Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkala päätti myydä sote-kiinteistöjä Attendolle ja Mehiläiselle - uudisrakennusten paikat ja muut käytännöt sovitaan lähikuukausina

Asikkala päätti myydä ja vuokrata sote-kiinteistöjään. Etualalla Honkarinne-yksikkö, takana Mäntyrinne 1 ja 2. Kuva: Mirja Hussain

Asikkalan vanhusten palveluasumisyksikkö Mäntyrinteen asukkaat ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Sinivuokon asukkaat siirtyvät uuteen osoitteeseen ja henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä uusien työnantajien alaisuuteen.

Asikkala on päättänyt myydä vanhusten palveluasumisyksikkö Mäntyrinteen rakennukset Attendolle sekä kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Sinivuokon Mehiläisen Hoivapalveluille. Mäntyrinne 1 & 2 myydään hintaan 2,1 miljoonaa euroa, Sinivuokko 700 000 eurolla. Kauppaan sisältyy vanhojen rakennusten purkuvelvoite ja uudisrakentamisvelvoite. Tontit jäävät kunnan omistukseen.

Vanhusten palveluasumisyksikkö Honkarinne vuokrataan Attendolle viideksi vuodeksi optiolla jatkovuosista. Vuokrahinta on 25,83 euroa neliöltä eli 14 000 euroa kuukaudessa. Honkarinne on kiinteistönä vaatimukset täyttävä, joten sitä ei tarvitse esimerkiksi remontoida.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo, että seuraavaksi aletaan neuvotella ostajien ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa aikataulusta, uudisrakennusten sijoittamispaikoista ja muista yksityiskohdista.

Päätös kaupoista syntyi Ikola-Norrbackan mukaan yksimielisesti, muttei suinkaan helposti.

– Nämä ovat isoja asioita, joihin liittyy paljon tunteita ja myös huolta siitä, miten palvelut turvataan muutoksen aikana. Kaikessa toiminnassa pitää turvata asiakkaiden etu siten, ettei heidän elämänsä häiriinny liikaa, hän sanoo.

Yhtymä: "Toimittava hyvän liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti"

Hyvinvointiyhtymästä kerrotaan, että hyvän liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti henkilökunnan palkkoihin tai työehtoihin ei tule muutoksia, ja pyrkimys on, että asukkaiden oma hoitajakin pysyy samana kuin tähänkin asti. Ikääntyneiden palveluista ja kuntoutuksesta vastaava vs. toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen sanoo, ettei irtisanomisiakaan ole tulossa.

– Lähtökohta on se, että myöskään palveluiden hinnat eivät nouse. Korkeintaan asukkaiden maksama vuokra voi nousta, mutta vain Kela-rajaan asti. Muutoksen ei pitäisi tässä suhteessa näkyä asiakkaille mitenkään, Kuosmanen sanoo.

Hänen mukaansa nyt on olemassa vasta päätös, ja jatkosta sovitaan toimijoiden kanssa. Yhtymän periaate on se, että Mäntyrinteen ja Sinivuokon asukkaiden pitää saada palvelut mahdollisimman läheltä myös uudisrakentamisen aikana.

– On oltava asianmukaiset väistötilat. Attendolla on maakunnassa paljon palvelutaloja, joita voidaan hyödyntää. Mutta kenenkään etu ei ole se, että asukas siirtyisi Orimattilaan tai Iittiin asti.

Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja sanoo, että rakentamistoimenpiteet vaiheistetaan siten, ettei kenenkään tarvitse muuttaa Asikkalasta muualle. Hän arvioi, että rakentaminen alkanee loppusyksystä.

Kunta on tyytyväinen saamaansa hintaan

Ikola-Norrbacka sanoo, ettei uudisrakennusten sijoituspaikkoja ole vielä ehditty miettiä, vaan sopimusten hierominen on vasta edessä.

– Mitään ei tapahdu kovin nopeasti, sillä jo pelkästään uusien toimipisteiden rakentaminen kestää. Toivomuksena on, että saisimme jatkosuunnitelmat valmiiksi mahdollisimman pian, vielä tässä kevään aikana.

Kuva: Anssi Hietamaa

Mäntyrinteestä ja Sinivuokosta saatiin määräaikaan mennessä neljä tarjousta, Honkarinteestä kolme. Tarjouksen jättivät myös Esperi Care ja Aspa-kiinteistöt, mutta heidän tarjouksensa jäivät tällä kertaa rannalle. Ikola-Norrbackan mukaan kunta on tyytyväinen saamiinsa kauppahintoihin.

– Saimme enemmän kuin kiinteistöjen tasearvo on. Mutta tärkeintä tässä on se, että saimme varmuuden siitä, että palveluille tehdään sopivat kiinteistöt.

Valtuustossa esitettiin toiveita myös siitä, ettei kiinteistöjä myytäisikään yhdelle ja samalle toimijalle, ja nämäkin toiveet saatiin nyt läpi.

Asikkalalaisilla paljon huolta muutoksesta, kunnanjohtaja rauhoittelee

Kunnanjohtaja kertoo asikkalalaisten olleen huolissaan yksikköjen myynnin seurauksista. Yhteydenottoja on tullut paljon, ja asiasta on kysytty melkeinpä joka tilaisuudessa, jossa Ikola-Norrbacka on käynyt. Hän sanoo ihmisten kyselleen siitä, nousevatko palvelujen hinnat, joutuvatko asukkaat siirtymään muualle ja kenties kauaskin nykykodista, ja mikä on yksittäisen firman kyky hoitaa asukkaiden siirto ennen uudisrakennusten valmistumista.

– Uskon, että tulevassa maakunnassa löytyy tarvittavaa osaamista toimia yksityisten tahojen kanssa. Yhtymällä on siitä jo kokemusta. Ymmärrän myös henkilökuntaa, joka on roikkunut pitkään ikään kuin löysässä hirressä. Tämä oli mielestäni paras tapa viedä prosessi läpi ja saada asiat etenemään, Ikola-Norrbacka sanoo.

Hän lisää, että kunnalla oli käsissään tilanne, jossa nyt myydyille kiinteistöille ei olisi saatu toimilupaa vuoden 2020 jälkeen.

– Iso pelko näiden palveluiden menetyksestä kunnassa on nyt poissa. Prosessi on tärkeää hoitaa ilman ikäviä välivaiheita, ettei ihmisiä lähetetä kauas nykyisistä asuinpaikoistaan.

Päivitetty 17.4. klo 12:17: Lisätty hyvinvointiyhtymän Kimmo Kuosmasen kommentit. Klo 14:36: Lisätty  Attendon kommentit.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi