Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Legendaarinen ruokabaari siirtyy uusille omistajille: Uudistuksia tulossa

Miska Majaniemi sai houkuteltua kumppaninsa Salla Huttusen ravintolan pitäjäksi. Kuva: Katja Luoma

Merja Ikosen aamu alkoi perjantai samoin, kuin hänen aamunsa ovat alkaneet viimeiset 20 vuotta, kymmenen kuukautta ja kymmenen päivää. Hän tuli kello 4.45 ravintolaansa Jännä-Jussiin ja alkoi valmistella päivän ruokia. Maanantaina Ikonen ei enää tule Jännä-Jussiin. Ravintola sai perjantaina uudet omistajat.

Miska Majaniemi ja Salla Huttunen ovat Jännä-Jussin kuudennet omistajat. Ravintola on toiminut samalla nimellä jo yli 60 vuotta.

– Laitoin ravintolan myyntiin tasan vuosi sitten. Eläkeikä alkaa lähestyä, enkä tiennyt, miten nopeasti ravintola menisi kaupaksi. Parempi laittaa hyvissä ajoin, Ikonen kertoo.

Kulmakivenä kotiruoka

Entinen kanta-asiakas Jyrki Linnavuori kävi kiittämässä ja hyvästelemässä entistä yrittäjää Merja Ikosta vuosien työstä. Kuva: Katja Luoma

Nopeamminkin Ikonen olisi saanut ravintolansa myytyä, sillä kyselijöitä riitti. Ikonen halusi kuitenkin löytää paikalle omistajat, jotka kunnioittavat ravintolan perinteitä, eivätkä muuta sitä kebab-paikaksi.

Majaniemi on ammatiltaan ravintolakokki ja haave omasta pienestä ravintolasta oli kytenyt jo vuosia. Jännä-Jussi vaikutti heti sopivalta.

– Edelleen ravintolassa tullaan tarjoilemaan hyvää puhdasta kotiruokaa. Kaikki tehdään itse alusta asti, Majaniemi sanoo.

Jännä-Jussin vanhat annokset säilyvät retrolistalla. Niiden oheen tulee salaattibaari ja kiertävä lounaslista, kuten nykyäänkin. Ja edelleen lounaat tuodaan keittiöstä suoraan pöytään. Moni mieltää Jännä-Jussin työmiesten ruokalana, mutta sieltä on jo pitkään saanut myös kevyempää lounasruokaa ja moni toimistotyötä tekevä nainenkin siellä käy.

Uusia makuja

Kotiruokaa kotoisassa ympäristössä. Kuva: Katja Luoma

Majaniemi ja Huttunen aikovat uudistaa Jännä-Jussin ilmettä, mutta kotoisa mummolamainen tunnelma säilytetään. Edellisen kerran ravintolaa remontoitiin kymmenen vuotta sitten. Jo silloin asiakkaat olivat huolissaan siitä, säilyvätkö lamput ja ruokalistataulu. Säilyivät ne, ja säilyvät nytkin.

– Myöhemmin meillä on ajatuksena kokeilla iltatoimintaa. Ajatuksena on ottaa pöytävarauksia ja tarjoilla kolmen ruokalajin illallinen. Siellä voisi olla myös makuja maailmalta. Ja valkoiset pöytäliinat, Majaniemi sanoo.

Tarina jatkuu

Ravintolaa uudistetaan, mutta mummolamainen tunnelma halutaan säilyttää. Kuva: Katja Luoma

Ikonen kertoo olevansa tyytyväinen siitä, että ravintola jää innokkaiden nuorten käsiin. Viimeinen päivä on sisältänyt niin onnen kuin haikeudenkin kyyneleitä. Moni pitkäaikainen asiakas on tullut hyvästelemään Ikosen lämpimin halauksin. Laakereilleen Ikonen ei aio jäädä lepäilemään, vaan hän aloittaa kohta uudessa työssä Kinnarin tilan Pioni ja Piironki -kahvilan keittiössä.

– Tarkoitus ei ollut mennä heti töihin, mutta ihan työpaikka tuli vastaan. Osa-aikatyö on kevyt laskeutuminen kohti eläkettä, Ikonen sanoo.

Ravintolan pitäminen on muuttunut 20 vuoden aikana hurjasti, ja kilpailu on kovaa. Majaniemi ja Huttunen uskovat kuitenkin, että laadukas kotiruoka ja pitkät perinteet kantavat seuraavatkin 20 vuotta.

– Tässä on sitten pojalle paikka, Majaniemi suunnittelee.

Sitä kohti onkin hyvä tähdätä. Nuori herra Pablo Majaniemi kun on vasta kolmen kuukauden ikäinen.

Juttua editoitu 28.4. klo 16.56: Korjattu kuvatekstissä virhe sukunimessä.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi