Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnaksen koulussa oireilevien lasten määrä yllätti virkamiehen

Kunnaksen koulun vanhemmat uhkaavat Lahden kaupunkia mielenilmauksella, jos lukuvuosi ensi syksynä alkaa niin, että osa lapsista joutuu edelleen olemaan koulurakennuksessa. Parakkeja ei kuitenkaan saada kilpailutuskuvioiden takia pihaan ennen vuodenvaihdetta. Kesäkuussa päätetään, suljetaanko koko Kunnaksen koulu.

Kunnaksen koulussa on eniten ongelmia liikuntasalissa. Sen takia loppukevään sisäliikunnat on peruttu. Kuva: Pirjo Kamppila

Kunnaksen koulun oppilaiden vanhemmat suunnittelevat mielenilmausta ja lakkoa ensi syksylle, jos Lahti ei onnistu järjestämään väistötiloja kaikille koulun oppilaille. Tällä hetkellä osa oppilaista opiskelee parakeissa, jotka sattuivat olemaan valmiina koulun pihalla, ja osa opiskelee koulurakennuksessa. Väistötiloihin ovat päässeet ne oppilaat, joiden opettaja oireilee.

Myös parakeissa opiskelevilla oppilailla on jatkuvaa oireilua, sillä kouluruokailu, liikuntatunnit ja muutamat oppitunnit järjestetään edelleen koulurakennuksessa. Eniten ongelmia on liikuntasalissa, ja sen takia loppukevään sisäliikunnat on peruttu.

Oireita lähes kaikilla

Vanhemmat saivat omakohtaista kokemusta asiasta tiistaina liikuntasalissa järjestetyssä vanhempainillassa. Parin tunnin jälkeen useat vanhemmat kertoivat silmien kutinasta, nenäverenvuodosta, päänsärystä, iho-oireista ja kurkkukivusta. Vanhempaintoimikunnan jäsen Katja Miettinen kertoo, että kokouksessa oli paikalla noin sata vanhempaa. Kun kysyttiin, monenko lapsi oireilee, lähes kaikki nostivat käden ylös.

Moni vanhempi oli myös luullut, että koulu on kunnossa, koska sitä on hiljattain remontoitu. Lapsen sairastelua ei välttämättä osattu yhdistää koulurakennukseen.

Puolen vuoden prosessi

Oireilevien lasten suuri määrä tuli yllätyksenä sivistystoimialan aluepäällikölle Matti Saarelalle.

– Määrä oli isompi kuin luulin, Saarela sanoo.

Saarela kertoo, että kaupungin sopimusarkkitehdit alkavat heti tutkia, minne Kunnaksen koulun pihalla parakit voidaan pystyttää. Sen jälkeen niiden hankinta etenee kilpailutuksen kautta. Prosessi kestää puoli vuotta, joten syyslukukaudelle ei ole luvassa ratkaisua. Kesän aikana koulurakennusta kuitenkin tutkitaan, ja käyttötiloihin tehdään parannuskorjauksia.

– Tutkimuksia on tehty aiemminkin ja ihan hiljattainkin mitattu arvoja. Vuonna 2015 tehtiin myös korjauksia, Saarela sanoo.

Saarela huomauttaa kuitenkin, että ei ole olemassa menetelmää, jolla voisi yksiselitteisesti tutkia, miksi joku oireilee.

Vanhempien vaatimaa väistötilaa ei kesän aikana saada järjestettyä.

– Jos viranomainen laittaisi koulun käyttökieltoon, olisi joku luokka pakko kuljettaa jonnekin muualle, kuten Harjun koulusta on siirretty luokka kaupungintalolle, Saarela sanoo.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kunnasta esitettäneen lakkautettavaksi

Lahdessa on käynnissä tällä hetkellä kouluverkkoselvitys. Kunnaksen koulua on kaavailtu lakkautettavaksi, koska Lahden arvion mukaan oppilasmäärä alkaa laskea vuoden 2025 jälkeen, eikä alueelle voi kaavoittaa sen jälkeen lisäasutusta.

Selvitys on vielä kesken, mutta Saarela sanoo, että nyt näyttää todennäköiseltä, että ratkaisuna esitetään uutta koulurakennusta Myllypohjaan. Sen jälkeen oppilaat siirretään Kunnaksesta joko Myllypohjaan tai Ahtialaan. Osalle lapsista pitää silloin järjestää myös koulukyyti.

Vanhemmat haluavat uuden koulun

Vanhemmat eivät haluaisi, että Kunnaksen koulu suljetaan. Ahtialaan ja Myllypohjaan on monilla pitkä matka. Lisäksi vanhemmat pelkäävät, että lapsiperheiden suosiossa olleen alueen palvelut vähenevät ja asuntojen arvo laskee, jos lähikoulu lakkautetaan. Myös oppilasennusteet voivat mennä pieleen, sillä vuonna 2004 oli ennustettu, että vuonna 2018 lapsia on Kunnaksessa 150, mutta todellisuudessa heitä on nyt 250.

Kouluverkkopäätös tulee Lahden sivistyslautakunnan käsiteltäväksi kesäkuussa ja elokuussa osaksi ensivuoden talousarviota. Vaikka Kunnaksen koulu päätettäisiin myöhemmin sulkea, kestää ainakin viisi vuotta ennen kuin Myllypohjan uusi koulurakennus on valmis. Siihen asti Kunnaksessa ollaan joko oireita aiheuttavassa koulurakennuksessa tai jostain hommatuissa väistötiloissa.

Korjattu 26.4. klo 10.13: Käsittelyaikataulua.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi