Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kouluun mukaan kynät, kumit ja nenäsumutteet – ekaluokkalainen sairastui Kunnaksen koulussa

Heidi Vuorela kertoo, että homekoirat merkkasivat muun muassa kaikki koululaisen lelut. Kuva: Sami Kuusivirta

Heidi Vuorelan lapsi meni Lahden Kunnaksen kouluun ekaluokalle viime elokuussa. Syys–lokakuussa alkoi oireilu. Ensin huomattiin nenän tukkoisuutta, sitten äänen käheytymistä, liman kertymistä kurkkuun ja silmien kutinaa. Vuorela ei heti tajunnut, että kyse on sisäilmaoireista, ja vei pojan lääkäriin. Lääkäri oli ensimmäinen, joka kysyi, voisiko kyse olla sisäilmasta.

– Säikähdin ensin, että meillä on kotona jotain. Olemme kuitenkin asuneet samassa talossa kahdeksan vuotta. Kaikki muu on pysynyt ennallaan, paitsi koulu alkoi syksyllä, Vuorela sanoo.

Homekoirat huomasivat

Vuorelan toinenkin lapsi on Kunnaksessa kolmannella luokalla, eikä ole oireillut. Pikkuveli siirtyi jo loppusyksystä parakkeihin, mutta oireilu jatkuu, koska altistusta tapahtuu ruokalassa ja liikuntasalissa.

– Joulukuussa kutsuin meille homekoirat varmistamaan, että kyse ei ole meidän kodistamme. Koirat merkkasivat koulurakennuksessa koulua käyneen isoveljen kaikki tavarat, Vuorela kertoo.

Tavaroissa oli koulusta kantautuneita siirtymämikrobeja. Parakkiin jo siirtyneen pikkuveljen tavaroissa niitä ei ollut. Homekoiratutkimus tehtiin niin, että kaksi koiraa kiersi talon erikseen. Molemmat merkkasivat samat paikat. Kummatkin koirat tunnistivat jopa tietyn kohdan olohuoneen matosta, missä lapsi yleensä istuu pelaamassa.

Epätasa-arvoinen tilanne

Vuorela on ollut lapsen oireilusta yhteydessä opettajaan, rehtoriin ja aluepäällikköön. Hän on myös hakenut lapselle siirtoa Ahtialaan, mutta Ahtialan koulu on täynnä. Tammikuusta lähtien lapsi on ollut nenäsumutekuurilla. Vuorelaa suututtaa se, että ratkaisua ei ole saatu, ja osa lapsista on parakeissa ja osa rakennuksessa. Paras ratkaisu olisi rakentaa kokonaan uusi koulu Kunnakseen.

– Nyt kaksi kertaa viikossa koululla käyvä kerho-ohjaaja käyttää hengityssuojainta, samoin liikunnanohjaaja illalla. Samaan aikaan lapset hengittelevät siellä ihan normaalisti, Vuorela sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi