Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yksityiset terveysasemat odottavat palvelusetelikokeilua Päijät-Hämeessä – "Ihmisen oikeus valita oma hoitopaikkansa on tosi tärkeä"

Mehiläinen on yksi yksityisistä terveystaloista, jotka ovat mukana palvelusetelikokeilussa. Henna Määttänen työskentelee Lahden Mehiläisessä sairaanhoitajana ja terveydenhoitajana. Kuva: Janne Ranne

Perusterveydenhuollon palvelusetelikokeilu alkaa Päijät-Hämeessä keskiviikkona. Kokeilu tarkoittaa sitä, että kokeiluun kuuluvilla alueilla asuvat voivat valita, mitä terveysasemaa he haluavat käyttää.

Mukana on myös yksityisiä lääkäriasemia, joiden palveluita voi käyttää samalla hinnalla kuin julkisen terveysasemankin palveluita.

"Tärkeintä päästä nopeasti vastaanotolle"

Lahti on seitsemäs paikkakunta, jossa Mehiläinen on mukana palvelusetelikokeilussa. Perusterveydenhuollon palveluista vastaava johtaja Joonas Turunen uskoo, että kokeilu voi tehostaa julkisen perusterveydenhuollon toimintaa.

– Ymmärtääkseni Päijät-Hämeessä on pyöritetty perusterveydenhuollon palvelua kohtuullisen tiukoilla resursseilla. Pitkällä aikavälillä julkisten terveysasemien tilanne voi helpottua, jos paljon palveluita käyttäviä henkilöitä listautuu yksityiselle.

Turusen mukaan yksityisen palvelun valtti on nopea saatavuus.

– Aiemmissa kokeiluissa on kysytty tärkeintä valintaperustetta palveluntuottajan vaihtamiselle. Asiakkaille kaikkein tärkeintä on päästä nopeasti hoitajien ja lääkärien vastaanotolle.

Turunen mainitsee myös digitaaliset palvelut.

– Asiakkaat voivat olla maksutta yhteydessä terveysasemalle kännykän kautta. Lataamalla Oma Mehiläinen -sovelluksen voi lähettää suoraan viestejä sairaanhoitajalle ja lääkärille. Esimerkiksi reseptien uusiminen hoituu sitä kautta todella kätevästi.

"Ihmisen oikeus valita hoitopaikkansa on tärkeä"

Lammin pitäjässä lähellä Hollolan Hämeenkoskea sijaitsevan Mainiemen erikoislääkäri Juho Nummenmaa odottaa palvelusetelikokeilua ”uteliaana” ja ”positiivisin mielin”.

– Minä ja sairaanhoitajamme Anne Lehto olimme aikanaan kaksi vuotta Hämeenkosken terveysasemalla. Siellä oli monta hyvää hoitosuhdetta, jotka katkesivat kun lähdimme. Nyt on mahdollisuus virvoitella niitä eloon.

Nummenmaa suhtautuu valinnanvapauteen positiivisesti.

– Ihmisen oikeus valita oma hoitopaikkansa ja hoitava lääkärinsä on tosi tärkeä. Uskoisin sen olevan ihmisille Hämeenkoskellakin.

Terveystalo toivoo asiakaspalautetta

Terveystalo on ollut ennen Lahtea mukana jo 10 eri kaupungin palvelusetelikokeiluissa.

– Kokeilut ovat hieno mahdollisuus saada näkemystä siitä, mitä asiakkaat odottavat valinnanvapaudelta ja miltä palvelun pitäisi näyttää, sanoo kehitysjohtaja Karita Reijonsaari.

Hän toivoo lahtelaisten innostuvan hankkeesta.

– Paljon soten palveluita käyttäneet osaavat sanoa, mitkä asiat ovat heille ehdottomia, jotta he voivat ajatella ottavansa palvelunsa yksityiseltä. Toivotaan, että ihmiset lähtisivät vahvasti mukaan ja osallistuessaan kertoisivat meille miten onnistuimme.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi