Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Avustukset maksetaan nyt sysminä - kunta painostaa yhdistykset paikallisrahan käyttöön

Lähivaluutta sysmä on lähtenyt liikkeelle kangerrellen. Tilejä on avattu vasta muutama. Sysmän Suvisoitto neuvottelee sysmien osuudesta.

Sysmä-raha ilmenee vain digitaalisena tilinä, kuten Veikkaus-tili. Kuva: Pirjo Kamppila

Sysmässä otettiin maaliskuussa käyttöön oma paikallisvaluutta eli sysmä. Sitä voi käyttää järjestelmään liittyneissä liikkeissä kunnan alueella.

Sysmän kunnanhallitus vauhdittaa käyttöä päätöksellään, jonka mukaan kunnan maksamat harkinnanvaraiset avustukset maksetaan nyt sysminä.

Tämä on herättänyt ihmetystä esimerkiksi tiekunnissa ja yhdistyksissä. Niiden edustajat ovat saaneet viestin, jonka mukaan avustuksen saajien pitää avata paikallisvaluuttatili. Tähän asti sysmä-rahan käyttö on perustunut vapaaehtoisuuteen.

– Käyttö on edelleen vapaaehtoista. Ketään ei voi pakottaa, vakuuttaa kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

– Kunnan tarkoituksena on saada sysmiä liikkeelle ja me toivomme, että tiekunnat tekevät ostoksensa Sysmästä.

Suvisoitto yllättyi

Sysmän Suvisoitto-tapahtuma saa kunnan avustuksen nyt osittain sysmä-rahassa. Viulistit Madoka Sakitsu ja Mariko Hara esiintyivät vuonna 2014. Kuva: Armi Salonen

Suurin kunnan avustuksen saaja on Sysmän Suvisoitto-tapahtuma. Tämän vuoden avustussummaksi on budjetoitu 30 000 euroa, josta osa on jo maksettu.

Suvisoiton toiminnanjohtaja Eeva Luts yllättyi torstaina kuullessaan kunnan linjauksesta.

Myöhemmin hän kertoi, etteivät Sysmän Suvisoitto ja kunta ole vielä sopineet sysmä-rahan osuudesta.

– Suvisoiton hallitus on keskustellut asiasta ja yhdessä pohditaan, miten voisimme parhaiten investoida edullista sysmä-rahaa paikallisiin palveluihin. Yksi mahdollisuus on sekin, että Suvisoiton lippuja voidaan tulevaisuudessa maksaa sysmä-rahassa

Tekniikka takkuaa

Kuva: Jani Keronen

Sysmä-rahan houkuttimena on sen arvo: yksi sysmä on ostovoimaltaan 1,05 euroa.

Käytännössä sysmä toimii kuin alennuskuponki, jota kierrätetään suljetussa piirissä. Piirin ulkopuolella rahan arvo laskee takaisin euroksi.

Sysmä-raha otettiin virallisesti käyttöön maaliskuussa, mutta sen jälkeen käytössä on ilmennyt teknisiä ongelmia. Paikallisrahaa käytetään vain digitaalisena, eli painettuja seteleitä ei ole.

– Oli yllätys, että kaikki tekniikka ei ollut kunnossa, kun me (kunta) olimme valmiit. Mutta tämä on kokeilu ja me saimme tähän kokeilurahaa. Pitää olla kärsivällinen, näkee Kitkiöjoki.

Some-kampanja tulee

Sysmiä vastaanottavat yritykset tunnistaa tästä merkistä. Kuva: Sami Lettojärvi

Sysmä-rahan tekniikasta vastaa helsinkiläinen Arantio-yhtiö. Projektia vetää Kuntavelho-yhtiön nimissä Asikkalan entinen kunnanjohtaja, konsultti Juri Nieminen. Hän vakuuttaa, että tekniset ongelmat saadaan kuntoon. Toukokuussa avataan iso some-kampanja.

Kitkiöjoki ymmärtää, että kaikki kuntalaiset tai yritykset eivät ole uutuudesta innoissaan. Itsellään hänellä on sysmä-tili puhelimessaan ja hän on jo tehnyt sillä ostoksia.

Avustuksen saajia ovat myös esimerkiksi Sysmän 4H , joka saa avustusta 3 100 euroa ja VPK:n nuoriso-osasto 1 250 euroa – tai sysmää, jolloin ostovoima kotikunnassa kasvaa.

VPK ostaa eväitä

Sysmän VPK:ta vetävä Jorma Sainio näkee, että rahoilla voi osaa esimerkiksi ruokaa nuorten leireille. Varustehankintoihin sysmät eivät kelpaa, ellei niitä ensin vaihda euroiksi.

Sainiolla on lisäksi oma yritys Kulkee vetten päällä, joka tarjoaa laivaristeilyjä. Lippuja voi ostaa sysmissä, sillä Sainio on listautunut niitä käyttäväksi yritykseksi

Hän ei kuitenkaan itse ole vielä käyttänyt paikallisrahaa.

– Siinä on kuulemma ollut ongelmia, ja olisi noloa seistä kaupan kassalla kun takana on 20 ihmistä! Mutta suhtaudun asiaan myönteisesti, vaikka en usko että sillä on suurta vaikutusta. Mutta sillä saadaan paljon julkisuutta.

Muutama tili avattu

Sysmän 4H on samoilla linjoilla VPK:n kanssa: avustuksen voi käyttää paikallisessa K-supermarketissa kokkikerhon tarvikkeisiin. Toiminnanjohtaja Heta Heino sai tietää kunnan linjauksesta maaliskuussa. Yhdistys kuitenkaan ei ole vielä avannut sysmä-tiliä.

Sysmän kunta maksaa myös osan yhdistyksen palkkakuluista, mutta tämä raha on ainakin tähän asti maksettu euroina.

Sysmä-tilejä voi avata Sysmän Säästöpankissa. Tilejä on avattu yritysten nimissä, kaikkiaan alle kymmenen, kertoo pankin toimitusjohtaja Ilkka Ahonen.

Poikkeava valuutta ei poista velvoitteita, veroja. Ne on maksettava euroissa. Suomen Pankin osastopäällikkö Päivi Heikkinen

Idea on, että yritykset haluavat pitää sysmät ja eurot eri tileillä, aivan kuin ne olisivat euroja ja dollareita.

Pankinjohtaja tunnustaa, ettei vielä ole itsekään ole käyttänyt paikallista valuuttaa. Sysmän ideaa hän kuitenkin puolustaa: sen avulla rahaa saadaan kiertämään lähellä.

– Yritykset katsovat syksyllä, onko se tuonut lisää liikevaihtoa ja jatketaanko kokeilua.

Verot maksettava euroissa

Paikallisrahoja on ennenkin käytetty Suomessa ja ulkomailla. Ne ovat laillisia maksuvälineitä, vakuutti Suomen Pankin osastopäällikkö Päivi Heikkinen ESS:lle tammikuussa, kun sysmä-raha julkistettiin.

– Eri tyyppisiä tilejä voi olla. Se ei uhkaa rahajärjestelmää. Mutta laillisesta poikkeava valuutta ei poista velvoitteita, kuten tavarakaupan arvonlisäveroa tai tuloveroa. Ne maksetaan euroina.

Heikkinen korosti, että tärkeintä on sopia valuuttojen vaihtosuhde ja että suhde on vakaa.

Kunnallisraha

Kierrätä sysmää

Sysmän kunta ja yrittäjät ovat mukana kokeilussa, jossa osassa yrityksistä voi käyttää eurojen ohessa omaa paikallisrahaa.

Sysmän valuutan nimi on sysmä. Yksi euro vastaa 1,05 sysmää, kun vaihdettava summa on yli sata euroa. Käytännössä sysmillä maksaessa asiakas saa viiden prosentin alennuksen.

Vaihtokurssin ovat sopineet keskenään paikalliset yrittäjät.

Sysmä-raha otettiin käyttöön maaliskuussa. Se on pelkästään digitaalivaluutta, ei painettu seteli.

Periaate on kuin Veikkaus-tilissä, eli sysmä-rahaa varten pitää avata tili. Se tapahtuu omatoimisesti internetissä.

Hanke kestää tämän vuoden ajan.

Päijät-Hämeen liitto tukee hanketta noin 38 000 eurolla. Sysmän omaa raha kuluu runsaat 31 000 euroa.

Sysmän kunta on jakanut viiden euron arvoisia kokeilurahoja kuntalaisille. Osallistuvat yritykset saavat 50 euron arvoisen kannustimen.

Valuutan teknisen järjestelmän toimittaa Arantio oy. Hanketta vetää konsultti, Asikkalan entinen kunnanjohtaja Juri Nieminen.

www.sysmaraha.fi
Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi