Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolassa havahduttiin: nuorten epäillään ottavan myös vanhempiensa lääkkeitä

Heinolassa kannetaan huolta etenkin alaikäisten päihteidenkäytöstä sekä alkoholin ja lääkkeitten sekakäytöstä. Esimerkiksi Lyseonmäen koulussa on jouduttu tehostamaan välituntivalvontaa. Sillä yritetään varmistaa, ettei koulun pihalla ole ulkopuolisia myymässä aineita tai lääkkeitä. Rehtori Jani Alatalo toteaa valvonnasta, että silmät on pakko pitää auki.

Heinolan viranhaltijat toivovat, että vanhemmat ottaisivat selvää sekakäytön riskeistä ja pitäisivät omat lääkkeensä lukkojen takana. Kuva: Anssi Hietamaa

Heinolan sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluissa on havahduttu nuorten pahoinvointiin. Viranhaltijoilla on kova huoli etenkin alaikäisten päihteidenkäytöstä sekä alkoholin ja lääkkeitten sekakäytöstä.

– Viina, lääkkeet ja huumeet näyttäytyvät nyt tosi kovasti arjessa, hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja sanoo.

Nuorten kanssa työskentelevät epäilevät, että nuoret ottavat kotoa lääkkeitä joko itselleen tai muille. Huoltajien toivotaan pitävän omat lääkkeensä lukkojen takana.

– Vanhemmat eivät aina tiedä, että heidän lääkkeitään voi olla jaossa kaupungilla, Hepo-oja sanoo.

Sama pätee kodin alkoholijuomiin.

Välituntivalvontaa myyntiä vastaan

Etenkin Lyseonmäen koulun pihalla on lisätty välituntien valvontaa.

– Sillä halutaan varmistaa, että siellä ei ole ulkopuolisia myymässä mitään aineita tai lääkkeitä, Hepo-oja sanoo.

Hepo-oja ei kerro, onko koulun pihalla käyty huumekauppaa. Lyseonmäen koulun rehtori Jani Alatalo toteaa valvonnasta, että silmät on pakko pitää auki.

Koululääkärinä Heinolassa toimiva terveyskeskuslääkäri Liisa Virtanen kertoo, että huomattavan monella yläkouluikäisellä on enemmän tai vähemmän kokeiluja päihteistä.

– Ikävä kyllä osalla käyttö on säännöllistä. Tavallisesti kyse on alkoholista ja tupakasta, mutta kyllä Heinolassa on aika paljon kannabiksen käyttöä, hän kertoo.

Varsinkin lukiolaisten ja ammattiopiskelijoiden terveystarkastuksissa törmätään kannabikseen.

– Heistä valitettavan moni on kokeillut yläkouluikäisenä kannabista. Se tulee puheissa ilmi jälkijättöisesti. Kokeilu on aina kuulunut ihmisen elämään, mutta jos kokeilu alkaa alkoholilla ja kannabiksella, se ei tuota elämään mitään hyvää, Virtanen sanoo.

Liisa Virtanen kaipaa Heinolaan nuorten päihdetyöntekijää. Aikuisilla on jo omansa.

– Nuorten päihdetyöntekijän tarve tulee esiin joka päivä, hän perustelee.

Ikävä kyllä osalla käyttö on säännöllistä. Lääkäri Liisa Virtanen

Jos kaupungissa olisi työntekijä, joka puuttuisi ammattitaidolla päihteiden käyttöön mutta myös mielenterveyden asioihin laajalla otteella, osa nuorista ajattelisi Virtasen mukaan varmasti päihteiden käytöstä toisella lailla.

Monella yli 17-vuotiaalla heinolalaisella kuten muillakin suomalaisilla on käytössään rauhoittavia lääkkeitä. Niitä käytetään myös väärin, lääkäri sanoo.

– Kun elämässä tulee uusia asioi­ta, monet eivät uskalla kohdata niitä asioina vaan rauhoittavan lääkkeen avulla. Psyykkinen kasvu tavallaan hidastuu kun ei uskalleta oppia elämään kuuluvia normaaleja reaktioita, Virtanen kertoo.

Katukauppa ei tule heti poliisin tietoon

Liisa Virtasen mukaan Heinolassa saa ilmeisen helposti hankittua katukaupasta paitsi rauhoittavia lääkkeitä myös buprenorfiinia, joka on kovan luokan huumaava lääke. Lisäksi kaduilla liikkuu amfetamiinia ja hermokipuun tarkoitettuja lääkkeitä.

Lue myös: "Olen saanut ihan uuden elämän – jos vanhaa nyt voi elämäksi kutsua", huumeet jättänyt hollolalainen "Mira" aloitti päihteiden käytön 12-vuotiaana
 

Päihteiden katukauppa on piilorikollisuutta, eikä se välttämättä tule heti poliisin tietoon.

– Ei ole mitään ilmiötä tai poikkeavaa aaltoa, joka olisi nyt erityisesti tullut esille. Ryöpsähtänyt käyttö tulee kuitenkin jossain vaiheessa poliisin tietoon, rikosylikonstaapeli Jussi Laukkanen Heinolan poliisiasemalta kertoo.

Poliisi muistuttaa, että huumausaineeksi luokiteltavien reseptilääkkeiden myynti alaikäiselle on huumausainerikos.

Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja toivoo vanhempien kiinnittävän huomiota myös nuorten energiajuomien runsaaseen käyttöön.

– On olemassa selkeitä tutkimustuloksia siitä, että kofeiinin rankka käyttö voi lisätä ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, hän sanoo.

Kauppojen kassat ovat kertoneet hyvinvointijohtajalle, että heitä hirvittää myydä alaikäisille energiajuomia.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi