Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä kuljetaan kuoleman laakson läpi kohti sote-uudistusta: Rahat poikkeuksellisen tiukilla

Vuosikausien säästäminen on johtanut siihen, että ylimääräisiä euroja ei enää ole. Eteläisestä sijainnistaan johtuen Päijät-Hämeelle maksetut valtionosuudet ovat matalia, ja maakunnassa käytetäänkin sote-palveluiden tuottamiseen kymmeniä miljoonia euroja vähemmän kuin siinä kokonsa mukaan laskennallisesti pitäisi.

Martti Talja (kesk.) toivoo Päijät-Hämeelle köyhäinavustusta. Kuva: Juha Peurala

Päijät-Häme on poikkeuksellisen kiperässä tilanteessa tulevassa maakuntauudistuksessa. Maakuntien valtiolta saaman rahoituksen suuruus riippuu siitä, paljonko maakunnissa onnistutaan säästämään tämän ja ensi vuoden aikana. Päijät-Hämeessä on kuitenkin säästetty jo vuosikausia niin, että yhtäkään ylimääräistä euroa ei yksinkertaisesti enää ole.

– Nykyinen kehitys johtaa siihen, että julkisen tuotannon toimintakyky heikkenee. Kaksi vuotta mennään kuoleman laaksossa, miten sen jälkeen voi enää reagoida mihinkään, Ville Skinnari (sd.) sanoo.

Myös Martti Talja (kesk.) sanoo, että tilanne on äärimmäisen epäreilu. Maakunnassa kärsitään siitä, että on aiemmin säästetty. Talja kertoo itse kansanedustajana korostaneensa sosiaali- ja terveysministeriölle, että Päijät-Häme on köyhäinavustuksen tarpeessa ja käskee myös yhtymäjohdon lähestymään päättäjiä hattu kourassa.

– Kansalliset tilastot puhuvat puolestaan. Päijät-Häme on hoitanut aina palvelut tehokkaasti. Päijät-Häme on köyhää aluetta, jolle maksetut valtionosuudet ovat eteläisestä sijainnista johtuen matalia. Päijät-Häme on valtion säästökampanjan väliinputoaja, ja se on taloudellinen vääryys, Talja sanoo.

Päijät-Hämeessä käytetään sote-palveluiden tuottamiseen 41,6 miljoonaa euroa vähemmän kuin tämän kokoisessa maakunnassa laskennallisesti pitäisi. Maakuntauudistuksen jälkeen rahaa jaetaan laskennallisuuden mukaan. Mikäli maakunta käyttää nykyisin sote-palveluidensa järjestämiseen enemmän rahaa kuin mikä on alueen väestön palvelutarve, saa maakunta laskennallisessa mallissa vähemmän rahaa nykytilaan verrattuna. Päijät-Hämeessä laskelma on toisinpäin.

Skinnari sanoo, että jos yhtymä onnistuu nyt löytämään puuttuvan kasvurahoituksen, Päijät-Hämeessä voisi olla Suomen paras perusterveydenhuolto. Päijät-Hämeessä tuotetaan palveluita koko maan halvimmilla kustannuksilla. Jos palveluita tuotettaisiin enemmällä rahalla, mutta samalla tehokkuudella, ero nykyiseen olisi suuri.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi