Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ei läppäreitä kahvilaan -trendistä ei innostuta Lahdessa – yrittäjät toivottavat läppärikansan tervetulleeksi

Maailmalla ja Helsingissäkin on kahviloita, joissa ei saa enää käyttää kannettavaa tietokonetta. Lahden kahviloissa läppärin käyttäjiä ei nähdä ongelmana, päinvastoin.

Lamkin opiskelija Elza Ken ja lyhytkurssilla Suomessa oleva Marlene Kristin Nilssen tekivät töitä läppäreiden kanssa lahtelaisessa kahvilassa. He eivät olleet aiemmin kuulleet läppärikiellosta joissakin kahviloissa. Kuva: Mirja Hussain

Juuri kun Hämeen hitaimmat saivat vietyä kannettavat tietokoneensa kahviloihin työpäivän lomassa, kantautuu maailmalta ja Helsingistä tietoja kahviloista ja kahvilaketjuista, jotka ovat päättäneet kieltää läppäreiden käytön tiloissaan.

Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa The Guardian ja Wall Street Journal. The Guardian kertoo brightonilaisten olevan Britannian kovimpia kahvinkuluttajia, mutta silti kaupungissa on jo useampi kahvila, jossa läppäreitä ei sallita. Helsingin Uutiset kertoi hiljan Helsingin Kalliossa sijaitsevasta kahvilasta, joka on rajoittanut läppäreiden käyttöä jo kolmen vuoden ajan.

Keskeisin syy rajoittaa kannettavien tietokoneiden käyttöä on raha. Jotkut yrittäjät ovat sitä mieltä, että pöydän varaaminen moneksi tunniksi usein pelkän kahvikupin hinnalla ei ole kannattavaa bisnestä. Toisena syynä mainitaan viihtyvyys – kahvilan ei haluta näyttävän konttorilta, vaan paikalta, johon ihmiset tulevat tapaamaan toisiaan tai ainakin katselemaan ympärilleen.

Kahvilassa työskentely tuo vaihtelua arkeen

Ruotsalainen kahvilaketju Espresso House avasi ensimmäisen kahvilansa Lahteen torin kulmalle maaliskuussa. Kahvilapäällikkö Maiju Alapiha kertoo, että kahvilassa käy läppäriasiakkaita päivittäin, ja tekniikkaa tarvitsevat kävijät on huomioitu erikseen useilla pistokepaikoilla.

– Kaikissa kahviloissamme on ilmainen wi-fi ja meillä on täällä yhdellä seinustalla useampi pistokepaikka. Meillä saa ilman muuta viihtyä pidempäänkin, siihen on pyritty jo sisustusta mietittäessä, Alapiha kertoo.

Kahvilassa istuukin useampi porukka, joilla on läppärit auki pöydällä. Norjalainen Marlene Kristin Nilssen ja Lahden ammattikorkeakoulussa opiskeleva Elza Ken tekevät yhdessä projektia, joka liittyy Orimattilan Hennan asuttamiseen. Venäjän Pietarista Suomeen tullut Ken opiskelee Lamkissa kolmatta vuotta kansainvälistä liiketaloutta, Nilssen on Suomessa yhdeksän päivän kurssilla.

– Tulen kahvilaan työskentelemään aika usein, sillä haluan vaihtelua koululla istumiseen. En ole koskaan kuullutkaan, että jossain olisi läppärivapaita kahviloita. Näiden kolmen vuoden aikana, jotka olen asunut Lahdessa, en ole koskaan tuntenut, etten olisi tervetullut kahvilaan läppärin kanssa, päinvastoin, Ken kertoo.

Hän kyselee asiaa myös eri Pohjoismaista tulevilta luokkakavereiltaan, eikä kukaan heistä ole kuullut kahviloiden läppärikiellosta.

– Sitä paitsi opiskelijat ostavat enemmän kuin vain kahvikupin. Yleensä kahvin kanssa syödään jotain makeaa tai muutakin syötävää tai juotavaa, Ken kertoo.

"Se on täysin normaalia ja minusta hauskan näköistäkin"

Sinuhe-kahviloiden yrittäjä Kari-Matti Valtari sanoo, ettei heillä ole nähty läppäriasiakkaita ongelmana.

– Heitä on jokunen silloin tällöin, mutta he tulevat yleensä kiireisimmän lounasajan jälkeen, jolloin pöydissä on paremmin tilaa, Valtari sanoo.

Joskus 40 vuotta sitten pöydässä saattoi istua korttipeliporukka, jonka jäsenet pelasivat koko päivän ostettuaan vain yhden juoman. Tällaista ei Valtarin mukaan enää näe.

Myöskään Triossa toimivassa Ciao!Caffessa ei ole nähty tarpeelliseksi rajoittaa läppärin kanssa istuvien työskentelyä. Kaikissa ketjun kahviloissa on ilmainen wi-fi.

Lahden Seurahuoneen ravintolatoimenpäällikkö Jani Aaltonen toivottaa läppäriasiakkaat lämpimästi tervetulleiksi. Aaltosen mielestä läppärikulttuuri on "täysin nykypäivää", eikä sitä vastaan kannata taistella.

– Kävimme hiljan Tukholmassa, ja siellä kaikki kahvila- ja lounaspaikat olivat täynnä läppäreitä. Se on täysin normaalia ja minusta hauskan näköistäkin. Haluan ehdottomasti, että ihmiset tulevat meille istumaan ja tekemään töitä vaikka sen kahvikupillisen kera, Aaltonen sanoo.

Lue myös: Etätyössä kompurointi korvataan harvoin työtapaturmana - "Laki koskee lähinnä työntekijän ja läppärin välistä kehää"
 

Aaltosen mukaan linja ei missään nimessä ole kohti rajoituksia, vaan päinvastoin. Esimerkiksi Hämeenlinnaan tehtiin työpiste sitä tarvitseville ihmisille.

– Töitä tehdään nykyään missä vain ja milloin vain. En näe tässä mitään ongelmaa.

Myös ABC-ketjun kahvila-ravintoloissa läppärin kanssa istuvat ovat tuttu näky. Toimialajohtaja Jouni Viljanen Hämeenmaalta kertoo, että kaikilla asemilla on langattomat verkot ja myös office-paikkoja on rakennettu uudistusten yhteydessä viimeksi Riihimäellä. Kabinettejakin löytyy.

– Tien päällä liikkuville ihmisille voi tulla tarve tehdä töitä, ja he ovat meille erittäin tervetulleita, Viljanen sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä rajoitusten tarpeen sellaisissa yrityksissä, joissa asiakaspaikkoja on hyvin vähän.

Jos on kovin ahtaat tilat, läppärin käyttö voi haitata

Teerenpeli Yhtiöiden kehitysjohtaja Marianne Pyysing kertoo, että heidän uusimpaan luomukseensa viinikahvila Olaviin tehtiin pistokepaikkoja puhelimia ja läppäreitä varten. Pyysing sanoo, että laitteet kulkevat tänä päivänä ihmisten mukana, eikä läppärin käyttöä ole tarpeellista rajoittaa.

– Ymmärrän ravintoloitsijaa, jolla on pienet tilat, joihin ihmiset parkkeeraavat toimistonsa koko päiväksi ja ostavat ehkä vain sen kahvikupillisen... Sellainen alkaa jatkuessaan jo tuntua yrittäjän lompakossa. Meillä on kahvilan pyörittämisestä vasta kuukauden kokemus, mutta emme ole rajoittamassa läppäreiden käyttöä, Pyysing sanoo.

Hän lisää, että Teerenpeli-ravintoloihin mahtuisi päiväsaikaan hyvin työskentelemään, "että tervetuloa vain".

– Teerenpelien suurin myynti tapahtuu ilta- ja yöaikaan, eikä ihmisillä silloin ole koneita matkassa.

Aleksanterinkadun Café Laurellista kerrotaan, että kahvilassa käy pääasiassa vanhempaa väkeä, eikä asiakkaiden läppärin käyttö ole ollut ongelma.

– Jos kahvila täyttyisi pelkästään läppärin käyttäjistä, rajoituksia pitäisi ehkä miettiä, kahvilasta sanotaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi