Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Launeen koulun liikennejärjestelyt mietityttävät vanhempia: "Onneksi päästään pois"

Koululaiset ja kuorma-autot kulkevat samasta kapeasta portista. Koulun pihaan ajaminen on vanhemmilta kielletty.

Sari Simola toi poikansa Joona Simolan Launeen kouluun tiistaiaamuna. Kuva: Katja Luoma

– Kun tietää, että tämä on sumppu, niin tämä menettelee. Onneksi päästään pois, kun pojalla on viimeinen vuosi yläkoulussa, sanoo äiti Sari Simola.

Yhdeksäsluokkalainen Joona Simola kulkee tavallisesti Launeen kouluun skootterilla, mutta käsi on paketissa, joten kyyti oli tiistaiaamuna tarpeen. Hän hyppäsi äitinsä autosta Ajokadun bussipysäkillä lähellä koulua.

Toissa viikolla uusiksi menneet liikennejärjestelyt tiukensivat liikennesääntöjä entisestään. Kulkeminen vaatii varovaisuutta, kun kuokka on isketty maahan Lahden eteläisen kehätien ja Launeen uuden koulun rakennustyömailla.

Koulun kohdalla kävellen ja pyörällä pääsee liikkumaan ainoastaan Ajokadun vastakkaisella puolella, kun koulun puoleinen kevyen liikenteen väylä suljettiin 5. huhtikuuta lähtien.

Marketien suunnasta tulevat oppilaat ylittävät Ajokadun kaksi kertaa: ensin Gigantin nurkalla olevan liikenneympyrän kohdalla ja toistamiseen koulun kohdalla.

Katusiivousauto putsasi suojatietä Launeen koulun kohdalla tiistaiaamuna. Kuva: Katja Luoma

Lapset ja kuorma-autot samalla portilla

– Lapset ovat kohtuullisen hyvin kulkeneet siellä, missä pitääkin. Aitaukset on niin hyvin tehty, että ei sieltä oikein muualta pääsekään, Taipale sanoo.

Oppilaat pääsevät koululle Ajokadun puolelta ainoastaan yhdestä portista. Samaa kapeaa aukkoa käyttävät kouluruokalan huoltoautot.

Apulaisrehtori Jukka Manninen seurasi aamuliikenteen sujumista Launeen koululla Ajokadun varrella. Taustalla olevasta portista kulkevat oppilaat ja huoltokuorma-autot. Kuva: Katja Luoma

– Oman keittiön ajoaikatauluista voimme sopia, mutta ulkopuoliset toimittajat ajavat omien aikataulujensa mukaan. Oppilaille on painotettu, että kuorma-auton pitää antaa mennä portista. Kuljettaja ei autosta näe kovin hyvin, sanoo apulaisrehtori Jukka Manninen.

Hän päivysti tiistaiaamuna liikenteenohjaajana koulun portilla seuraamassa, miten liikenne kouluun sujuu.

Mopoilevat oppilaat ajavat parkkiin Apilakadun kautta. Reitillä on työmaa-ajoneuvoja. Samaa reittiä uudelle parkkipaikalleen kulkee myös henkilökunta.

Kyyditysrumbaa ja koululaisliikennettä Ajokadun linja-autopysäkin kohdalla. Kuva: Katja Luoma

Kyyditykset bussipysäkille tai Mäkelänkadulle

Vanhemmilta on täysin kielletty koulun pihaan ajaminen. Heitä on ohjeistettu jättämään lapset Ajokadun linja-autopysäkille tai Mäkelänkadun jatkeelle, mutta rehtori Esko Taipaleen mukaan osa on silti yrittänyt ajaa ainoasta jäljellä olevasta liittymästä pienelle huoltopihalle.

– Tiedotamme vielä koteja, ettei autoliikennettä tulisi koulun ainoaan liittymään, Taipale sanoo.

Saattoliikenteen pysähtymispaikat ovat vähissä, koska myös liikuntahallin parkkipaikka on suljettu ja on ainoastaan rakennustyöläisten käytössä.

Iltapäivisin ainoa paikka odottaa autolla lasta on Mäkelänkadulla, sillä bussipysäkeille ei saa parkkeerata odottelemaan.

Taipaleen mukaan liikenne sujuu poikkeusjärjestelyissä kohtuullisen hyvin. Pahin ruuhka on yleensä aamuisin hieman ennen kello kahdeksaa.

Nopeusrajoitus Ajokadulla on 30 kilometriä tunnissa.

– Tarkkana siinä pitää olla. Toivotaan, että ihmiset noudattavat nopeusrajoituksia ja pitävät silmät ja korvat auki. Koululaiset saattavat tehdä liikenteessä äkkinäisiä liikkeitä, Taipale muistuttaa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Kesällä ja syksyllä uudet järjestelyt

Nykyiset järjestelyt kestävät loppulukukauden. Uudet tilanteet odottavat koululaisia syksyllä, kun kehätien rakentaminen etenee. Ajokatu suljetaan jo kesäkuun alussa kokonaan. Siltatyömaa kestää vuoden päivät. Parakkikoulun eteläpuolelle tehdään Orvokkitien jatke.

Kaupunki harkitsee vaihtavansa kesän aikana lähimpänä kehätietyömaata olevat parakit uusiin äänieristyksen parantamiseksi.

Liikennevirasto projektijohtajan Janne Wikströmin mukaan massansiirtoreitti päällystetään koulun kohdalla pölyongelman vähentämiseksi.

Työmaat

Lähes joka ilmansuunnassa

Launeen monitoimitalon rakentaminen alkoi viime viikolla. Puretun Launeen koulun paikalle tuleva rakennus valmistuu huhtikuussa 2020. Tilat tulevat muun muassa 800 oppilaalle ja noin 100 päiväkotilapselle.

Lahden eteläinen kehätie pyritään ottamaan käyttöön vuonna 2020. Linjaus kulkee Launeen koulun väistötilojen vierestä niiden pohjoispuolelta. Eteläpuolelle rakennetaan Orvokkitien jatke. Ajokadulle rakennetaan kehätien ylittävä silta.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi