Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupungilta hyytävä tarjous Harjun koululaisille - huonot tilat saattavat vaihtua yhtä huonoihin

Lahden uusi palveluverkkoesitys lupaa peruskoululaisille tuliterää työympäristöä, väistötiloja tai sitten yksinkertaisesti vain ahtauden jatkumista. Esimerkiksi Harjun koululaisille on toistaiseksi luvassa ankeita vaihtoehtoja.

Lahden Harjun koulun viidesluokkalaiset siirtyivät tammikuussa opiskelemaan Lahden kaupungintalolle. Rehtori Marju Markkanen toivotti oppilaat tervetulleiksi. Kuva: Katja Luoma

Lahden Harjun koulun oppilaat ja opettajat saavat toistaiseksi jatkaa puurtamistaan vanhan koulun epäkäytännöllisissä ja sisäilmaltaan huonoissa tiloissa. Lahden sivistystoimialan aluepäällikkö Mauno Väänänen kertoo, että Harjun nykyiset tilat yritetään toistaiseksi pitää käyttökelpoisina. Jos siinä ei onnistuta, voidaan väistötilaksi järjestää Salinkallion koulu Launeella.

Väänänen myönsi maanantaisessa OmaLahti-asukasillassa, että myös Salinkallio on heikossa hapessa. Kyseessä on hänen mukaansa kuitenkin vain "takaportti" Harjun tilajärjestelyissä.

Harjun koulun viidesluokkalaiset ovat sisäilmaongelmien vuoksi jo siirtyneet väliaikaisesti Lahden kaupungintalolle jatkamaan koulutyötään. Väistötilaksi suunnitellun Salinkallion koulun tilat vapautuvat, kun Launeen uusi monitoimitalo valmistuu ja salinkalliolaiset aloittavat koulutyön siellä.

Harjun nykyistä koulua ei aiota korjata, vaan sen sijaan on hahmoteltu kokonaan uutta rakennusta Tiirismaan koulun entiselle tontille. Kaupungin englanninkieliset luokat saattavat siirtyä saman katon alle.

– Suunnitelmat käynnistyvät Paavolan kampushankkeen jälkeen, Mauno Väänänen sanoo.

OmaLahti-asukasillassa esiteltiin päiväkotien, koulujen ja nuorisotilojen käyttöä lähivuosina. Niiden käyttö sisältyy valmisteilla olevaan palveluverkkoesitykseen, jota käydään läpi useissa vastaavissa asukasilloissa.

Karisto paineessa

Harjun, Lotilan ja Möysän oppilasmääriin ei lähivuosina odoteta suuria muutoksia. Sen sijaan Karisto on paineistettu koululaisten runsaudella, ja karistolaisten ikäluokkien suuri koko näkyy myös Tiirismaan yläkoulun oppilasmäärissä. Niin ikään Lahden Nastolan yläkoulu kuuluu kasvukouluihin.

Lahden Kariston koulun tilapula ei ota asettuakseen vielä moneen vuoteen, vaikka tuleva lisärakennus helpottaakin koulun ahtautta. Vireillä olevassa lasten ja nuorten palveluverkkoesityksessä arvioidaan, että Karistossa kouluikään tulevat ikäluokat ovat lähivuosinakin suuria.

Kariston lapsi-ikäluokkien kasvun piti aikaisempien ennusteiden mukaan taittua tänä vuonna, mutta lapsiperheiden runsas tulomuutto pitää väestökäyrät koillisessa vielä useita vuosia. Omakotirakentaminen on alueella vilkasta, ja rivitalorakentaminen täydentää asuntotarjontaa.

Lahden opetus- ja kasvatusjohtajan Lassi Kilposen mukaan lasten tulevaa määrää ei osattu arvioida riittävän hyvin, kun koulun ykkösvaihe toteutettiin vuonna 2010. Karisto oli siihen asti kasvanut rauhallisesti, mutta tahti muuttui, kun palveluita tuotiin alueelle lisää.

Kariston koulun ja päiväkodin lisärakennus ei ennätä valmistua enää tälle lukuvuodelle. Tilat päästään kalustamaan toukokuussa. Lisärakentamista varten on etsitty muita tontteja, joista yksi on Väänäsen mukaan arvioitu rakentamiseen sopivaksi.

Touhulasta apua

Pientä helpotusta Kariston neliöiden niukkuuteen tuo yksityinen Touhulan päiväkoti, josta kaupunki on vuokrannut tiloja esikoululaisille. Touhulan tiloista on jatkossakin apua kaupungin varhaiskasvatukselle.

Kilponen sanoo, että kaikki karistolaiset pääsevät myös jatkossa aloittamaan koulutaipaleensa omassa koulussa. Vain peruskoulun kolmen ylimmän luokan oppilaiden on kuljettava Tiirismaalle, kuten tähänkin asti.

– Olisi ollut hullunrohkeaa rakentaa iso 1.–9. luokkien koulu alueelle, jossa ei silloin vielä ollut paljon asukkaita, hän huomauttaa.

Kariston koulukiinteistössä toimivat tällä hetkellä päiväkoti, esiopetus ja peruskoulun 1.–6. luokat.

Tilanahtaudesta kärsii myös Möysän koulu, jossa joudutaan Väänäsen mukaan turvautumaan lisätiloihin. Lahden ruotsinkielinen koulu puolestaan pääsee Kiveriössä Teinintiellä sijaitsevista vuokratiloista ensi vuonna Anttilanmäelle uuteen kiinteistöön.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi