Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kunnat varoittivat yhtymää uhkapelistä – Lahti voi menettää pysyvästi jopa 10 miljoonaa euroa valtionosuuksia, ellei sote-menoja saada kuriin

Hyvinvointiyhtymän taloustilanne huolestuttaa Lahden kaupungin johtoa. Tämän ja ensi vuoden sote-menot vaikuttavat pysyvästi kunnille vuodesta 2020 eteenpäin maksettaviin valtionosuuksiin.

Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran mukaan hyvinvointiyhtymän kanssa ei ole vielä päästy keskusteluun siitä, miten kustannusten nousua voitaisiin hillitä. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän taloustilanne huolestuttaa Lahden kaupungin johtoa. Kaupunki tarkkailee yhtymän näkymiä erityisen tarkasti, koska tämän ja ensi vuoden sote-menot vaikuttavat pysyvästi kunnille vuodesta 2020 eteenpäin maksettaviin valtionosuuksiin.

Yhtymä yritti kohentaa talouttaan leasing-järjestelyllä, jossa keskussairaalan kiinteistöt olisi pantattu rahoituslaitokselle. Ratkaisulla olisi rahoitettu sairaalan laajennushanke ja vapautettu pääomaa. Suunnitelma kariutui valtiovarainministeriön vastustukseen.

Lahden johto kävi tilannetta läpi maanantaina pidetyssä kaupunginhallituksen avoimessa kokouksessa.

– Pyrkimys oli kiinteistöjärjestelyn kautta saada kuntien maksuosuudet pysymään kohtuullisina. Se on todettu epäonnistuneeksi, mikä ei ollut täysin yllätys. Nyt pitäisi katsoa, miten pysytään suunnitellussa menotasossa niin, että palvelut tasapuolisesti turvataan, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta toteaa.

"Ei voi ansiomerkkejä antaa"

Lahti menettää sote- ja maakuntauudistuksen liittyvässä rahoitusuudistuksessa ennakkolaskelman mukaan noin 10 miljoonaa euroa. Pahimmissa uhkakuvissa sote-menot riistäytyisivät käsistä siten, että Lahden menetys paisuisi jopa 20 miljoonaan euroon.

Myllyvirran mukaan yhtymän kanssa ei ole vielä päästy keskusteluun siitä, miten kustannusten nousua voitaisiin hillitä.

– Keskustelussa on korostettu, että menojen tulisi pysyä sillä tasolla, joka on yhdessä sovittu. Ylitykset tarkoittaisivat, että Lahdessa olisi vuoden 2020 jälkeen erityinen paine korottaa veroja tai leikata palveluita.

Yhtymän hallitus käsittelee tilannetta ensi viikolla. Yhtymän ja omistajakuntien on tarkoitus sopia ensi vuoden rahoituksesta 14. toukokuuta pidettävissä neuvotteluissa.

Ylitykset tarkoittaisivat, että Lahdessa olisi vuoden 2020 jälkeen erityinen paine korottaa veroja tai leikata palveluita. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta

– Valmistelusta ei voi mitään ansiomerkkejä hyvinvointiyhtymälle antaa. Vakuutettiin moneen kertaan, että leasing-järjestely on ihan mahdollinen, vaikka kuitenkin oli tiedossa, että on toisenlaisiakin ajatuksia, yhtymävaltuustoa johtava kaupunginhallituksen jäsen Hannu Rahkonen (kok.) toteaa.

Rahkonen uskoo, että yhtymä selviytyy kuluvasta vuodesta ilman yt-neuvotteluita.

"Kummallista, jos valtio olisi hyväksynyt"

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mukaan omistajakunnat huomauttivat yhtymän johdolle, ettei kaavailtu kiinteistöjärjestely voi onnistua.

– Olisi kummallista, jos valtio olisi hyväksynyt sen, että kunnat kuppaisivat kiinteistöistä rahat ulos ja kaataisivat kustannukset maakuntien niskaan. Ei kukaan kuvitellut, että sellainen voisi toteutua.

Rostedt peräänkuuluttaa yhtymältä uhkapelin sijaan toimia menojen hillitsemiseksi.

– Ei voi olla niin, että pidetään raskaat rakenteet, kun ollaan menossa kohti ihan toisenlaista sotea.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi