille saa nyt mennä vapaasti julkisen hinnalla minkä tahansa asian takia. Kokeilun piiriin kuuluvat palvelut on tarkasti rajattu.

Kokeiluun kuuluvat lääketieteellisesti perustellut perusterveydenhuollon käynnit sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla, ja niihin kuuluvat laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Kokeiluun sisältyy myös ohjaus ja neuvonta, sairauksien ehkäiseminen ja todistusten ja lausuntojen kirjoittaminen, sekä kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat aikuisten rokotteet.

– Valinnanvapauskokeilussa perustason palvelut on rajattu sairaanhoitajan ja yleislääkärin antamaan kiireelliseen ja pitkäaikaiseen hoitoon, Raivio sanoo.

Perusterveydenhuoltoon liittyvät lisäpalvelut, kuten terapiat, apuvälineet ja ilmaistarvikkeet tulevat edelleen hyvinvointiyhtymältä. Erikoissairaanhoito tapahtuu edelleen keskussairaalassa. Myöskään hammashuolto ei kuulu kokeiluun. Päivystyskäynnit hoidetaan edelleen Akuutti24:ssä ja työterveyden palvelut säilyvät ennallaan.

Puolen vuoden välein saa vaihtaa

Valintoja pääsee tekemään keskiviikkona avautuvilla nettisivuilla, joissa on myös lisää tietoa mukana olevista terveysasemista. Palvelusetelikokeilun yhteydessä tehtävä valinta on voimassa kuusi kuukautta, minkä jälkeen saa taas vaihtaa toiselle yksityiselle tai palata julkiselle.

Terveydenhuoltolain mukaan omaa terveysasemaa on voinut jo aiemmin vaihtaa, mutta silloin mukana ei ollut yksityisiä tuottajia. Jos valinnan on tehnyt alle vuoden sisään, uutta valintaa ei voi vielä tehdä.

Kokeilu kestää ainakin tämän vuoden loppuun asti, mutta todennäköisesti se jatkuu myös ensi vuonna. Valinnan voi tehdä koska tahansa kokeilun aikana, mutta Raivio kertoo, että hyvinvointiyhtymässä toivotaan, että kiinnostuneet tekisivät valintoja saman tien.

Kokeilun tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon tietoa siitä, keitä vaihto kiinnostaa ja mistä syystä. Tietoja hyödynnetään jos tai kun sote-uudistus toteutuu, sillä siihen sisältyy samanlainen valinnanvapaus. Kokeilun rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Jos nykyinen terveysasema miellyttää, palvelusetelikokeilun takia ei tarvitse tehdä mitään, vaan oma terveysasema säilyy asiointipaikkana automaattisesti.  

Sote-uudistus

Palvelusetelit käyttöön

Palvelusetelikokeilu on osa valtioneuvoston Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta.

Kokeiluun on varattu 10 miljoonaa euroa. Siitä merkittävin osa käytetään kokeilukunnille myönnettäviin valtionavustuksiin.

Päijät-Hämeessä kokeilulle myönnettiin 1,44 miljoonaa euroa valtionavustusta.

Palveluseteleitä on jo kokeiltu viidessä maakunnassa ja nyt mukana on yhdeksän sairaanhoitopiiriä. Toteutettavat kokeilut ovat keskenään hieman erilaisia.

Tähän mennessä saatujen tulosten mukaan terveyskeskusta vaihdetaan joko sijainnin tai lääkäriaikojen saatavuuden perusteella.

Kokeilun ensimmäisessä vaiheessa kuusi prosenttia ihmisistä valitsi yksityisen palveluntuottajan.

Lähde: STM

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi