Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Joka kolmas koululainen jättää aamupalan syömättä – Lahden Launeella rumaa lukua yritetään korjata edes kerran viikossa ilmaisella aamupalalla

Huhtikuussa alkanut kokeilu on saanut suuren suosion. Kokeilua on tarkoitus jatkaa ja laajentaa syksyllä, vaikka maksuttomuuteen ei enää tuolloin ole mahdollisuutta.

Ensimmäisellä aamupalakerralla jopa noin 350 Launeen koulun 800 oppilaasta kävi syömässä. Torstaina aamupalalla kävivät muun muassa Vilma Häkkinen, Aaron Reijonen ja Lauri Ihanus Kuva: Mirja Hussain

Koulussa on aina hyvää ruokaa, toteaa 3.-luokkalainen Lauri Ihanus, jota kaikki kuulemma kutsuvat Lateksi. Late haukkaa aamupalaleipää samassa pöydässä Aaron Reijosen ja Vilma Häkkisen kanssa. Launeen koulun ruokalassa on kymmeniä muitakin alakoululaisia. Käynnissä on huhtikuussa aloitetun ilmaisen aamupalan vilkkain hetki.

Kerran viikossa torstaisin järjestettävää ilmaista aamupalaa kokeillaan kuukauden ajan toukokuun puoliväliin saakka. Muutaman kerran perusteella kokeilu on ollut menestys.

Ensimmäisellä kerralla aamupalalle osallistui noin 350 oppilasta. Määrä on huomattava, kun koko koulussa on 800 oppilasta. Toinen kokeilukerta osoitti, etteivät nuoret odota aamupalalta ihmeellisyyksiä: kokeiluluontoisesti tarjottu puuro loppui tuolloin kesken.

Kokeilu järjestyi yhteistyöllä

Lahden Ateria järjestää ruuat aamupalalle, nuorisopalvelut ja seurakunta huolehtivat tarjoilusta. Launeen koululle aiheutuu kokeilusta noin tuhannen euron lasku. Kuva: Mirja Hussain

Idean takana on kaupungin eteläisen alueen nuorisopalvelut.

– Suunnittelemme koko ajan jo tulevan Launeen monitoimitalon toimintaa ja yksi ajatus on ollut, että olisi yhteisöllinen hetki, missä koko koulu voisi kokoontua. Launeen koulu ja Lahden Ateria lähtivät mukavasti aamupalakokeiluun mukaan, kertoo nuoriso-ohjaaja Toni Ovaskainen.

Syömisen ohessa nuoret voivat tavata aikuisia, viettää aikaa ja pelailla Launeen koulun ruokalassa koulupäivän alkuun saakka. Torstai on valittu aamupalapäiväksi siksi, että suurimmalla osalla koululaisista päivä alkaa vasta yhdeksältä tai kymmeneltä.

Jokaisella aamupalan järjestäjätaholla on oma roolinsa. Lahden Ateria järjestää aamupalalle ruuan, nuorisotoimi henkilökunnan ja koulu maksaa laskun. Torstaina mukana järjestelyissä oli myös seurakunta.

– Kevään kokeilu maksaa noin tuhat euroa. Miljoonabudjetissa se ei ole kynnyskysymys, kertoo Launeen koulun rehtori Esko Taipale.

Kokeilu on Ovaskaisen tietojen mukaan ensimmäinen Lahdessa. Alueella ilmaista aamupalaa on pohdittu esimerkiksi Aurinkovuoren koulussa Asikkalassa.

Liian moni jättää syömättä

Torstaina tarjolla oli muun muassa leipää, jugurttia ja mehua. Edellisellä kerralla myös puuro maistui koululaisille. Kuva: Mirja Hussain

Yhteiselle aamupalalle on tarvetta. Launeen kouluterveyskyselyiden mukaan vähintään noin kolmasosa niin 8.-9.-luokkalaisista kuin 4.-5.-luokkalaisista jättää aamupalan syömättä.

– Lisäksi 25–30 prosenttia ei syö edes kouluruokaa. Jos oppilas ei syö aamulla kotona tai päivällä koulussa, alkaa se kuulostaa huonolta yhtälöltä. Oppimisesta tulee joidenkin lasten osalta mahdotonta, kun opetukseen ei pystytä keskittymään, Taipale sanoo.

Torstain aamupalalla jututetut koululaiset ovat ilmeisen valistuneita. Ruuat tulevat syödyksi ja puurokin maistuu aamuisin. Säännöllisen ruokailun merkityksestä on puhuttu niin kotona, koulussa kuin harrastuksissakin

– Tavallisesti syödään aamuisin leipää ja muuta sellaista tavallista. Makaronilaatikko on lempiruokaa, kertovat 4.-luokkalaiset Neea Pirtilä ja Vanessa Raisio.

Toiminta jatkuu, mutta maksullisena

Yhteisiä aamupaloja on tarkoitus jatkaa Launeen koulussa syksyllä. Maksuttomuutta Taipale ei kuitenkaan voi enää silloin luvata.

– Joudumme jatkossa perimään pienen korvauksen, sillä muuten aamupalojen järjestämiseen ei ole taloudellisia mahdollisuuksia. Korvaus on vielä määrittelemättä, mutta varmaan se on korkeintaan euron tai kaksi.

Aamupalatoimintaa on tarkoitus laajentaa torstain lisäksi maanantaiaamuihin. Taipaleen mukaan osa oppilaista saattaa olla viikonloppujen jälkeen hieman nälissään.

– Joissakin kodeissa voi olla niin huono tilanne, ettei kaapissa ole hirveästi ruokaa. Uskoisin tämän olevan kuitenkin marginaalinen syy. Suurin tekijä on varmaan asennepuoli. Vaikka ruokaa olisi, ei kukaan ehdi sitä laittamaan. Perheen yhteiset ruokahetket puuttuvat, eikä syömistä pidetä tärkeänä.

Kevään aamupalakokeilulla Launeen koulu haluaakin paitsi jakaa hyvää, myös herättää keskustelua.

– Toivottavasti tämä herättäisi huoltajia ja lapsia pohtimaan, kuinka tärkeä aamupala on koulu- ja työpäivän kannalta. Sitä emme tietenkään toivo, että kodeissa lähdettäisiin siitä, että aamupalasta ei tarvitse huolehtia, kun sitä on tarjolla koulussa.

Väsymys näkyy oppitunneilla

Torstaina aamupalaa oli pientä maksua vastaan tarjolla ensimmäistä kertaa myös aikuisille. Ensimmäisenä opettajana paikalle ehti kuvataiteiden opettaja Liisa Takahashi.

– Varmasti tällaiselle on ollut tarve. Oppilaita on ollut tosi hienosti, eikä aamupalaa ole tarvinnut paljon mainostaa.

Takahashin opetustunnit ovat pääasiassa iltapäivisin. Moni oppilas saattaa olla silloin väsynyt.

– Tuntuu että moni nukkuu huonosti ja illalla pelaillaan myöhään. Ehkä aamupala jää väliin siksi, että aamulla väsyttää.

Ateriarytmi

Elimistö tarvitsee ruokaa tasaisin väliajoin

Päivittäin on hyvä syödä noin 4-5 kertaa. Ateriarytmi on kuitenkin yksilöllinen, eikä sovi kaikille samanlaisena.

Säännöllinen syöminen pitää verensokeripitoisuuden tasaisena ja vireyttä yllä.

Säännöllistä ateriarytmiä noudattamalla, on helpompi välttää huonoja välipaloja, liian suuria ruoka-annoksia ja iltasyömistä.

Aamiainen on tärkeä ateria ja sen syöminen kannattaa opetella. Yön jäljiltä tyhjentyneet energiavarastot tulee täydentää, jotta päivä käynnistyy.

Lounas on päivän tärkein ateria ja sillä tankataan energiavarastot iltapäivää varten.

Päivällinen on päivän toinen lämmin ateria. Päivällinen on hyvä järjestää perheen aikatauluihin parhaiten sopivaksi.

Välipalat täydentävät ateriarytmiä. Terveellinen välipala on ravitseva ja monipuolinen.

Lähde: tervekoululainen.fi
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi