Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uutisanalyysi: Lahden johtajahaussa kolmen kärki ja neljä haastajaa, mutta mikä erottaa keski-ikäiset miehet toisistaan?

Olisiko korkean profiilin kulttuuripomo Pekka Timonen Lahden kaipaama "uudistava edelläkävijä"?

Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen on mukana Lahden kaupunginjohtajakisassa. Kuva: Suomi 100 / Leena Koskela

Lahden päättäjät ovat kesäkuussa mielenkiintoisen valinnan edessä. Kaupunginjohtajahaussa on jatkossa vain keski-ikäisiä (46–55-vuotiaita) miehiä, mutta kärkiehdokkaissa on eroja.

Viran 13 hakijasta seitsemän kutsuttiin haastatteluihin. Oman talon sisältä mukana ovat konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen, osallisuus- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Mikko Komulainen ja kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho.

Lahden ulkopuolelta haastatellaan Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapanen ja Pälkäneen vs. kunnanjohtaja Petri Härkönen.

Mäkinen tuntee konsernin ja talouden

Nyt haettavan kaupunginjohtajan virkanimike muuttuu kansliapäälliköksi kesäkuun 2021 alussa, kun Lahti siirtyy pormestarimalliin. Päättäjien on ratkaistava, pyritäänkö kaupunkiin valitsemaan johtava viranhaltija seuraavaksi noin kymmeneksi vuodeksi vai mahdollisesti muutosjohtaja lyhyemmäksi ajaksi.

Hakuilmoituksen mukaan kaupunkiin etsitään ”uudistavaa edelläkävijää”, jolla on "taitoa rakentaa tulevaisuuden kaupunkia". Toisaalta kaupungin ykkösviranhaltijan olisi syytä olla hyvin perillä kuntatalouden, hallinnon ja lainsäädännön kiemuroista.

Lahdessa vuonna 1999 rahoitusjohtajana aloittanut Mäkinen hallitsee suvereenisti kaupunkikonserniin ja sen talouteen liittyvät kysymykset. Eri asia on, onko hän hakuilmoituksessa mainittu uudistava edelläkävijä. Todennäköisesti Mäkinen etenee silti haastatteluvaiheesta jatkoon.

Timonen on korkean profiilin kulttuuripomo

Jatkopaikka on tyrkyllä myös Pekka Timoselle, joka on erittäin kiinnostava nimi Lahden johtajahaussa. Oululaislähtöinen Timonen on työskennellyt aiemmin muun muassa kulttuurikeskus Kaapelitehtaan toimitusjohtajana, Helsingin kulttuurijohtajana sekä johtajana Helsingin World Design Capital -hankkeessa, jossa Lahtikin oli mukana.

Timonen on korostanut kulttuurielämän tärkeyttä kaupunkien menestystekijänä. Kalevan jutussa hän katsoi joulukuussa, että ”Oululla on iso tarina, mutta se kertoo sen ujosti”. Olisi jännä nähdä ja kuulla, millaista tarinaa Timonen kertoisi Lahden kaupunginjohtajana.

Työhistoriansa perusteella Timoselle voisi hyvinkin sopia projektiluonteinen pesti. Korkean profiilin kulttuuripomo kenties nostaisi kytkintä siinä vaiheessa, kun pitäisi ruveta pyörittämään kunnallista byrokratiaa kansliapäällikkönä.

Lappeenrannan Jarva lähtökuopissa

Soveltuvuusarviointiin lähetään luultavasti ainakin kolme hakijaa. Kimmo Jarvan putoaminen tästä porukasta olisi yllätys. Lappeenrantaa vuodesta 2011 lähtien johtanut Jarva on Etelä-Saimaa -lehden mukaan kohentanut kaupungin taloutta ja toiminut edeltäjiään avoimemmin.

Viime vuonna Jarva oli mukana Kouvolan kaupunginjohtajakisassa. Tätä ennen hän haki johtotehtäviä Kuntaliitosta ja Kevasta. Pyrky muualle on herättänyt Lappeenrannan päättäjien keskuudessa huolta kaupunginjohtajan sitoutumisesta tehtäväänsä.

Jarva meni joulukuussa 2016 naimisiin Janakkalan kunnanjohtajan Tanja Matikaisen kanssa, mikä voi osaltaan selittää lähtöhaluja. Jarvalla on työhistoriaa myös Päijät-Hämeessä, sillä hän työskenteli vuonna 1997 vs. hallintojohtajana Padasjoella.

Joukko haastajia

Johtajakandidaatit haastatellaan 14. toukokuuta mennessä. Lahden Komulainen ja Alho ovat osaavia viranhaltijoita, mutta molemmat saavat panna haastatteluissa parastaan yltääkseen hakukisassa loppusuoralle.

Lahdessa vuonna 2011 aloittaneelta Komulaiselta meni toimiala alta, kun sote-palvelut siirrettiin vuoden 2017 alussa hyvinvointiyhtymän hoidettaviksi. Sen jälkeen Komulainen on pyrkinyt valvomaan kaupungin rahojen käyttöä yhtymässä.

Alho puolestaan on ehtinyt työskennellä Lahdessa pari vuotta oltuaan tätä ennen työ- ja elinkeinoministeriössä neuvottelevana virkamiehenä.

Myös Haapasen ja Härkösen voisi arvella lähtevän haastatteluihin haastajan asemasta. Heistä Härkönen erosi vuonna 2016 yllättäen Keravan kaupunginjohtajan tehtävästä. Kansanedustaja Eero Lehti (kok.) kuvaili Ylen jutussa Härkösen eroilmoitusta ”masentavaksi takaiskuksi”.

Jutussa kerrottiin, että Härkönen oli saanut paljon aikaan, mutta myös paljon kritiikkiä toimintatavoistaan. Määrätietoisen ja voimakastahtoisen Härkösen joustavuus oli joidenkin poliitikkojen mukaan ”maantiejyrän luokkaa”. Vuonna 2013 Härkönen yritti hiihtovaellusta Grönlannin mannerjäätikön poikki, mutta joutui keskeyttämään vaelluksen vaativien sääolojen ja matkan aikana saatujen vammojen takia.

Haapanen on työskennellyt Kotkan sote-johtajana vuodesta 2011. Hänen kaudellaan on ”myllätty” palveluita ja saatu säästöjä aikaan. Haapanen on hakenut ahkerasti töitä muualta. Hän on pyrkinyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaksi sekä kaupunginjohtajaksi Lohjalle, Saloon ja Keravalle.

Valinta 11. kesäkuuta

Haastatteluiden ulkopuolelle jääneistä mielenkiintoisin nimi on entinen lahtelainen demaripoliitikko Eero Vainio, joka on johtanut parin vuoden ajan Petäjäveden kuntaa. Vainion, 31, näytöt eivät vielä riittäneet vertailussa kokeneempiin kilpakumppaneihin.

Johtajahaku

Näin valinta etenee

Kaupunginjohtajan valintaryhmään kuuluvat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sekä henkilöstöjohtaja Anne-Maj Salmi. Kaupunginlakimies Pekka Virkkunen on valintaryhmän sihteeri.

Soveltuvuusarviot tehdään 21. toukokuuta mennessä.

Kaupunginhallitus tekee johtajavalinnasta esityksen kesäkuun alussa. Valtuusto päättää valinnasta 11. kesäkuuta.

Uusi kaupunginjohtaja aloittaa tehtävässään elokuun alussa tai erikseen sovittuna ajankohtana.

Lahtea vuodesta 2007 lähtien johtanut Jyrki Myllyvirta jäi eläkkeelle 30. huhtikuuta.

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen toimii va. kaupunginjohtajana siihen saakka, kunnes valittava johtaja aloittaa työnsä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi