Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta tykästyi muotokuvaansa – "Minusta tämä on oikein hyvä ja kiva"

Kuvataiteilija Tuomo Laakso sai tekemästään muotokuvasta myönteistä palautetta kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirralta. Oikealla kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia on vaipunut ajatuksiinsa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden väistyvän kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran muotokuva paljastettiin maanantaina Lahden kaupungintalolla. Teoksen on maalannut heinolalaissyntyinen kuvataiteilija Tuomo Laakso. Taideteos pääsee pitkän rivin jatkoksi, sillä Lahden ykkösvirkamiehistä on tehty muotokuvia 1960-luvun alusta lähtien.

Kuvan paljastamistilaisuuden vierasjoukko hymisteli öljyvärimaalauksena toteutetun työn tasokkuutta, ja "päivänsankari" itsekin oli tyytyväinen.

– Minusta tämä on oikein hyvä ja kiva.

Myllyvirta teki poikkeuksen kaikkiin edeltäjiinsä. Hän nimittäin seisoo muotokuvassaan, kun kaikki hänen edeltäjänsä joko nojaavat johonkin tai istuvat. Taiteilijan tekemälle ratkaisulle on omat syynsä.

– Kun puhun jollekin porukalle, teen sen seisaaltaan. Siitä se varmasti on lähtenyt liikkeelle, arvioi Jyrki Myllyvirta.

Muotokuvan teko vaati aikaa myös kohteelta itseltään. Myllyvirta kävi Helsingissä kuusi kertaa taidemaalarin edessä.

Toukokuussa eläkkeelle jäävä Jyrki Myllyvirta saa muotokuvansa pitkän rivin jatkoksi, sillä lahtelaisista kaupunginjohtajista on tehty vastaavat taideteokset 1960-luvulta lähtien. Kuva: Mirja Hussain

Arvosanaksi yhdeksän

Lahden kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Jarkko Nissinen (sd) tarjoaa muotokuvalle yleisarvosanaksi yhdeksikköä.

– Se kuvaa kohdettaan hyvin, mutta jättää mukavasti arvoituksellisuutta ja tulkinnanvaraa niin kuin taideteoksen pitääkin.

Nissisen puoluetoveri, kaupunginvaltuutettu Reijo Savurinne muistuttaa, ettei virkamiehen ikuistaminen ole helppo homma.

– Virkamiehen ulkoinen habitus (so. olemus) ei kerro paljon. Se on kilpenä ja suojana, josta taiteilijan on vaikea päästä läpi. Tässä tapauksessa on onnistuttu hyvin.

Lahden kaupunginjohtajan muotokuva keräsi paljastustilaisuudessa paljon katselijoita. Kaupunginvaltuutettu Alettin Basboga (sd.) otti taideteoksesta kuvan. Kuva: Mirja Hussain

Koko elämäntyö esiin

Muotokuvalle ei riitä, että se on kohteensa näköinen. Samalla taideteoksen pitäisi kertoa henkilön elämäntyöstä.

– On vaativaa saada yhteen kuvaan kiteytettyä mahdollisimman paljon ominaisuuksia. Ihminen on moninainen sekä henkisesti että fyysisesti, luonnehtii Tuomo Laakso.

Muotokuva on yhdistelmä työn tilaajan toiveita sekä taiteilijan omaa näkemystä. Jälkimmäistä on Laakson mukaan työn lopputuloksessa enemmän kuin ensin mainittua. Sitä tilaaja itse asiassa oli toivonutkin.

Laakson mukaan taiteilijan on tärkeä seurata omaa vaistonvaraista näkemystään.

– Kun työ edistyy, niin sitten alkaa ymmärtää, miksi jokin asia on tuntunut oikealta tai väärältä.

Kaupungin museonjohtaja Timo Simanainen ei paljasta, paljonko Myllyvirran muotokuva tuli maksamaan. Hinta ei hänen mukaansa ollut korkea.

Heinolalaissyntyinen, nykyään Helsingissä asuva kuvataiteilija Tuomo Laakso pitää muotokuvan tekoa haastavana työnä. Kuvan on kerrottava paljon muustakin kuin kohteensa ulkonäöstä. Kuva: Mirja Hussain

Hyvästit työnteolle

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta jää eläkepäiville toukokuun alussa. Hän tuli Lahteen vuonna 2007 Mikkelin kaupunginjohtajan paikalta.

Tuleva eläkeläinen aikoo keskittyä nimenomaisesti eläkkeellä oloon. Siihen kuuluu esimerkiksi lukemista ja omasta kunnosta huolehtimista.

– En ole suunnitellut mitään isoa projektia 30 vuotta kestäneen intensiivisen uran jälkeen.

Myllyvirta lähtee Lahdesta Espooseen, jonne hän on puolisonsa kanssa käytännössä jo muuttanut.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi